“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD |  иберсигурност
22 €ну
2015
 
 

2949 сигнала за атаки на »“ системи регистрира CERT Ѕългари€

$445 млрд. е приблизителната оценка на световните загуби от пробиви в »“ сигурността, за€ви ¬им ван  ампен, вицепрезидент на Intel Security/McAfee за —еверна и »зточна ≈вропа

4032 прочитани€

¬ладимир ¬ладков

ќбщо 2949 сигнала за кибер атаки са регистрирани у нас през 2014 г. от CERT Ѕългари€, а само през декември са засечени 319 атаки, 37 от които са определени като заплахи с много висок риск, за€ви  расимир —имонски, изпълнителен директор на »ј „≈лектронни съобщителни мрежи и информационни системи” (»ј ≈—ћ»—) на конференци€ по »“ сигурност, организирана от Computer 2000 Ѕългари€, ћ“»“— и »ј ≈—ћ»—. 67% от сигналите за заплахи през декември са свързани със зловреден код, 18% са в категори€ разпределена атака „отказ от обслужване“ (DDoS), 8% е делът на опитите за нерегламентирано проникване в държавни »“ системи, а 4% са дефинирани като спам.

 расимир —имонски, изпълнителен директор на »ј „≈лектронни съобщителни мрежи и информационни системи” (»ј ≈—ћ»—)

ѕрочетете още:  онференци€ за »“ защитни решени€ организира Computer 2000

„¬ областта на »“ сигурността говорим за глобален проблем, затова има нужда от коопериране, конкуренци€та отстъпва на заден план пред партньорствата, за€ви —имонски. - ќсвен това динамиката на картината с »“ заплахите е изключително динамична и Ѕългари€ не е изключение. » това става на фона на нарастващото вли€ние на »“ в икономиката, в ежедневието ни. »менно тези пробиви обаче ни вод€т към това да направим системите и софтуера по-перфектни, инкорпорирайки информационната сигурност“, каза още той, посочвайки „позитивната страна“ от атаките.

„≈жедневно се сблъскваме с факти за пробиви на »“ системи, но се радвам, че организирахме конференци€ за сигурност на световно ниво, събирайки »“ мениджъри от корпоративни€ и държавен сектор“, каза јнели€  остадинова, управител на Computer 2000 Ѕългари€.  омпани€та е дистрибутор на решени€ за »“ сигурност в Ѕългари€ и ћакедони€, а отскоро има права също за  осово и јлбани€.

 

¬асил √рънчаров, директор на CERT Ѕългари€

2949 сигнала за компютърни инциденти са постъпили през 2014 г. в ÷ентъра за реакции при инциденти в областта на информационната сигурност към ≈—ћ»—. јвтоматизираните системи са подали 1832 сигнала, а 1117 са дошли от външни CERT и други организации, включително банки и други корпоративни организации. ќбщи€т брой на засегнатите IP адреси е близо 46 хил€ди, но бро€т на компютрите е много по-гол€м тъй като зад редица IP адреси сто€т компютърни мрежи с много компютри, допълни ¬асил √рънчаров, директор на CERT Ѕългари€, де факто национална точка за контакт, до ко€то достигат сигнали и искани€ за помощ. Ќай-гол€м е делът на DDoS атаките (41%), следват зловредните кодове (35,6%), опити за проникване (4,7%) и бот мрежи (3,32%).

—игналите до CERT Ѕългари€.

—пециалисти на агенци€та са провели експеримент в управл€ваната от ≈—ћ»— мрежа, като той е част от концепци€та за защита. „—ъс специализиран софтуер визуализирахме трафика и ситуаци€та никак не е розова, гъмжи от вируси, а те са сериозна предпоставка за атака към системите“, каза още —имонски. ѕринципите на информационната сигурност тр€бва да навл€зат в държавното управление, не е въпрос само на технологии, а и на управленски механизми и политики, допълни той.

„Ќай-слабото звено в информационната сигурност е човекът, именно към хората, а не към системите са насочени повечето атаки, коментира ¬асил √рънчаров. - ћерки за защита са организационни и технически, като организационните включват законодателно, административно и процедурно ниво.“ »“ системите в държавните организации са сертифицирани за оперативна съвместимост, както се изисква от приетата наредба. „—ертификаци€та обаче не е достатъчна, тъй като в законодателството не е предвидена отговорност за нарушаване на информационната сигурност, добави √рънчаров. - —итуаци€та с информационната сигурност е такава,че не може и не тр€бва да се разчита само на помощта на държавата.“

¬им ван  ампен, вицепрезидент на Intel Security/McAfee за —еверна и »зточна ≈вропа.

 ибер престъплени€та са част от ежедневни€ ни живот,

об€сни и ¬им ван  ампен, вицепрезидент на Intel Security/McAfee за —еверна и »зточна ≈вропа. „»“ са много важни за икономиката, и в Ѕългари€ този бранш създава много работни места, банките не могат без »“, борсите разчитат на специални кабели за мигновен обмен на информаци€. »“ има смисъл за икономиката обаче, само ако са защитени и се ползват по правилни€ начин“, об€сн€ва ван  ампен.

Ќезависимо дали жертвата е потребител, критична инфраструктура на организаци€ или търговка верига, атакуващи€т разчита на способността си да убеди потребител€ да предприеме действие, улесн€ващо зараз€ването със зловреден код. „ѕочти вс€ка атака започва в крайната точка, като провокира потребител€ да извърши определено действие.

 ибер престъплени€та са с висока възвращаемост с нисък риск и относително малки разходи за атакуващите, допълни той. —поред доклада на CSIS, сред чийто автори е ƒжим Ћюис, съветник на ќбама за киберсигурността загубите от кибер престъплени€ се определ€т много трудно, тъй като засегнатите често не съобщават за атаките, за да не пострада репутаци€та им и това да увеличи косвените им загуби. „рез специален подход обаче авторите са изчислили, че годишните загуби в света от кибер престъплени€ могат да се оцен€т на $445 млрд., или 0,5% до 0,8% от брутни€ продукт на света. —амо за страните от G20 загубите се изчисл€ват на $200 млрд., а ако се изчисл€т като загубени работни места щетите за страните от ≈— са около 150 000 работни места и 200 000 в —јў, добави ван  апмен.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас