Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | CAD/CAM/CAE
27 мар
2015
 
 

Autodesk се фокусира върху облачни услуги и мобилност

КАД Пойнт представи новостите в AutoCAD 2016, включително новите лицензионни условия за CAD продуктите на Autodesk

6441 прочитания

Владимир Владков

Повсеместното използване на облачните бизнес модели и огромната изчислителна и графична мощ на мобилните устройства, които всеки човек носи в джоба си, преобръщат тенденциите и в областта на CAD софтуера. CAD/CAM програмите, с които работят строителни и машиностроителни инженери, архитекти и други специалисти в областта на инфраструктурното проектиране, традиционно изискват големи екрани (често повече от един), мощни процесори и графични карти, а лицензите за всяко работно място и тяхното годишно обновяване не са по джоба на всеки потребител. „И в CAD софтуера нещата се изместват в посока ползване на лицензни срещу някаква такса за ограничен период от време, както и все повече облачни продукти и услуги Autodesk е сред първите в CAD индустрията, която вече има развити такива продукти и услуги“, заяви инж. Юрий Николов, управител на КАД Пойнт, на семинар за новите възможности в наскоро излязлата версия 2016 на популярния продукт на Autodesk - AutoCAD.

В момента компанията има 2 предложения за лицензиране- постоянен лиценз и (годишен) абонамент за поддръжка и временни лицензи (тип плащане на наема за ползване на продукта). В същото време стана ясно, че от февруари тази година вече няма да се прави надграждане на версиите на AutoCAD.

Прочетете още: Autodesk предоставя безплатно за училищата своя 3D софтуер

„Тенденцията е постепенно да отпаднат постоянните лицензи в сегашния им вид - „вечно ваш“ продукт и преминаване към абонаментни програми. Годишният абонамент (Maintenance Subsciptoin) се предлага към постоянните лицензи, а облачно базираните предвиждат такса за определен период на употреба – 3 месеца или една година за десктоп програма. Предлагат се и едномесечни, но според инж. Николов едва ли проектантите ще разчитат на такова решение, заради сложността и честите промени в проектите.

Юрий Николов, управител на КАД Пойнт, показа какви функции от AutoCAD може да се ползват от таблет

„И двата начина имат свои предимства. При десктоп абонамента потребителят плащан ниска първоначална цена на придобиване, освен това получава гъвкавост при увеличаване и намаляване на работните места. Има редица примери у нас при бума на строителството, когаот проектантски фирми имаха по 20 - 30 служители и си купиха по 10 лиценза за Autodesk Revit, а сега някои са останали с по едно две работни места и лицензите стоят неизползвани“, коментира той. Плюсът при постоянния лиценз е, че дори да не обновиш продукта до най-новата версия, все пак можеш да работиш с програмата, дори да не ползваш най-новите функции. При този лиценз обаче има и териториални ограничения за ползването на програмата, добави управителят на КАД Пойнт.

Представянето на AutoCAD 2016 бе направено само седмица след официалния старт на продукта. Работата с лазерно сканирани облаци от точки в новата версия и някои техники от инфраструктурното проектиране бяха представени от Благой Овчаров от КАД Пойнт.

Подобренията на потребителския интерфейс специално за машинните инженери представи Радослав Груйчев, а инж. Живко Митев обясни новите функции в програмите за строителното проектиране.

Гост лекторът Иван Цукев демонстрира удобствата за проектантите чрез управление на чертежите и бързото плотиране с Sheet Sets Manager. С помощ се намалява стреса при винаги „твърде късите крайните срокове и настъпили промени в последния момент“, обясни Цукев.

С помощта на Sheet Set Manager един проект се организира по-добре и по-лесно, винаги се знае коя е последната версия на даден чертеж, нагласят се полетата в отделните чертежи (номер и име на чертежа), а създадената антетка за Sheet Set се променя автоматично във всички чертежи при промяна от възложителя, а печатът на всички чертежи може да бъде подготвен по-рано (примерно на две трети от срока за даден проект), обяснява Цукев.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас