Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Настолни компютри
13 мар
2015
 
 

Intel със спад в доходите заради персоналните компютри

Началото на година е и традиционен минимум при продажбите на Intel, но ситуацията може да се промени с пускането на Windows 10.

5647 прочитания

Почти 1 млрд. долара по-малко от планираното ще бъдат доходите на Intel през първото тримесечие на настоящата година. Компанията понижи прогнозата си от 13,7 на 12,8 млрд. долара, посочвайки за причини сложните макроикономически условия и промените във валутните курсове. Главният фактор обаче са по-ниското от очакваното търсене на персонални компютри от страна на малките и средните по размер организаци, свързано със замяна на стари системи, работещи под Windows XP.

Microsoft прекрати поддръжката на операционната система през април 2014-та година и по всичко личи, че последвалият пик в продажбите на машини с Windows 7 или 8 се е състоял през последното тримесечие на годината. Тогава Intel отчете рекордни доставки, а Microsoft съобщи за 10 на сто ръст при продажбите на професионалните версии на Windows.

След това обаче явно пазарът се е върнал на предишните нива и от Microsoft заключват, че периодът на подмяна на компютри с Windows XP е приключил. В Intel обаче, изготвяйки прогнозите си, са се предполагали че това касае само големите предприятия, като малкият и средният бизнес ще започне с обновяванията в началото на 2015 г.

Прочетете още: Intel: Windows 10 ще доведе до замяна на 600 млн. компютри

Разбира се, трябва да се отбележи, че първите месеци на всяка календарна година традиционно са и период на по-слаби продажби за Intel. Ситуацията обаче може да се промени по-нататът, с пускането на Windows 10 и празничния сезон на настоящата година.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас