Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Startup новини
10 фев
2015
 
 

Google Ventures тепърва ще инвестира в европейски стартъпи

Фондът за европейски стартиращи фирми с капитал $125 млн. бе обявен преди половин година, но още не е инвестирал нищо.

3138 прочитания

Google Ventures все още не е похарчила нито долар от своя Европейски фонд за стартиращи фирми с капитал $125 милиона, въпреки че той бе обявен преди половин година.

Фондът, представен миналия юли след редица спекулации, е първият стартиран след щатската версия на Google Ventures, която бе създадена преди 5 години и сега инвестира около $300 милиона на година.

Европейските операции с рисково инвестиране на Google са ръководени от екип от 6 инвеститора с богат опит в създаването и инвестирането в технологични компании. Партньорите са Том Хюлм, Авид Ларизда (Avid Larizdeh), Бил Мейрис, Питър Рийд, Ийз Видра (Eze Vidra) и Ем Джи Сиелгър (MG Sielger).

Прочетете още: С фонд със $100 млн. Google ще подкрепя стартиращи компании в Европа

През миналия октомври инвеститорите казаха, че ще търсят начини за съвместно инвестиране с други фирми за рисково инвестиции в Европа като лондонската Index Ventures и берлинската Early Bird.

Говорител на Google обаче каза пред Techworld тази седмица, че екипът все още не е направил нито една инвестиция.

Според публикации от октомври 2014 г., екипът бил провел „финална“ инвестиционна среща с неназована стартираща фирма в Лондон, а групата била посетила фирми в Париж и Берлин.

Майкъл Баум, съосновател на Splunk и рисков инвеститор от Силициевата долина, каза, че е изненадан от продължително време, което отнема на Google да реши къде да инвестира.

„Бих казал, че при всички възможности в Европа и „пипалата“ на Google, пуснати навсякъде, те ще открият многобройни интересни инвестиции в Европа“, каза той пред Techworld.

Питър Уолш, основател на Match Capital, който има уеб сайт за подпомагане на стартиращите фирми при намирането на правилните инвеститори, заяви: „Предполагам, че непросветените вече са се „заоблизвали“ при мисълта, че Google Ventures е вече тук, но като баба ми обичаше да казва „глупакът лесно се разделя с парите си“.

„Google не са глупаци, така че смята, че инвеститорите се стремят да избегнат истерията около Silicon Roundabout“, добавя Уолш.

„Има стотици хиляди технологични компании, от които да избират, така че не бързат да пръскат пари безразборно. Сигурен съм, че ще станат важен играч в европейската екосистема на стартиращи фирми, но няма да са единственият играч“, смята още той.

Бил Марис, основател и главен изпълнителен директор на Google Ventures, заяви пред в. Independent миналата година, че върху новия му екип не се оказва натиск за инвестиции, което се дължи на търпеливия подход на компанията майка Google.

„При традиционните фондове за рискови инвестиции вие набирате, да кажем милиард долара и след това през следващите 3 до 4 години трябва да инвестирате тези пари, в противен случай хората, които са инвестирали във вас ще кажат „Какво правите?! Вие просто събирате такси върху нашите пари!“

„Моите инструкции към екипа ми са да се избягва загубата на пари, вместо агресивно да се търси правене на нещо. Това е все едно да станете доктор и веднага ви казват – първо правило, не убивай никого. Затова първото нещо е – не губи пари, а следващото – опитай се да направиш повече пари.“

Ясно че, че екипът ще инвестира големи суми, свързани с по-късните етапи на финансиране като серия B, C и D етапи, за разлика от малките суми, свързани с ранния етап и серия А инвестиции.

Екипът на Google Ventures в Лондон каза, че работи в тясно сътрудничество със силния 60-членен екип на Google Ventures в САЩ, който вече е инвестирал над 1 милиард долара в повече от 250 компании, включително в бързоразвиващи се нови фирми като Uber.

Techworld.com

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас