Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Телекомуникации
25 фев
2015
 
 

153 млн. лева ще инвестира Мтел в мрежата си през 2015 г.

Телекомът вероятно ще разгърне търговски LTE услуги през 2016 г., чака честотен ресурс

5654 прочитания
Страница 1 от 2

153 милиона лева планира да инвестира Мтел през 2015 г. в своята мобилна и фиксирана мрежа, като основната цел е оптимизация на работата им и осигуряване на по-голямо и по-добро покритие, така че да се постигне по-висока удовлетвореност на потребителите, независимо какъв набор от услуги ползват, обяви пред журналисти Хорст Пертъл, главен директор „Технологии“ на телекома. По-далечната цел е пълна конвергенция на мрежите и услугите, така че компанията да действа като цялостен телеком доставчик, предоставящ нужните за дадения клиент разнообразни услуги през различните технологии и среди, добави той.

Подготовка за LTE

До април трябва да приключи модернизацията на 2G базовите станции, като този процес вече е приключил за 3G мрежата и тя вече поддържа 42 Mbps за 70% от населението, и 21 Mbps за останалите. Същевременно подмененият хардуер, включително антени, базови станции и друго оборудване осигурява създаването на единна мрежа за радио достъп (Single RAN), така че една базова станция да може да поддържа и 2G, и 3G, и 4G. „Това означава, че мрежата вече е подготвена за въвеждането на LTE, въпреки че инвестициите няма да са малки, в рамките на над 100 милиона евро само за покритие в големите градове“, каза Пертъл.

Прочетете още: Мтел с ръст при мобилния интернет и ТВ, спад на приходите

Той обаче не вижда технологична или икономическа логика за разгръщане на търговски LTE услуги преди 2016 г. „В момента капацитетът на 3G мрежата е достатъчен за обслужване на мобилния трафик от данни“, каза Пертъл. Освен това компанията не разполага с нужния за добрата работа на LTE услугите честотен ресурс от поне 10 MHz, така че потребителите да усетят разликата спрямо 3G достъпа. Ако реши да пренасочи към LTE част от спектралните честоти, ползвани от 3G абонатите, това ще влоши качеството на сегашните услуги. Има наличен свободни честоти, дори кандидатствахме за тях, но регулаторът не ни разреши да ги купим“, заяви техническият директор на Мтел.

Облачни перспективи

Една от амбициите на телекома за тази година е да внедри в мобилната си мрежа технологията за виртуализация на мрежовите функции (NFV), която бе тествана успешно през лятото на 2014 г. Според Пертъл, компанията е в процес на избор на доставчик на такива NFV решения, като скоро се очаква обявяване и на търгове за доставка.

Операторът ще развива и облачни услуги за бизнес и крайни клиенти, макар че в България нивото на използването им все още не е високо.

Развитие и на оптичната мрежа

Компанията планира да модернизира и фиксираната си мрежа, като мигрира придобитите през 2010 г.

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас