Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Сигурност
10 мар
2015
 
 

Fujitsu демонстрира ирисов скенер за отключване на смартфони

Прототипът може да бъде отключен само за секунда само с един поглед

17850 прочитания

Досега смартфоните се отключваха биометрично само чрез вграден сензор за пръстов отпечатък, но Fujitsu демонстрира на Мобилния конгрес и друг биометричен метод, макар и само на ниво прототип засега.

На Световния мобилен конгрес Fujitsu показва първия подобен прототип за смартфон. Ирисовият скенер разпознава уникалните характеристики на ириса на човека, например оцветената зона около зеницата, като може да работи дори ако потребителят носи очила или контактни лещи.

Японската компания е разработила допълнителен модул с ирисов скенер към стандартен смартфон на Fujitsu, като разпознаването и автетифицирането на собственика става за под 1 секунда.

Прочетете още: Fujitsu създава линеен суперкомпютър с по-малко комутатори

Ирисовият скенер прави отключването на телефон по-лесно, отколкото потребителят да ползва ръката си. Той разпознава структурата,която е уникална за ириса на всеки човек, например оцветената област около зеницата. Скенерът работи дори ако потребителят носи очила или контактни лещи. Все пак при първоначалното сваляне на „ирисовия отпечатък“ представителят на Fujitsu ме посъветва да махна очилата. След това разпознаването не е влияеше от това, дали нося очила или не.

Прототипът се състои от малък модул, който тежи под 1 грам и се закача към стандартен смартфон. Fujitsu е успяла да миниатюризира и инфрачервената LED светлина, разположена в горния ляв ъгъл над екрана на смартфона, и инфрачервената камера, разположена в горния десен ъгъл.

Потребителят трябва първо да регистрира уникалната си ирисова структура, която се запазва в телефона и не се предава навън. Регистрацията се осъществява чрез гледане в чифт анимирани елипси в стартираното приложение. Ирисите се осветяват с инфрачервена светлина, а инфрачервената камера прави снимка на структурата им.

След регистрирането на ирисовия отпечатък телефонът може да бъде отключен с поглед за секунда, като екранът се гледа сравнително отблизо, макар че не неудобно близо. За разлика от повечето системи за ирисово разпознаване телефонът не трябва да бъде държан на сантиметри от очите.

Прототипът разполага с високоскоростен алгоритъм за разпознаване на ириса в висока точност, разработен от калифорнийската компания Delta ID. Fujitsu каза, че грешките са под една на 100 000.

„Устройството може да се ползва за отключване на приложения и за облачна автентификация, обясни Джеймс Мейнард, продуктов маркетинг директор за мобилните телефони на Fujitsu в регион ЕМЕА. - Компанията работи и по въпроса за превръщането на иновативния продукт в корпоративно решение за сигурност, добавяйки ирисова автентфикация към сканирането на пръстови отпечатъци.“

Fujitsu е разработвала преди сензори за следене на втренчени погледи, предназначени за магазини, както и скенери за длани за нейните лаптопи и таблети. Тя може би ще успее да внедри и ирисовия скенер в подобни устройства, но засега не коментира такива планове.

Компанията все още не е решила как да комерсиализира технологията за ирисова автентификация, но иска тя да стигне до пазара до края на март следващата година.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
ИТ ПРОЕКТ НА ГОДИНАТА


Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рагу Рагурам, VMware: Многооблачните среди са основна тенденцияРагу Рагурам, VMware: Многооблачните среди са основна тенденция

Рагу Рагурам е оперативен директор във VMware, отговарящ за продуктите и облачните услуги на компанията. В интервю за Computerworld той коментира кои са основните тенденции в областта на облачните услуги и какво ще донесе на клиентите...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас