Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Малък и среден бизнес
30 мар
2015
 
 

€1,4 млрд. по програма COSME за заеми и рисков капитал за МСП

Софтуерната компания „Мобайл Системс“ ООД (MobiSystems) спечели първото място в категория „Най-успешна иновативна фирма“ в конкурса, организиран по инициатива на Съвета по иновации и енергийна ефективност към БТПП, съвместно с EEN.

5680 прочитания

Констанца Григорова

2,3 млрд. евро за периода 2014 г.-2020 г. е бюджетът по COSME - програмата за конкурентоспособност на предприятията и малките и средни предприятия на ЕС. От общия бюджет, почти 1,4 млрд. евро се разпределя за заеми и рисков капитал, които могат да се допълват с използването на национални финансови инструменти за МСП.

Това съобщи Тихомира Палова, главен експерт в дирекция "Малки и средни предприятия и иновации" на Министерство на икономиката на кръгла маса, организирана от Съвета по иновации и развитие на технологиите при БТПП на 30 март 2015 г. Палова е и най-новият член на съвета и представител на икономическото министерство в него, както и представител на България в комитета на програма COSME в ЕС. От миналата година Министерството на икономиката е започнало да публикува полезна информация по програмата на Интернет страницата си.

Прочетете още: Източници за финансиране на бизнеса представи звено към БТПП

Тихомира Палова. Снимка: Констанца Григорова. Всички права запазени.

Тихомира Палова. Снимка: Констанца Григорова. Всички права запазени.

„Няма квоти за отделните страни членки, участието на всяка държава зависи от нейната активност“, каза Палова.

Палова уточни, че COSME надгражда програмата за предприемачество и иновации (ЕIP), създадена през периода 2007-2013 г., в съответствие с рамковата програма за иновации (CIP). Изключение правят иновационните дейности, които ще бъдат подкрепяни от програма "Хоризонт 2020".

Програмата COSME обхваща четири области на подпомагане: подобряване достъпа до финансиране за МСП под формата на капиталови и дългови инструменти; подобряване достъпа до пазарите за МСП в световен мащаб; подобряване на рамковите условия за конкурентоспособност на предприятията; и насърчаване на предприемачеството.

За изпълнението на COSME отговаря ЕК, като частично е делегирано изпълнение и на Европейската изпълнителна агенция за малки и средни предприятия (EASME), а за финансовите инструменти – на Европейския инвестиционен фонд. Финансовите инструменти на програма COSMЕ включват механизъм за гарантиране на заеми (включва покриване на гаранции за заеми до 150 000 евро, предназначени за МСП) и капиталов механизъм за растеж (включва подкрепа на фондове за рисков капитал, с особен акцент върху разширяването и фазата на растеж на МСП). Останалите 1 млрд. евро от бюджета на програма COSME ще се изразходват за голяма част от успешните програми на предходния програмен период от програма CIP. Това са финансиране за мрежата Enterprise Europe Network, която има повече от 600 офиси в ЕС и извън него, в т.ч. и в България, за интернационализацията на МСП, за подкрепа за клъстери, за програмата "Eразъм за млади предприемачи", за обучение в предприемачество, информационни бюра относно правата на интелектуалната собственост на МСП и програми за намаляване на административната тежест за предприятията. Чрез програма COSME ще се подпомогне и прилагането на европейските политики в полза на МСП от страните-членки, както и насърчаването на предприемачеството, особено сред новите предприемачи, младите хора и жените предприемачи.

Палова обясни, че по програма COSME са отворени за кандидатстване три процедури:

  • за коопериране с европейските организации за насърчаване на търговията – с краен срок за кандидатстване 09.04.2015 г.

  • за интернационализиране на клъстери – с краен срок на кандидатстване 21.04.2015 г.

  • по програмата Еразъм за млади предприемачи – с краен срок на кандидатстване 03.06.2015 г.

Отворени са и процедури за финансовите посредници по програма COSME - за Механизма за гарантиране на заеми (EFG) и за Капиталовия механизъм за растеж (LGF). „По Механизма за гарантиране на заеми, за да може малките и средни предприятия да имат достъп до този ресурс, българските банки трябва да кандидатстват по програма COSME от Европейския инвестиционен фонд, за да вземат по-нисколихвен заем или заем, гарантиран по програмата. По Капиталовия механизъм за растеж могат да кандидатстват банки и финансови посредници, които да инвестират в предприятия на етап растеж и развитие с уекспортна насоченост. Надявам се до края на годината да има вече български банки, които ще са взели вече този ресурс, защото поканите от ЕИФ вече са отворени“, коментира Тихомира Палова.


Цветан Симеонов, председател на БТПП; доц. Румен Андреев от Института по информационни и комуникационни технологии при БАН; доц. д-р Александър Шикаланов, представител на Университета по библитекознание и информационни технологии и фирма Виртех ООД; и Йосиф Аврамов, съпредседател на Съвета по иновации и развитие на технологиите при БТПП, и член на УС на БТПП.
Снимка: Констанца Кадънкова. Всички права запазени.

Цветан Симеонов, председател на БТПП; доц. Румен Андреев от Института по информационни и комуникационни технологии при БАН; доц. д-р Александър Шикаланов, представител на Университета по библитекознание и информационни технологии и фирма Виртех ООД; и Йосиф Аврамов, съпредседател на Съвета по иновации и развитие на технологиите при БТПП, и член на УС на БТПП. Снимка: Констанца Кадънкова. Всички права запазени.

Цветан Симеонов, председател на БТПП изтъкна, че Съветът по иновации и развитие на технологиите ще има пълно съдействие от страна на палатата по темата иновации, защото всички имаме нужда от добра икономика, а тя няма как да съществува, без да са въведени иновациите. Той призова за по-активно включване и участие в иновационния съвет при палатата, защото има нужда от синергия между икономическите субекти (фирмите) и научния сектор.

Йосиф Аврамов, съпредседател на Съвета по иновации и развитие на технологиите при БТПП, и член на УС на БТПП, аргументира необходимостта от създаване към Съвета по иновации и развитие на технологиите при БТПП на Платформа „Иновационна борса” и Център за технологичен трансфер.

Доц. Румен Андреев от Института по информационни и комуникационни технологии при БАН запозна участниците в събитието с проекта „Виртуален офис за технологичен трансфер, ИИКТ-БАН: Цели, функции, пилотно внедряване”.

Доц. д-р Александър Шикаланов, представител на Университета по библитекознание и информационни технологии и фирма „Виртех” ООД представи проекта „Платформа иновационна борса - формална спецификация" и запозна аудиторията с проектите в www.inovacii.eu.

След кръглата маса се проведе церемония по награждаването на победителите на второто издание на конкурса на съвета за най-успешна иновативна фирма и за най-добър иновативен проект. Инициативата се организира по инициатива на Съвета по иновации и енергийна ефективност към БТПП, съвместно с EEN.

Първото място в категория „Най-успешна иновативна фирма“ грабна софтуерната компания „Мобайл Системс“ ООД (MobiSystems), а в надпреварата за най-добър иновативен проект - разработката на производство на пеностъкло на Института по металознание, съоръжения и технологии с център по хидро- и аеродинамика при БАН.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Интервю

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Иван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ниИван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ни

Марката Кауфланд е позната у нас с веригата си от хипермаркети. Малцина обаче знаят, че от България се поддържат някои от нейните ключови системи, както и че тук се разработват перспективни технологии, които тепърва ще бъдат внедрявани в...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас