Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Технологии
05 мар
2015
 
 

5G мрежа на Ericsson управлява багер на Volvo на 2200 км

Дистанционно управление от работно място на щанда на Мобилния конгрес на истински багер, копаещ в Швеция.

9123 прочитания

На Мобилния конгрес демонстрираме един от начините на ползване на бъдещите мрежи, обяснява Маркус от Ericsson Research, работещ в отдела „User Experience Lab”.

Отпреди няколко години се задава въпросът защо ни трябва изобщо 5G? През миналата година на щанда демонстрирахме малка земекопна машина играчка, за която говори и Ханс Вестберг при откриването (на MWC 2014). Тази година с Volvo вече имаме две големи машини – един багер тук в Барселона, а другият е в Швеция, на 2200 км оттук, като и двата можем да управляваме оттук, от щанда.

Прочетете още: Volvo Cars, POC и Ericsson ще пазят колоездачите на пътя

От кабината излъчваме 4К видео, което се приема от носещия специален шлем тук и той вижда онова, което би виждал и наживо в кабината. През слушалките получава и 3D аудио, така че се получава едно пълно „потапяне“ в средата.

Още една демонстрация на реалната работа с багера.

Реална ползва от този пример може да имат специалисти, работещи с машини в радиационна среда, управлявайки ги от разстояние. Минните компании също биха ги ползвали, привличайки млади хора да се обучат за шофьори на багери, които трябва да работят далеч на север при трудни условия. Шофьорите биха могли да си живеят в града, при своите близки, и това решение е една от възможностите да управляват такива машини.

На дисплеите се вижда багера в Швеция от две гледни точки - от кабината и външен изглед

На дисплеите се вижда багера в Швеция от две гледни точки - от кабината и външен изглед. Снимка: Camputerworld България.

Дистанционното работно място за управление на багера

Дистанционното "работно място" за управление на багера

Оборудването включва специална каска, в която се прожектира 4К видео, получено от камерата в кабината на багера в Швеция, а слушалките предават триизмерен звук от реалната работна площадка.

Оборудването включва специална каска, в която се прожектира 4К видео, получено от камерата в кабината на багера в Швеция, а слушалките предават триизмерен звук от реалната работна площадка.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас