Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Човешки ресурси
08 апр
2015
 
 

Алианс за младежта даде работа или стаж на 1400 младежи у нас

98% от младите хора в България не са заинтересувани по никакъв начин да участват в извънкласни дейности. 23% от младите хора в Европа смятат безработицата за най-големия проблем на обществото през следващите пет до десет години.

5098 прочитания

Констанца Григорова

Над 1400 млади хора са се възползвали от възможностите за работа или стаж в рамките на инициативата „Алианс за младежта“ за последните 6 месеца, съобщиха от „Нестле България“ на 8 април. Сред 30-те партньори на „Нестле България“ в инициативата за насърчаване и подпомагане на младежката заетост в България са Adecco, Андреа, A-Team, Vivacom, JobTiger, Chep, Дедракс, Дунавпак Родина, Good Mills Bulgaria, Moto Pfohe, Маус Принт, Nielsen, Publicis и “Юри Гагарин” АД.

Хуан Карлос Пералехо, изпълнителен директор на „Нестле България“„Като представители на един от най-големите стратегически инвеститори в страната за нас е важно да помагаме на българските младежи, като им дадем шанс за развитие и реализация в собствената им държава и като ги подготвим за успешно навлизане в кариерата. Щастливи сме, че все повече наши партньори се присъединяват към „Алианс за младежта“ и че съвместните ни усилия вече дават своите добри резултати. Вярваме, че това е само началото и все повече млади хора ще имат възможност да се възползват от нашите инициативи“, коментира Хуан Карлос Пералехо, изпълнителен директор на „Нестле България“.

Прочетете още: Nestle ще насърчава младежката заетост в Европа

Компанията дава работа на над 1500 души, като разполага с един основен офис и 2 фабрики в страната. 330 милиона лева е годишният оборот на дружеството в България, като 80% от производството е предназначено за износ.

Представителят на България в Европейския парламент Ева Паунова изтъкна, че в Европа над 5 милиона младежи са без работа. „Според последните проучвания, един основен проблем в България е фактът, че 98% от младите хора не са заинтересувани по никакъв начин да участват в извънкласни дейности. Това означава, че те не искат да се присъединят към някоя неправителствена организация или политическа платформа, нямат интерес да правят нищо извън училище. Това за нас е много сериозен проблем, защото младите хора са част от решението. Ако не въвлечем младите хора да комуникират къде са техните нужди, много трудно можем да адресираме проблема и да се справим с него“, заяви Паунова.

Тя посочи още, че Европейският съюз предоставя възможности за помощ на младите предприемачи, но те не се възползват от тях.

„Наемането на младежи е един от приоритетите на Vivacom. Работим в две направления – едното е осигуряване на младежка заетост чрез стажантски програми, „Виваком“ техническа академия, сътрудничество с университети и др. От друга страна – задържането и осигуряването на кариерно развитие на тези хора, т.е. веднъж привлечени, младежите да останат и да се развиват в компанията, като ние правим инвестицията в обучение“, заяви Добромира Манасиева, мениджър „Човешки ресурси“ на Vivacom.

За периода, който отчитаме от септември 2014 г. досега, в нашата компания са наети над 350 младежи на възраст до 29 г. Само в стажантската ни програма миналата година участваха 150 младежи. Около 40% от участниците по всички програми задържаме на постоянен трудов договор, посочи Манасиева.

Голяма част от програмите на Vivacom са насочени към технологичния сектор – в отделите по информационни технологии и мобилни мрежи и фиксирани мрежи. Около 50% от откриваните от телекома места в стажантските програма и младежки инициативи са насочени именно към тези позиции.

80 души на възраст до 29 г. са наети в екипа на отдел „ИТ“ в периода септември 2014 г. - април 2015 г. От миналата година телеком операторът работи по инициатива, насочена към целогодишен стаж и в нея от 7 наети стажанти през годината, 6 са останали на постоянен трудов договор, разкри Манасиева.

На снимката отляво-надясно: Заместник-кметът по „Финанси и стопанска дейност“ на Столична община Дончо Барбалов, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, представителят на България в Европейския парламент Ева Паунова, заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева, старши експертът в Главна дирекция „Услуги по заетостта” в Агенция по заетостта Мария Димитрова.

На снимката отляво-надясно: Заместник-кметът по „Финанси и стопанска дейност“ на Столична община Дончо Барбалов, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, представителят на България в Европейския парламент Ева Паунова, заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева, старши експертът в Главна дирекция „Услуги по заетостта” в Агенция по заетостта Мария Димитрова.

Официални гости на събитието бяха още заместник-министъра на образованието и науката Ваня Кастрева, изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, заместник-кмета по „Финанси и стопанска дейност“ на Столична община Дончо Барбалов, старши експерт в Главна дирекция „Услуги по заетостта” в Агенция по заетостта Мария Димитрова и представители на компаниите, членове на алианса в България и едни от първите младежи, намерили своята реализация в рамките на инициативата.

Ангажиментът на "Алианц за младежта"
Ангажиментът на “Алианс за младежта” “Алианс за младежта” е обединение на водещи европейски компании, които осъзнават, че безработицата сред младите хора е основен социален и икономически проблем на континента. Те поемат ангажимент да помогнат за неговото решаване, като участниците в Алианса се ангажират: 1) да бъдат активни членове в Европейския алианс за професионална практика на Европейската комисия, като промотират стажантски програми и обучения и като станат активни посланици на този подход в цяла Европа. 2) да разработят редица съвместни инициативи, които да предложат на младите хора полезен професионален опит и стажове. 3) да мобилизират своите служители да вземат участие, като помогнат в подготвянето за работа на младите хора и като предложат съвети и консултации за оформяне на автобиография и протичане на интервю за работа.

„Алианс за младежта“ е първото паневропейско бизнес движение, което се ангажира да подобри възможностите за младите хора в предизвикателния пазар на труда. В края на септември 2014 г. „Нестле България“ се обедини с още 30 компании-партньори, с цел насърчаване и подпомагане на младежката заетост в страната. За по-малко от 6 месеца „Нестле България“ и членовете на „Алианс за младежта“ в България са организирали 80 различни събития и обучения с участието на над 30 000 български младежи и планират да засилят дейностите си в подкрепа на младите през годината.

За да помогне за решаването на кризата с младежката безработица в Европа, Nestle пое ангажимент за създаването на 20 000 работни места за млади хора на възраст под 30 години в Европа в периода 2014-2016 г. До момента 11 832 младежи в Европа са започнали работа или стаж в рамките на инициативата „Нестле се нуждае от младите хора“. В България компанията се ангажира да предостави възможности за работа и стаж на 330 млади хора за същия период. До момента 194 младежи са намерили своето място в компанията и са вече част от „Нестле България“.

За стартирането на втория етап на инициативата, а именно “Алианс за младежта”, Nestle обедини усилията си с още 200 компании, като поетите ангажименти от страна на партньорите ще доведат до създаването на над 100 000 нови възможности за младите хора в Европа. България е една от държавите, които взимат активно участие в тази инициатива. „Нестле България“ и партньорите на компанията в страната се ангажираха да разработят редица съвместни и индивидуални инициативи, които да предложат на младите хора професионален опит и стаж, като по този начин им помогнат да се реализират на пазара на труда. В допълнение компаниите насърчават своите служители да съветват младежите как да се подготвят за работа, предлагайки практически насоки за изготвяне на автобиографии и съвети какво е важно при явяване на интервю за работа.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас