Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Автомобили
10 мар
2015
 
 

Свързан електро-скутер на Ford за градски пътувания

Автомобилната компания представи два прототипа на електрически велосипеди на Мобилния конгрес

16594 прочитания, 38 коментара

Автомобилният производител Ford представи два нови електрически велосипеди, които се свързват с мобилно приложение, помагащо на пътуващите да изминат разстоянието до дадена точка най-ефективно.

Моделите MoDe:Me и MoDe:Pro, представени на Световния мобилен конгрес, все още са на етап прототип. И двете е-моторетки разполагат с 200-ватов мотор с 9-амперчасов акумулатор, който предоставя електрическа мощ за скорости до 25 км/ч.

Ford MoDe:Me бе представен на Световния мобилен конгрес, но все още е прототип.

Прочетете още: Ford стартира глобални експерименти с полуавтономни коли

Ford MoDe:Pro разполага с 200-ватов мотор с 9-амперчасов акумулатор, който предоставя електрическа мощ за скорости до 25 км/ч.

Ford каза, че велосипедите са проектирани да подобрят трафика в големите градове.

И двете се сгъват, така че могат да бъдат превозвани с влак или на покрива на кола. На щанда имаше и пикап на Ford, в който бе прибрано електрическото колело, заемайки изключително малко място.

На щанда имаше и пикап на Ford, в който бе прибрано електрическото колело, заемайки изключително малко място.

Шведският производител Volvo също показа собствен електро велосипед, а компании като Audi, BMW, Mercedes и Peugeot вече пуснаха такива колела или представиха концептуални модели.

За разлика от предишни електрически колела прототипът на Ford се свързва с приложение, което стимулира пътуващите да използват максимално ефективно коли и влакове по време на своето пътуване, най-често до работното място.

Приложението Mode:Link, разработено за iPhone 6, предоставя информация в реално време на мотористите.

Приложението осигурява и навигационна информация на водача чрез вибрация в ръкохватките.

Например вибрация в една от ръкохватките посочва на водача кога да завие. В същото време светлините от дадената ръкохватка ще засветят, за да покажат на другите коли, мотористи и пешеходци кога моторетката ще завива.

Приложението би трябвало да разпознава пътища, подходящи за моторетки и колела, както и специфични рискове и предупредителни значи, като според Ford то ще може да общува с други возила.

Моторетките разполагат и с клаксон за пешеходците и по-мощен вариант за превозните средства.

Има докинг станция на ръкохватките, където се поставя смартфона на потребителя.

Моделът MoDe:Me е разработен заедно с производителя на колела Dahon, а вариантът MoDe:Pro е дело на самостоятелен екип от инженери на Ford.

Ford каза, че колелата са част от по-големите планове на компанията за промяна на начина, по който хората се движат чрез иновации в свързаността, мобилността, автономните превозни средства, потребителските изживявания и Големите данни.

Засега Ford не планира да продава в магазините колелата. Ако тестовете, които ще правят служители на компанията, са успешни, може да има промяна на тези планове.

По данни на Европейската комисия, задръстванията в рамките на страните членки на ЕС, водят до загубата на 100 млрд. евро годишно.

Ford Focus Electric

На щанда на компанията бе показан и електромобилът Ford Focus Electric, който има 107 kW електродвигател, който осигурява бързо и гладко ускорение. Тя разполага с двузонов електронен автоматичен контрол на температурата, който е включен в пакетите Navigation със Sony® и MyFord Touch®. Електромобилът разчита на приложението MyFord Mobile App, като сайтът myfordmobile.com дава възможност на шофьора да следи зареждането на колата Focus Electric от всяко място. Освен мястото на вашата кола, приложението показва и най-близките зареждащи станции, както и най-ефективният маршрут дотам.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Телекомуникациите са двигател за развитие на умните градове
Цифров офис от ново поколение:

Цифров офис от ново поколение:

Как да постигнем свободно движение на информация и автоматизиране на процеси?
Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Някои детайли за Business Intelligence функциите на модерните ERP системи
Илия Кръстев, директор „Продажби“ на платформени решения в SAP България:

Илия Кръстев, директор „Продажби“ на платформени решения в SAP България:

Със SAP HANA банките могат да харчат 80% за иновации и само 20% за поддръжка

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Предимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнесПредимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнес

Добромир Тодоров е главен директор „Облачни услуги“ на HeleCloud. Той е бил съосновател и е управлявал множество стартъпи в сферата на технологичните и финансови услуги. С опит в архитектурните решения, сигурността и инженеринг на...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас