Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Системи и решения
07 апр
2015
 
 

Банка ДСК с ново решение за web планиране и бюджетиране

Софтуерът Cognos TM1 на IBM е внедрен пилотно в Банка ДСК от Scale Focus.

5559 прочитания
Страница 1 от 2

Банка ДСК вече разполага с нов софтуер за централизиране и автоматизиране на процесите по бюджетиране и планиране. Пилотното внедряване на решението Cognos TM1 на IBM в банката бе реализирано от ScaleFocus. Целта на уеб базираната платформа на IBM е да подпомогне вземането на мотивирани решения за развитието на финансовата институция. С помощта на софтуера могат да се правят различни версии на план за резултатите на даден банков клон, например в зависимост от броя на служителите, обслужващи клиенти. На по-късен етап е възможно да се сравняват реалните резултати на дадения клон с вероятните резултати, ако първоначално е бил избран друг вариант на планиране.

Пилотното внедряване (или т.нар. Proof of concept) в Банка ДСК е осъществено успешно от екип бизнес анализатори и технически консултанти на ScaleFocus в тясно взаимодействие с ИТ и бизнес потребителите на банката. В продължение на 2 месеца е извършен обстоен анализ на процесите по планиране и бюджетиране и целевите шаблони на плановете и бюджетите, както и на източниците, семантиката, специфичната бизнес логика и качеството на данните.

Анализирани са също изискванията по отношение на сигурността на информацията и на правата на достъп на потребителите. Служителите на Банка ДСК са тествали разработеното решение в близка до реалната обстановка – с потребители от различни нива в йерархията на планиране, с процеси по одобрение/отхвърляне на планове от ръководители, с детайлно следене на промените и автоматично уведомление, с контролиране на достъпа до данните и шаблоните в зависимост от отговорностите на служителите.

Прочетете още: Банка ДСК вече работи със система за резервни копия на данни

Примерен план за зависимостта на резултатите на фиктивен банков клон от броя на служителите, обслужващи клиенти (CSR), в този клон.

В банката са внедрени и процеси като планиране въз основа на данни за изминали периоди, при залагане на различни обеми и/или лихвени нива и тяхната промяна, извършване на корекции на данни от различни служители и тяхното автоматично отражение в цялостния отчет на банката, както и процеси по прилагане на различни версии на плановете и what-if анализ.

В момента Банка ДСК използва традиционен процес на планиране чрез електронни таблици и с данни от корпоративното хранилище за данни.

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас