Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Информационно общество
09 дек
2014
 
 

Услугата за споделено пътуване UberX тръгна и в София

В София над 700 000 коли се използват по 1 час дневно при средна заетост 1,3 пътници в кола, изчисляват от едноименната компания Uber.

7495 прочитания

Популярното в САЩ и Западна Европа смартфон приложение Uber, което свързва потребителите на приложението, с шофьорите, които използват платформата в реално време, стартира и в София. Платформата Uber в момента осигурява транспортна алтернатива тип „споделено пътуване“ в повече от 250 градове в над 50 държави по целия свят.

P2P платформата UberX за споделено пътуване в комбинация с мобилното приложение свързва пътниците с шофьорите в платформата, които искат да споделят разходите за своите автомобили, предимно за придвижвания в града. На практика платформата дава възможност на шофьорите да компенсират разходите по своите лични автомобили, включително за амортизация, поддръжка, гориво, паркиране и др.

Как работи UberX

Прочетете още: Еврокомисар Нели Крус се възмути от забраната на Uber в Белгия

Мобилното приложение може да се изтегли от магазини за приложения на Apple, Windows, Blackberry и Android, като след това потребителят създава собствен акаунт. Той включва име, телефонен номер и кредитна карта, като Uber е 100% безкешова система.

Пътниците, които използват платформата на Uber, виждат снимката, името, регистрационния номер и оценката на шофьора преди да пристигне колата. По този начин пътниците получават цялата информация, от която се нуждаят, за да си осигурят безопасно и надеждно пътуване. По време на целия процес на возене пътниците на Uber имат достъп до GPS базирана карта на тяхното пътуване и могат да го споделят с приятели.

Всички шофьори, използващи платформата UberX, имат свидетелство за управление на МПС и са проверени от Uber, преди да бъдат допуснати в UberX. Всички шофьори имат навършени минимум 21 години и разполагат със застраховка на личния автомобил, чисто криминално минало и са собственици на личните си превозни средства, обясняват от платформата.

Пътуване в София

„UberX е безопасна, надеждна и достъпна транспортна алтернатива за придвижване из София, коментират от платформата. - Споделеното пътуване помага за облекчаване на проблемите, свързани с неефективно придвижване и задръствания, позволява на хората да минимизират въздействието на своя транспорт върху околната среда.“

Компанията Uber се стреми да увеличи заетостта на автомобилите в София, където повече от 700 000 коли се използват само за по един час дневно. При средна заетост от 1,3 пътници в кола, същият брой ежедневни превози биха могли да бъдат извършени със 175 000 коли, които да бъдат използвани по-ефективно, изчисляват от компанията.

CW/Б

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас