Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Автомобили
04 мар
2015
 
 

Volvo Cars, POC и Ericsson ще пазят колоездачите на пътя

Облачно базирана система ще изпраща предупреждения едновременно до колоездача и до шофьора за предстоящ сблъсък.

10400 прочитания

Владимир Владков, Барселона

Volvo Cars, производителят на предпазно спортно оборудване POC и Ericsson демонстрират на Световния мобилен конгрес първата в света информационна технология, която прави връзка между шофьори и колоездачи. Технологията включва свързана кола и прототип на колоездачна каска, които ще създават двупосочни комуникационни предложения за опасна близост до шофьорите на Volvo и колоездачите с такава каска. При демонстрирания сценарий колоездачът получава информация от облака Volvo Cloud, базиран на услугата на Ericsson Connected Traffic Cloud, за приближаваща се кола чрез примигващи в предната част на каската светлини. В същото време системата в колата също получава от облака информация и предупреждава шофьора за идващ колоездач. Каската комуникира през Bluetooth със смартфона на колоездача, а чрез приложение като Strava данните за местоположението, скоростта на движение и маршрут се пращат в облака. Системата предвижда потенциалните рискове за пресичане на двата маршрута и възможностите за сблъсък.

Прочетете още: Система на Ericsson и Volvo алармира за невидим лед на пътя

В Европа над 50 на сто от смъртните случаи с колоездачи са резултат от удар с кола. Почти 50 000 колоездачи в САЩ всяка година получават сериозни наранявания, често водещи до смърт. В същото време във все повече страни хората предпочитат да пътуват до работното си място с колело. Това води до увеличаване на сериозните инциденти с колоездачи, затова Volvo Cars и POC смятат, че този проблем не неприемлив и изисква иновативни и фокусирани усилия за решаването му. Системата City Safety на Volvo Cars, която вече се вгражда стандартно във всички коли от новия модел SUV XC90 може да засече колоездача, да предупреди шофьора и дори автоматично да спре колата, за да избегне сблъсък с него.

Облачно базираната концепция за безопасност е особено полезна за колоездачите, ако колата се приближава много бързо отзад на малки селски пътища или отпред на тесни пътища в планините. Шофьорът на колата също може да се възползва от системата, ако се приближава до колоездач отзад на тесни селски шосета, особено при лоша видимост (например на тъмно или в мъгла).

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас