Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
14 апр
2015
 
 

Забраниха на Intel да продава чипове за китайски суперкомпютри

2906 прочитания

Властите в САЩ забраниха на Intel да продава микропроцесори за китайски суперкомпютри поради съмнения, че те се използват за усъвършенстване на ядрено оръжие. През февруари четири учереждения в страната, използващи такива инсталации, бяха внесени в списък на американското правителство, който забранява доставките за тях на определени продукти, произвеждани от компании от САЩ.

Въпросните учереждения, начело с Националния университет по отбранителни технологии, са участвали в създаването на суперкомпютрите Tianhe-2, най-бързия в света, и Tianhe-1A.

Още през август м.г. американското правителство предупреди Intel за необходимостта от лиценз, за да може да доставя процесори Xeon и Xeon Phi. Те е трябвало да бъдат изпозлвани във високопроизводителни системи на китайската компания Inspur, която не е присъствала във въпросния черен списък. Intel са подали заявка, но лицензът им е бил отказан.

Прочетете още: Руски специалисти разкриха огромна група за кибершпионаж

В уведомление от министерството на търговията на САЩ се съобщава, че правителството е счело, че въпросните учереждения са “действали в разрез с интересите на националната сигурност и външната политика на Съединените щати”.

В китайския Национален суперкомпютърен център в Гуанджоу, който присъства с “черния” списък и който е оператор на Tianhe-2, отказват коментар по тази тема.

Intel продава процесори Xeon за китайски суперкомпютри от години и тази забрана ще е сериозен удар за бизнеса на корпорацията. Китай се стреми да създава повече подобни инсталации и да повиши техния капацитет, а Intel е един от най-големите партньори на страната в тези инициативи.

Междувременно обача там се разработват и местни аналози, като забраната може да ускори работата по тях.
Това не е първият подобен конфликт между страните, свързан с търговията с технологии. Непример през 2012 г. от Конгреса на САЩ заявиха, че компаниите Huawei и ZTE представляват заплаха за сигурността на страната, поради техни подполагаеми връзки с китайското правителство.

Китай от своя страна пък увеличава усилията си за защита на ИТ инфраструктури от електронен шпионаж, които създават трудности за американските компании, предлагащи оборудване в страната.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас