Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Преносими компютри
13 яну
2015
 
 

CES: AMD ще опростява създаването на мобилни компютри

Универсална дънна платкка за цялата гама мобилни процесори от следващо поколение на AMD ще опрости създаването на нови продукти.

13708 прочитания

Производителят на процесори Advanced Micro Devices (AMD) се надява да увеличи броя мобилни компютри, използващи нейни чипове и да преодолее спада в сферата, който компанията отчита от няколко години. AMD променя стратегията си по отношение на предлагането на своите продукти, надявайки се да привлече вниманието на производителите на персонални компютри към серията чипове Carrizo, предназначени за лаптопи. Главна особеност на новата стратегия е подходът plug-and-play, който ще позволи всеки процесор от семейството да бъде монтиран във всеки мобилен компютър, независимо от неговия размер и ценова категория.

Компанията ще доставя една дънна платка, поддържаща широк диапазон от APU-та Carrizo и Carrizo-L. Подходът трябва да осигури на производителите допълнителна гъвкавост при използването на различни чипове в различни компютри.

“Купувачите на мобилни компютри ще могат да получат точно онзи процесор, който им е нужен”, отбелязва Джейсън Банта, директор по управление на продукти за клиентски решения в AMD.

Прочетете още: AMD на CES 2015: 4К резолюции и FreeSync

Като правило процесорите на компанията намират приложение в по-евтини мобилни компютри. Очаква се първите продукти с Carrizo да влязат в продажба през първата половина на настоящата година. Моделът Carrizo-L е предназначен за устройства от базов клас, а Carrizo е ориентиран към такива от среден и висок клас. Серията заменя процесорите, разработвани под името Kaveri, които не постигнаха особен успех.

“В чиповете Carrizo, базиращи се на ядрото Excavator е отчетен опитът от предишните поколения – отбелязва Банта. – По-подробна информация ще бъде публкувана през идните месеци.”

С новия чип AMD се надява да си върне част от пазара на процесори, който и бе отвоюван от Intel с продуктовата серия Core. Intel се надява да увеличи производителността на графичните подсистеми в своите продукти и да реализира функции акто безжично свързане, зареждане и обмен на данни. От гледна точка на графиката AMD изпреварва конкурента си, предлагайки по-производителни Radeon ядра, но изостава в области като ефективност и електропотребление.

Най-големият клиент на AMD продължава да е HP, а много други компании постеоенно се отказват от нейните мобилни продукти. От производителя се надяват да привлекат отново вниеманието им с новата си стратегия.

“Производителите на компютри ще видят колко по-просто и евтино ще е пускането на продукти с новата ни стратегия – подчертава Банта. – През миналата година те трябваше да инсталират различки компоненти и дънни платки за процесорите Kaveri и Beema. Дънните платки се подбираха в зависимост от конструкцията на лаптопа и търсената производителност. С появата на Carrizo всичко ще стане много по-просто.”

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас