Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
03 яну
2015
 
 

Белият дом одобри санкции срещу Северна Корея заради хакването

Икономическите санкции са „първият аспект“ от отговора на щатското правителство на хакването на Sony

5732 прочитания

Президентът на САЩ Барак Обама е одобрил нови икономически санкции срещу Северна Корея, отчасти заради подозренията за участието на страната в хакването на Sony Pictures Entertainment през ноември, заявиха от Белия дом.

Въпреки че някои специалисти по сигурността все още се питат дали именно Северна Корея стои зад хакването на Sony, Белият дом и щатското Министерство на финансите обявиха в петък санкции срещу 10 севернокорейци и 3 организации от азиатската страна.

В средата на декември ФБР обвини правителството на Северна Корея за атаката. Правителството на Северна Корея отрече да е участвало, макар че поздрави хакерите за опита им да спрат пускането на „Интервюто“ (The Interview), филм за заговор за убийството на севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

Прочетете още: Интервюто стана най-успешният онлайн филм на Sony Pictures

Заповедта на Обама е „реакция на продължаващите провокативни, дестабилизиращи и репресивни действия и политика на правителството на Северна Корея, особено заради деструктивната и насилническа кибер атака срещу Sony Pictures Entertainment, пише в изявление на Белия дом. - Ние приемаме сериозно атаката на Северна Корея, чиято цел е предизвикване на разрушителни финансови вреди на щатска компания и заплашване на актьори и други физически лица, целящи ограничаване на техните права на свободна изява.“

Санкциите са „първият аспект“ от реакцията на щатското правителство на атаката срещу Sony, добавят от Белия дом.

Санкциите забраняват на посочените лица и организации достъп до щатската финансова система и забраняват на граждани на САЩ да общуват с тях.

Целевите групи в санкциите на финансовото министерство са Генерално бюро за разузнаване, основната разузнавателна организация на Северна Корея, компанията Korea Mining Development Trading Corporation, основният оръжеен търговец на страната, както и Korea Tangun Trading Corporation, която доставя стоки и технологии за поддръжка на отбранителните научно развойни програми на Северна Корея.

IDG News Service, Вашингтон

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас