“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ¬ести
30 дек
2014
 
 

»“ секторът против повишаване максималните месечни осигуровки

преразгледа решението в проекта на «акона за държавни€ бюджет за 2015 г. за увеличаване на максимални€ осигурителен праг на 2600 лв.

5641 прочитани€

¬ отворено писмо до медиите водещите организации в бранша на информационните и комуникационните технологии - Ѕългарската асоциаци€ по информационни технологии (Ѕј»“) и Ѕългарската асоциаци€ на софтуерните компании (Ѕј— ќћ) изразиха негодуванието си от поредното повишаване на максимални€ осигурителен доход от 2400 лв. на 2600 лв., което според двете асоциации неминуемо ще окаже негативно отражение върху конкурентоспособността на секторите от икономиката, характеризиращи се с най-висока добавена стойност, каквито са »“, аутсорсинг, финанси, както и върху интереса на чуждестранните инвеститори, чиито решени€ са в гол€ма степен базирани на предвидимостта на бизнес средата и стабилността на фискалната политика. „¬ индустриите с висока добавена стойност като »“, основните разходи са за заплати и затова те са изключително негативно засегнати от такива промени”, подчертават от Ѕј»“ и Ѕј— ќћ.

¬ документа двете организации посочват, че » “ индустри€та е сред малкото български индустрии с висока добавена стойност и конкурентоспособност в световен мащаб, осигур€ваща изключителни възможности за професионална реализаци€ и развитие на хората, работещи в не€. Ќезависимо от изключително неблагопри€тната икономическа обстановка през последните н€колко години, компаниите от бранша демонстрират устойчив ръст на продажбите, генериран предимно от износ, както и създаването на нови работни места. —ъщевременно се наблюдава увеличение на средната работна заплата в сектора, като това не е за сметка на съкратени нископлатени позиции, както се случва в други отрасли на икономиката, изтъкват асоциациите.

≈то защо сме силно обезпокоени и израз€ваме протест срещу неблагопри€тната тенденци€ на посто€нно повишаване размера на максимални€ месечен осигурителен праг без наличието на задълбочен анализ, добра обосновка и оценка на въздействието от предприемането на такава м€рка. ”величаването на осигурителни€ праг не води до по-висока събираемост на данъците и намал€ване на т.нар. сив сектор, а само до временно запълване на дефицити в нереформирани сектори, твърд€т от Ѕј»“ и Ѕј— ќћ - Ѕезпокойство предизвиква и фактът, че липсва не само дългосрочна, но и средносрочна визи€ и прогнозируемост при об€в€ването и прилагането на подобен тип изменени€ в областта на данъчното облагане и социалното осигур€ване.

ѕрочетете още: »“ индустри€та - с 6 препоръки към кабинета за овлад€ване на кадровата криза в сектора

јсоциациите са на мнение, че усили€та на държавата следва да се насочат към приемане на мерки за подпомагане на иновативните индустрии, създаващи работни места със съизмерими на европейските възнаграждени€ и за растежа на икономиката като ц€ло, а оттам и на доходите на населението. “ова от сво€ страна ще стимулира събираемостта на данъците, намал€ване рол€та на т.нар. сив сектор и съответно увеличението на приходите към хазната.

¬ стратегически план двете »“ организации декларират, че очакват ускорено развитие и дълбоки реформи по отношение установ€ването на устойчива фискална рамка без промени в областта на преките данъци (плоска данъчна система) и осигурителната тежест, както и преустанов€ване на практиката за посто€нно покачване на максимални€ осигурителен доход без анализ на въздействието върху сектор, който статистически доказано е на различен етап на развитие.

ѕисмото беше подписано от председателите на управителните съвети на Ѕј»“ и Ѕј— ќћ ѕетър »ванов и —тамен  очков.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас