Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | ИТ проекти
31 дек
2014
 
 

Банка ДСК вече работи със система за резервни копия на данни

4350 прочитания

Банка ДСК е създадена през 1951 г. като Държавна спестовна каса - единствената влогонабирателна и кредитна институция за населението. С приемане на Закон за преобразуване на ДСК от 15 април 1998 г., който влиза в сила на 30 април 1998 г., ДСК е преобразувана в търговска банка.

От януари 1999 г. ДСК е преобразувана в еднолично акционерно дружество с държавно имущество с фирма “Банка ДСК”. През 2002 г. 100% от акционерния капитал на Банка ДСК става собственост на Банкова консолидационна компания АД, а през октомври 2003 г. след успешна приватизационна процедура Банка ОТП Унгария стана едноличен собственик на акционерния капитал на Банка ДСК. В резултат на бързото адаптиране към високите стандарти на Група ОТП и мащабната инвестиционна програма на унгарския собственик, Банката успя да осъществи една много успешна трансформационна програма, превръщайки се от държавна в отлично функционираща и ефективна частна банка. Заедно с дъщерните си компании тя изгради една силна финансова група, изключително динамично развиваща се, модерна и гъвкава, ориентирана към нуждите на всички свои клиенти, и предлагаща широка гама от услуги в т.ч.: пенсионно осигуряване, управление на активи, охрана, транспорт и инкасова дейност, планински и морски туризъм.

„Банката не само се наложи като предпочитан партньор в банкирането, но според различни проучвания през последните години тя остана и лидер по доверие и най-разпознаваемата банка в България. През 2013 г. Банка ДСК беше обявена за „Любима марка за 2012-2013 г. на българския потребител в категория финансови институции” на потребителската класация „Любими марки” на списание Business Lady, като получи и отличието за банков бранд на годината и в конкурса „Банка на годината 2012” на Асоциация „Банка на годината“, посочват от Банка ДСК.

Прочетете още: Мобилните разплащания – баланс между сигурност, удобство и цена

Предизвикателства

ВИЗИТКА НА ИТ ПРОЕКТА

Име на проекта: Система за резервни копия на данни от Mainframe и отворени системи

Възложител: Банка ДСК ЕАД

Изпълнител: Мнемоника АД

Дата на стартиране/дата на приключване: 06.01.2014 – 12.12.2014

Бюджет на проекта: над 500 000 евро

Категория: Национални ИТ проекти, изпълнени в корпоративния сектор

Предизвикателствата, с които се сблъсква банката:

 • Централизация и стандартизация на средствата за backup и архивиране на данни

 • Опростяване на поддръжката и процедурите - за създаване на архивно копие на данните беше необходимо изпълнението на последователност от стъпки (backup итерации)

 • Намаляване на времето за създаване на резервни копия и архив

 • Освобождаване на ресурс и специализирано оборудване от висок клас излизащо от поддръжка за резервни копия и архиви от Mainframe системите

Цели и конкретни задачи за реализиране на целите:

 • Да се реализира едностъпково резервиране на данните

 • Да се използва дедупликация

 • Да се изгради репликация между отделните системи в двата Компютърни Центъра – Основен и Резервен, върху, които се записват резервните копия и архиви

 • Да се реализират резервни копия на данните в наличния времеви прозорец в неработни часове

ИТ решение

Решението включва високо специализирани устройства (EMC DLM) за създаване на резервни копия на данни от IBM Mainframe системи, като Устройства кореспондират и записват данните в дедуплициран и компресиран вид върху много производителни системи за съхранение (EMC DataDomain).

EMC DLM е специализирано устройство, предназначено за създаване и управление на резервни копия и архиви на данни от IBM Mainframe среда. Решението е базирано на VTL (virtual tape library) архитектура и използва емулация на лентова библиотека, която е съвместима и разбираема за Mainframe и инструментите, които Mainframe системите използват. Емулацията позволява данните да бъдат съхранявани върху устройства, които използват deduplication технология, като така се намалява значително необходимото дисково пространство за съхранение на данните.

Опростяване и защита с надежден дисков масив, който е готов да поеме нуждите за създаване на резервни копия на данните, архивиране и възстановяване след бедствие. Системата за дедупликация и съхранение на данни EMC Data Domain DD4200 е оразмерена за компании от голям и среден клас.

EMC Data Domain DD4200 е надежден начин за възстановяване на данни на приложения, включително файлови сървъри, виртуални сървъри, електронна поща, управление на съдържанието, както и бази данни. С бърза онлайн дедупликация, се защитават тези приложения, използвайки 10 до 30 пъти по-малко дисково пространство. Правят се по-голям брой архиви по-бързо, дори в рамките на ограничени времеви прозорци, и се използва дисково пространство за съхранение на данни вместо съхранение на ленти.

Data Invulnerability архитектурата осигурява оnline верификация при четене и писане на данните, постоянно следене за грешка, както и автоматично поправяне, осигурявайки възстановяване или достъп до надеждна информация всеки път и по всяко време.

Ключови характеристики:

EMC Data Domain DD4200 система, поддържаща:

• До 22 TB / час пропускателна способност

• До 9.4 PB логически капацитет

• До 189 TB използваем капацитет

Създаване и управление на резервни копия и архиви на данни в Банка ДСК

Употреба на новата система

„Като всяка голяма организация с комплексна и разнородна ИТ среда за Банка ДСК е предизвикателство да осигури надеждна и сигурна система за създаване и възстановяване на ИТ системи от резервно копие и архивиране на данни. Определящо при избора на решение бе възможността за работа едновременно с данни от Mainframe и отворени системи, както и високата степен на надеждност и възможността за репликация“, заяви Ивайло Деков, директор „ИТ“ в Банка ДСК.

Други важни за Банка ДСК критерии и основни за нея функции според Деков са били:

1. Надежден и бърз бекъп (осигуряване на резервни копия на данните) и възможност за възстановяване на информация след авария/бедствие.

2. Йерархично управление на системите за съхранение на данни.

3. Възможност за дългосрочно съхраняване на резервните копия и архивираните данни.

„Избраното решение отговаря успешно на всичките ни изисквания и осигурява изключително високо ниво на защита на данните ни. Прозорецът за бекъп се увеличи близо 2 пъти, а използваното пространство се намали близо 10 пъти чрез средствата на компресията и дедупликацията, което от своя страна доведе до намаляване на разходите по осигуряване и управление на средства за съхранение на данни“, коментира ИТ директорът в Банка ДСК.

Ивайло Деков е категоричен, че в лицето на Мнемоника банката има партньор, който е вложил необходимите време, внимание и експертиза, за да предложи и реализира работещо за банката централизирано решение, което прави защита и резервни копия на данни при източника. „Във всяка фаза от реализацията на проекта разчитахме на отзивчивост, професионализъм и експертно мнение на екип, който не прави компромис с качеството на предоставяното решение и услуги“, допълни Деков.

Eфект от ИТ решението

Новата система спомага за повишаване на ефективността чрез:

 • Ускоряване на бекъпа близо 2 пъти

 • Намаляване на използваното пространство близо 10 пъти чрез средствата на компресията и дедупликацията

 • Намаляване на времето за възстановяване на данни до 5 пъти

 • Осигуряване на възможност за бърз и надежден бекъп на данните от IBM mainframe системите на банката

 • Отпадна необходимостта от използването на роботизирана лентова библиотека, морално остаряла и заемаща много физическо пространство

 • Постигане на по-голямо удобство и простота на работата по управлението на процеса по резервиране и архивиране на данни.

Потенциал за развитие

Системата е гъвкава и предлага много възможности за надграждане и пренастройка.

Това е централизирано решение, което прави защита и резервни копия на данни при източника. Подходящо за внедряване в почти всеки център за данни.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Интервю

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Иван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ниИван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ни

Марката Кауфланд е позната у нас с веригата си от хипермаркети. Малцина обаче знаят, че от България се поддържат някои от нейните ключови системи, както и че тук се разработват перспективни технологии, които тепърва ще бъдат внедрявани в...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас