“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | Ѕизнес
28 дек
2014
 
 

10 предсказани€ за »“ през 2015

јко всички те се сбъднат, ни очаква тежка година за технологични€ св€т и всички останали.

4967 прочитани€

— наближаването на кра€ на годината много хора прав€т своите прогнози за 2015. “ака че ето още едни от Networkworld. ÷€л списък с проблеми ще ни се струпат на главата и те ще тр€бва да бъдат решавани през идващата 2015 г.

1) Ќосимата електроника продължава да досажда

“ова е още един случай в индустри€та, ко€то търси нови възможности за растеж и шанс за разшир€ване, давайки на хората нещо, което те всъщност не са искали. ’ората не искат още едно устройство, за което да се грижат или да помн€т да си слагат, те често са неточни, а дори най-новите електронни джаджи за носене бързо омръзват и биват захвърл€ни в чекмеджето.

ѕрочетете още: IDC с прогнози за пазара на √олемите данни и анализите

2) IoT се доказа като трудно продаваема стока

¬ижте горното заключение и го умножете по 10. Ќе съм чувал за н€кой, който да търси отча€но свързан към »нтернет хладилник. —тив ƒжобс казваше навремето: „ћного често хората бе зна€т какво искат, докато не им го покажеш.“ Ќо заради всички притеснени€ относно поверителността на лични€ живот и дали правителството и корпорациите не послушват, относно защитата от всички хаквани€ и техническата неграмотност на широката маса от потребители (—илициевата долина е доста сл€па за този проблем), IoT ще са трудно продаваема стока.

3) BYOD ще ни излезе през носа

ћного фирми създадоха BYOD правила, когато започна тази тенденци€, и оттогава не са ги преразглеждали. ≈вентуално те ще ги преосмисл€т, когато компаниите ще тр€бва да направ€т нови правила, зас€гащи сигурността на данни и превенци€ на загубата им, без да се брои кой ще плати сметката накра€. —амо въпрос на време е да прочетем публикации за служители, които се отказват от BYOD и искат от шефа си да им предостави нужното устройство.

4) ‘ондови€т пазар се срива и нагорещ€ва

‘ондови€т пазар е доста успешен, но това н€ма да трае дълго. Ќа всеки 7 години фондови€т пазар се топи като „ернобил. ¬сички помним 2008, а неотдавнашната бюджетна сделка Cromnibus във ¬ашингтон ни подготв€ за повторение. ѕрез 2001 г. той бе ударен заедно със взрив€ването на кулите близнаци на 11 септември. ѕрез 1994 г. пазарът на облигации изтече в канала. ј през 1987 г. прежив€хме черни€ понеделник с огромните загуби.

5) AMD най-сетне намери опора, Qualcomm ще € придобие за защита на интелектуалната собственост

AMD е в наистина трудна ситуаци€. Ќейни€т CEO бе сменен и това предизвика срив на доверието и на акциите, като нито едно от т€х не се върна на предишното ниво. Nvidia печели пазарен д€л и сега има над 70%, според Jon Peddie Research. »ма индикации за големи събити€, но нищо конкретно, а компани€та продължава с€каш безкрайни съкращени€.

Ќа Nvidia н€ма да бъде позволено да купи компани€та, поне докато не се раздели на две и не развие x86 бизнеса (а CEO-то …ен ’сун ’уанг повтар€ непрекъснато, че не иска x86 бизнеса), а GPU частта премине към Intel. ѕо-веро€тни€т изход е Qualcomm да завземе компани€та, основно за защита на интелектуалната собственост срещу Intel.

6) »“ продължава да разтоварва своите ÷ќƒ и да се насочва към облака

“енденци€та да се затвар€т собствените центрове за данни и да се предпочита облачно решение се засилва от известно време, но през 2015 г. ще има още една добра причина - Windows Server 2003 стигна до кра€ на сво€ жизнен цикъл, а в света има 10 милиона сървърни инсталации на WS 2003, които тр€бва да бъдат надградени. ћного компании може да решат, че е по-лесно да се премест€т в облака, вместо да купуват нови сървъри и да преминат през рутинната процедура „изхвърли и замени“.

7) Windows 10 е хит

Windows 10 бе посрещнат много топло и веро€тно ще възроди PC продажбите, особено в предпри€ти€та. ≈динственото нещо, което може да затъмни Windows 10 в момента, е спадащи€т интерес към PC-ата. јко тенденци€та за зам€на на PC-то с таблет продължи, н€ма нещо, което Microsoft може да направи по въпроса, освен да предостави точното таблетно изжив€ване, което с€каш направи със Surface 3.

8) –ъстът на √олемите данни ще пострада от липсата на квалифицирани кадри

√олемите данни са важна нова тенденци€та в технологични€ св€т, но има гол€ма пром€на в начина, по който се прави компютърната наука. »зискват се хора със специализирана научна степен, а на пазара н€ма много такива. Ќа практика непрекъснато се повтар€т прогнозите за недостига на специалисти по данните и други хора, които могат да накарат √олемите данни да заработ€т. ’ората, които имат такъв опит обаче, ще получат добри заплати.

9) “аблетите ще прегор€т

ѕродажбите на таблети вече се забав€т и тенденци€та веро€тно н€ма да се обърне през 2015 г. Ќ€кои експерименти се провалиха, например провала на огромната сделка за таблети на стойност $1,3 млрд. на лосанжелиски€ Unified School District.  огато батериите си заминат и тъй като не са замен€еми, това ще нарани много хора. ќсновни€т проблем е, че таблетите си н€мат адвокат. —тив ƒжобс бе гол€м фен на таблетите, но никой след него не пое щафетата.

10) MMO игрите започват да загиват

» една потребителска прогноза. ќт известно време вс€ка компани€ за игри и ц€ла купчина стартиращи фирми пускат на пазара онлайн игри за много играчи (MMO). ¬сички те се провалиха - "Star Wars: The Old Republic“, „Final Fantasy XIV“ и „Elder Scrolls Online“ „гръмнаха“ наскоро. ћного други MMO игри просто изчезнаха. ј Blizzard „уби“ сво€та MMO с кодово име „Titan“ след 7-годишна научно-изследователска работа. –еалността е, че тези игри изискват твърде много време и хората, които ги игра€т често, имат здравословни проблеми от своите привички.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас