Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Автомобили
07 яну
2015
 
 

Ford стартира глобални експерименти с полуавтономни коли

На CES 2015 Ford представи бъдещето на автономните коли и обяви 25 експеримента с шофьори по целия свят.

6798 прочитания, 8 коментара

Днес Ford представи полу-автономните автомобили, които вече се движат по пътищата, и обяви някои насоки за напълно автономните коли, които се разработват в момента.

Автомобилният производител обяви и серия от експерименти с шофьори от целия свят, които тестват свързаността между колите, автономните коли и използването на Големи данни, събирани от превозните средства. Полу-автономните коли разполагат с функции, разработени от Ford, включващи помощник за спазване на движението в пътната лента, адаптивен круиз контрол, помощник за избягване на сблъсъци чрез засичане на пешеходци, както и активен помощник за паркиране. Скоро ще има и помощник за избягване на задръствания.

Компанията каза, че напълно автономната научно-изследователска кола Ford Fusion Hybrid скоро ще се тества по пътища. Колата разчита на същата полу-автоматична технология, ползвана в днешните коли на Ford, но са добавени 4 сензора LiDAR (светлинни и радар), които генерират тримерна карта в реално време на околната среда.

Прочетете още: Свързани, самоуправляващи се коли на CES

„Ние вече произвеждаме и продаваме полу-автоматизирани коли, които ползват софтуер и сензори за насочване при паралелно и перпендикулярно паркиране, настройка на скоростта на базата на трафика или натискане на спирачки в спешни случай“, каза шефът на Ford Марк Фийлдс. - В бъдеще ще има и автономни коли на Ford и ние сериозно смятаме да пуснем такава кола на пътя.“

Ford обяви и своя план „Smart Mobility“, който обхваща експерименти на 25 различни места - от Индия до Пало Алто, Калифорния. Тестовете са свързани с 4 глобални мега тенденции: експлозивното увеличаване на населението, разширяване на средната класа, тревогите за качеството на въздуха и здравето на гражданите и променящите се приоритети на потребителите.

Тестовете се правят основно в гъстонаселени градски райони като Лондон и Атланта, включват разнообразни цели като застраховка, определяна от данните, станции за бързо презареждане на електромобили и смяна на колите между потребителите.

Експериментите на компанията с Големи данни например включват 200 служители на Ford от Диърборн, Мичиган, които доброволно са се съгласили да се събират данни от сензорите в колата, така че Ford да може да проучи шофьорските навици и да оптимизира работата на колата.

В Бангалор Ford работи със Zoomcar, за да тества концепцията за споделяне на колите, която би позволила на малки групи, например колеги, наематели на едно жилище или семейства, да поделят колата с много шофьори.

В Лондон Ford събира данни от сензорите колата, за да анализира работата й и да определи как да помогне за сваляне на застрахователните премии на добрите шофьори. Експериментът е подобен на проведените от Progressive Insurance - SnapShot и от State Farm - InDrive, които ползват OBD-II донгъли за пращане на информация за вашите шофьорски навици в замяна на по-ниски премии.

В Лондон има и шофьори доброволци, ползващи изцяло електрически автомобили, които генерират данни на живо за трафика и паркирането.

Приложението City на Ford казва на потребителите дали са паркирани според правилата. Ако не, то им препоръчва най-близкото свободно място. То помага на шофьорите да платят на паркинг автоматите през мобилен телефон, идентифицира най-близките свободни парко места до крайната спирка на шофьора.

Ползвайки голф колички от Georgia Tech в Атланта, Ford тества дали човек, седящ на отдалечено място, може получи достъп в реално време до видео, излъчвано през LTE, за да управлява количката. В резултат може да се постигне по-ефективен начин за споделяне или паркиране на коли, ползвайки отдалечен „камериер“.

Computerworld, САЩ

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Телекомуникациите са двигател за развитие на умните градове
Цифров офис от ново поколение:

Цифров офис от ново поколение:

Как да постигнем свободно движение на информация и автоматизиране на процеси?
Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Някои детайли за Business Intelligence функциите на модерните ERP системи

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Предимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнесПредимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнес

Добромир Тодоров е главен директор „Облачни услуги“ на HeleCloud. Той е бил съосновател и е управлявал множество стартъпи в сферата на технологичните и финансови услуги. С опит в архитектурните решения, сигурността и инженеринг на...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас