Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
26 мар
2015
 
 

Security Expo 2015 - решения за всички

3428 прочитания

Освен чисто изложбенат част посетителите на Security Expo 2015 имат на разположение и богата съпътсваща програма. На 25, 26 и 27 март в специално заделена семинарна зала в едно от големите изложбени халета, както и в конгресния център на ИЕЦ се провеждат редица презентации на фирми и държавни структури. В рамките на изложението се проведоха и демонстрации на живо като „Съпровождане на ВИП лице със стрелба“, показана бе противопожарна техника и „Открито алпийско спасяване“.

По време на своя презентация, в голямата зала в конгресния център, фирма Сектрон например показа интегрирана система за видео алармен мониторинг.

По думите на Александър Соколов, мениджър ключови клиенти в компанията, една от основните тенденции при системите за сигурност е стремежът за постигане на унифицирани възможности за достъп до техните компоненти. Сред тях е и възможността за отдалечен достъп през интернет за следене на състоянието и дистанционно настройване например на камерите за видеонаблюдение. Според Соколов занапред всички елементи на сградната автоматизация и т.нар. „умен дом“ ще преминат към IP решения.

Прочетете още: Security Expo 2015 показва най-новото в системите за сигурност

Решения за строителството

Като част от конферентната програма бе проведен и специализиран форум-дискусия „Safe City – системите за сигурност и строителство“. В него взеха участие представители на фирми „Анди“, Канброк, Bosch и MMG, както и Борислав Борисов, общински съветник в Столична община и председател на Съюза на урбанистите в България.

Според него в много случаи инвеститорите и възложителите на строежи не предвиждат интелигентни решения в сградите поради стремежа си да спестят средства. По думите му възможен начин за борба с този проблем е постепенното култивиране на разбирането на възможностите на интелигентните решения, с които занапред неизбежно все по-често ще се сблъскват проектантите и всички останали специалисти по веригата. Правенето на такива специални инсталации задължителни, по подобие на изискванията за пожарна безопасност, е друг възможен начин, но това засега касае само обществените сгради.

Николай Хасковлиев, технически директор в Анди, говори за сложността при управлението на сложни технически решения, съставени от продукти на множество фирми. Фирмата предлага цялостно решение за бързо превключване между отделните системи, визуализация и т.н. Резултатът, според него, е че с подобно решение цялата система работи и е администрирана като едно единно цяло. Благодарение на този подход клиентът може да автоматизира и опростява своите бизнес процеси, имайки на разположение данни от на практика неохраничен брой сензори, камери, електромери, дизел генератори, UPS устройства и др. Едно от най-важните му предимства обаче е използването на наличната инфраструктура.

По думите на Хасковлиев при тези системи сред най-бързо развиващите се сегменти е видеонаблюдението.

Христо Велев, съсобственик във фирма Канброк, засегна темата за енергийната ефективност на сградите. Според него обаче често разглеждането на тази тематика се оказва едностранно, като разговорите най-често се ограничават до пасивната ефективност – дограми, изололации и т.н. Той даде за пример американския щат Калифорния, където е налице и изискване за активна енергийна ефективност – ако дадено помещение не се използва определено време, то в него автоматично се изключва осветлението. Това е особено важно, тъй като при бизнес потребителите 25% от енергията отива именно за осветление, а 13% - за отопление или охлаждане на помещенията.

Михаил Бончев, директор продажби и бизнес развитие в Bosch Security Systems България, описа предлаганите от компанията софтуерни продукти. Те улесняват работата на проектантите при определянето на параметрите на системите за сигурност, контрол на достъпа, противопожарна безопасност и т.н. Също така Bosch разполага и с всеобхватна софтуерна платформа, благодарение на която операторът на вече изградената система може да следи информационния поток от голям брой камери, сензори и т.н. При засичане на проблем, например пожар, софтуерът автоматично му подсказва какви са мерките, които трябва да бъдат предприети, и с какви средства да се провежда гасенето на огъня.

Изложението

От фирма Солитрон бяха изградили щанда си около един-единствен продукт – лилавия (Purple) твърд диск на компанията Western Digital. Тази серия от продукти е предназначена специално за съхранение на данните от видеонаблюдение. Устройствата се предлагат с капацитет до 6 TB. 8 такива диска могат да поемат трафика на до 32 камери.

Едно от интересните предложения, показани на Security Expo 2015, бяха GPRS комуникаторите на фирма M2M Services. Те могат да бъдат свързавани към вече инсталирани решения и предлагат на крайния потребител дистанционен контрол върху системата през неговото мобилно устройство. Платформата позволява и получаване на изображения от охранителните камери на дисплея на смартфона или таблета.

Галерия от събитието е налична тук.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас