Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
26 яну
2015
 
 

Руснаци съдят Apple заради оттеглянето от Крим

Подобни искове предостоят и срещу други америкаснки компании.

3165 прочитания

Руската организация с нестопанска цел Обществена потребителска инициатива (Общественная потребительская инициатива – ОПИ), създадена с поддръжката Руския държавен търговско-икономически университет в Москва, е подала съдебен иск срещу Apple, обвинявайки компанията в нарушаване на правата на потребителите в Крим.

До ситуацията се стигна след като Apple и редица други компании от САЩ спряха продават своята продукция в Крим, изпълнявайки указ на президента Барак Обама. Според него от 1 февруари 2015 г, американски организации не могат да продават каквито и да е продукти и услуги на полуострова, който САЩ не признава за територия на Русия.

От ОПИ считат за незаконен отказа на Apple да продава свои продукти и да предоставя свързани с тях услуги, на територия на Република Крим, станала част от Руската федерация през март 2014 г. От организацията искат действията на компанията да бъдат признати за незаконни и тя да прекрати всякакви действия по възпрепятстване на доставките на продукти и резервни части за тях.

Прочетете още: Google изнася инженерната си дейност от Русия

По думите на  Олег Павлов, председател на ОПИ, според законите на Русия за защита правата на потребителите, всеки прозиводител трябва да осигури възможност неговите продукти да бъдат изпозлвани. За това той трябва даорганизира ремонта и техническото обслужване на продукцията си, както и доставката на резервни части.

Според Павлов след събиране нa необходимите документи, до 2-3 седмици, подобни искове ще бъдат подадени и срещу други компания, включително HP, Dell, Google и PayPal.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас