“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | GIS
30 €ну
2015
 
 

‘ондаци€ Ѕиоразнообразие стартира публична √»— система

„рез не€ организаци€та се над€ва да подпомогне застъпничеството и гражданската активност по опазването на природата.

8631 прочитани€

— уеб-базирана географска информационна система (√»—) вече разполага Ѕългарска фондаци€ Ѕиоразнообразие. ѕроектът е изпълнен в партньорство с норвежката агенци€ по околна среда (Miljødirektoratet) и ефинансиран в рамките на ѕрограмата за подкрепа на Ќѕќ в Ѕългари€ по ‘инансови€ механизъм на ≈вропейското икономическо пространство 2009-2014г.

“ан€ √еоргиева-Ўнел

ѕо думите на “ан€ √еоргиева-Ўнел, √»— екперт във фондаци€та, нуждата от такова технологично решение е възникала поради факта че работата на организаци€та твърде често е свързана с постранствени данни. “„рез проекта сме се опитали да направим преглен на нашата информаци€, ко€то сме създавали – об€сни т€. – —ентенци€та му е сами€т начин на предостав€нето на данните на други хора, така че те да бъдат използвани повторно.

ѕрочетете още: –»ќ—¬-–усе опазва биоразнообразието с √»—

≈дна от основните цели на новата √»— система е да улесни достъпа до информаци€ и процесът по сподел€не на пространствени данни, об€сни ѕетър “одоров, координатор на проекта. —поред него чрез не€ граждани и други Ќѕќ могат да увеличават възможностите си за наблюдение и контрол на случващото се около т€х.

ѕетър “одоров

¬ажна стъпка при изпълнението на проекта е било провеждане на обучени€ за различните целеви групи на новата система – младежи и Ќѕќ. ¬ фамките им от фондаци€та са показали на желаещите възможности за мониторинг и застъпничество с помощта на пространствени данни.

≈дна от целите при създаването на системата е т€ да бъда лесна за използвне и от неспециалисти. ѕредназначена е за свободно ползване от граждани, Ќѕќ, институции и бизнес.

Ћюбомир ‘илипов, главен √»— експерт по проекта, разкри повече детайли около техническото изпъление на самата система. “€ е изградена на базата на отворени платформи. Ѕазирана е на Quantum GIS (QGIS) и е свързана с GeoNode, чрез ко€то са реализирани уеб функционалностите. ƒанните могат да бъдат изтегл€ни и запазвани в най-различни формати, като JPEG, PDF, PNG, Zipped Shapefile, GML 2.0 и 3.1.1, Excel, GeoJSON, KML и др. —ъщо така те могат да бъдат визвуализирани чрез Google Earth.

Ћюбомир ‘илипов

«а момента системата покрива 5 територии – Ѕеласица, ƒрагоман, ќсогово, ѕрироден парк —транджа и Ќационален парк ѕирин. –аботат е включвала инвентаризиране на над 2 хил. файла (сло€), натрупани през годините работа на ‘ондаци€ Ѕиоразнообразие. —лед отс€ването на наличната информаци€ в момента √»— системата предлага 460 сло€.

ѕълното име на изпълени€ проект е “ѕовишаване на капацитета на Ќѕќ, младежи и граждани за работа с географски информационни системи (√»—) и чрез т€х подобр€ване на умени€та им за мониторинг и застъпничество за политиките на устойчиво развитие на регионите”. ќт фондаци€та обаче представ€т системата с далеч по-достъпното: “√»—: √ражданска активност, »нформационни системи, —ъхранена природа”. ќбщата стойност на проекта е 49 483 евро, 44 348 от които са безвъзмездна финансова помощ. ќстаналите 5090 евро са собствен принос на партньорите.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т
ѕреглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

ѕреглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

 акви нови и интересни неща може да ни разкаже ѕламен Ѕоев от ≈лит —офтуер

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
—амо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени—амо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

»нтервю с ƒжен Ћупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференци€та DevReach 2018

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас