Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
26 мар
2015
 
 

PayPal глобена за неспазване на санкции на САЩ

Компанията ще трябва да плати 7,7 млн. долара за обслужване на сметки, свързани с Иран, Куба, тероризъм и разпространение на оръжие за масово поразяване.

2979 прочитания

7,7 млн. долара глоба ще трябва да плати компанията за онлай разплащания PayPal (част от eBay) след решение на OFAC (Office of Foreign Assets Control – Управление по контрол на чужди активи) към министерството финансите на САЩ. Тя е наложена за “дръзко пренебрегване” на санкции на САЩ, позволявайки трансфер на финансови средства до сметки, свързани с Иран, Куба, тероризъм и разпространение на оръжие за масово поразяване.

От OFAC поясняват, че става дума за поредица от случаи – общо 486 обработени сделки на стойност почти 44 хил. долара в рамките 5-годишен период, които компанията е трябвало да спре.

Една от сметките, обслужена от PayPal, се твърди че принадлежи на Кюршад Зафер Джре – пакистански специалист по ядрена физика, сътрудник на Абдул Кадир Кан, който американското правителство обвинява в предаване на ядрени технологии на Иран, Либия и Северна Корея. Името му се намира в санкционен списък на министерството на финансите от 2009 г., но негови сметки са били обслужвани от компанията до 2013 г., като са били направени общо 136 транзакции на стойност 7091 долара.

Прочетете още: Белият дом одобри санкции срещу Северна Корея заради хакването

За споменатия период системите за обработка на плащания седем пъти са отбелязвали съвпадение на имена с тези от въпросния списък. Сътрудниците в компанията обаче на са предприели мерки. При стотици други случаи пък преводите са били извъшрвани въпреки споменавания на ключови думи като “Иран”, “Куба”, “Техеран”, “Хартум” или “Судан”.

Уточнява се обаче, че до април 2013-та PayPal не е разполагала със средства за проверка на плащания в реално време. Забавянето в проверката е сред причините за тяхното обработване.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас