“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | Ѕизнес
15 €ну
2015
 
 

»“ фирми във фокуса на инвестициите на Neveq II

–азвойната българска компани€ DreamApps, цифровата платформа Cashwave и разработчика на технологии за ускор€ване на интернет достъпа Intertainment са част от фирмите, в които е инвестирал фондът Neveq.

3812 прочитани€

¬иртуална мобилна платформа за пазара на недвижими имоти в Ћатинска јмерика, базирана на българската мобилна развойна платформа DreamApps, цифрова платформа за улесн€ване на трансгранични парични преводи, платформа за широколентов »нтернет достъп на крайни потребители, внедр€вана в »нди€, са само част от »“ инициативите, в които е инвестирал нови€т фонд за рискови инвестиции NEVEQ Fund II.

Ќад 7 години Neveq инвестира във водещи предприемачи по цели€ св€т, като вече има подкрепата и на ≈вропейски€ инвестиционен фонд. ќбщи€т капитал на Neveq II е 20 милиона евро, две трети от които са предоставени по програма JEREMIE (—ъвместни европейски ресурси за микро- и средни предпри€ти€), ко€то използва част от фондовете на ќѕ „–азвитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007 – 2013“. ќстаналата една трета е осигурена от частни инвеститори, привлечени от Neveq Capital Partners.  омпаниите, в които е инвестирал първи€т инвестиционен фонд на Neveq, включват Ontotext, част от Sirma Group Holding, Vayant Travel Technologies, FinAnalytica. Ontotext стана иновативно предпри€тие на Ѕългари€ за 2014 г., а миналата седмица получи наградата на BBC за „най-добро автоматично извличане и класифициране на обекти“ за английски, руски и арабски език. Vayant Travel пък получи през 2014 г. допълнително от Lufthansa. —ъщевременно две от стартиращите компании, получили финансиране от Neveq, вече б€ха продадени на стратегически инвеститори – центърът за данни 3DC бе придобит от британската TelecityGroup през септември 2013 г., а швейцарската SpinetiX, разработваща решени€ за информационно рекламни системи (digital signage), бе купена през 2012 г.

Ќовите проекти

ѕрочетете още: «а предприемачеството в Ѕългари€

1,5 млн. долара са инвестирани в българската софтуерна компани€ DreamApps, ко€то става развоен хъб на компани€та Properati за мобилни приложени€ под Android и iOS. “ези приложени€ тр€бва да подкреп€т увеличаващата се потребителска база на експоненциално раст€щи€ мобилен пазар на недвижими имоти в Ћатинска јмерика, съобщава сайтът на Neveq.

Properati.com e онлайн и мобилна платформа за недвижимите имоти в Ћатинска јмерика и предлага бизнес модел на плащане само на базата на постигнатото, т.е. клиентите ще плащат само за контакти с купувачи, с които се свържат, вместо да плащат за публикуване само на об€ви и реклами за имотите.

Properati предлага на потребителите, искащи да куп€т или наемат имот, подобрени възможности за търсене, включително по цена, пълен профил и снимки на имота.  омпани€та вече има над половин милион клиенти в Ѕразили€ и јржентина, навлезе и на 3 други латиноамерикански пазара. Properati има над 16 000 брокери в Ћатинска јмерика и повече от 600 000 уникални посетители месечно.

Cashwave е втората подкрепена финансово инициатива от Neveq II. ÷ифровата платформа Cashwave, ко€то лесно се интегрира в инфраструктурата на веригите за бързооборотни стоки, се ползва като опорна мрежа за улесн€ване на трансграничните парични преводи, без крайни€т клиент да плаща никакви разходи. ѕлатформата дава предимства и на търговската верига, обвързвайки допълнителен клиентски поток към магазините си, където получените пари могат да бъдат похарчени. Ѕизнес моделът е уникален чрез пионерското партньорство с големите магазини и интегрирането на технологи€та с технологичната опорна мрежа на търговската верига. ѕартньор на Cashwave са Ѕила Ѕългари€ (част от немската REWE Group), ко€то е избрала Cashwave за свой ексклузивен технологичен партньор за развитието на онлайн услугата Billa Voucher, като целта е създаване на лесен за ползване продукт, особено за клиенти, живеещи в чужбина. ƒруг партньор на Cachwave е Ukash (част от Skrill Group), водещ доставчик на онлайн кешови плащани€, който си партнира с Cashwave, за да улесни българите, живеещи в чужбина, да изпращат на роднините си тук пари под формата на ваучери за супермаркет. Ukash има разгърната мрежа от над 460 000 обекта за покупка в повече от 60 страни на 6 континента, което осигур€ва бърз пазарен растеж и на Cashwave.

 омпани€та Cashwave е създадена през 2012 г., като основателите й имат гол€м опит в създаването и внедр€ването на комплексни технологични системи, работили са за големи международни технологични гиганти като Yahoo!, Orange, UniCredit, IBM, Inquent и Acxsys Corporation.

“рети€т »“ ориентиран предприемач е Intertainment, компани€та майка на индийската Extreme Broadband Services, създадена от Ќиколай √орчилов и ¬иктор ‘ранцес. Te са познати у нас като основатели на »нтернет доставчика от ново поколение ќрбител, продаден по-късно на —пектър Ќет.  омпани€та им Extremе Broadband Services работи в »нди€, където внедр€ва технологии тип „точка до точка“ (peering) за ускор€ване на интернет достъпа за крайни потребители. –азвойни€т център е в —офи€. ѕлатформата Extreme Peering се използва от десетки доставчици на широколентов интернет, които обслужват над 1 милион крайни потребители в »нди€.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
—амо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени—амо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

»нтервю с ƒжен Ћупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференци€та DevReach 2018

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас