Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Софтуер
02 дек
2014
 
 

Софтуерната индустрия внася в хазната 205 млн. лв данъци

Софтуерният бизнес достига 1,74% от БВП на България за 2014 г.

5494 прочитания

Три пъти се е увеличил делът на софтуерния бранш в брутния вътрешен продукт на България през последните 2 години, a до края на настоящата се очаква той да достигне 1,74%. Това става ясно от тазгодишното издание на Барометъра за състоянието на софтуерната индустрия на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), според която сферата е една от най-бързо растящите в страната.

Прогнозите за 2014 г. са приходите в сектора да нарастнат с 15%, достигайки 1,373 милиарда лева. За сравнение през 2013 г. този показател е бил 1,198 милиарда лева , отбелязвайки 11% ръст спрямо 2012 г. и 500% спрямо 2005 г. Над 60% от приходите на софтуерните компании са от износ на високотехнологични продукти и услуги. Делът на софтуерната индустрия от БВП на България през тази година се очаква да бъде 1,74%, което означава, че спрямо 2005 г. тя бележи трикратен ръст.

В доклада са използвани резултатите от допитване до членуващите фирми, както и анализ на софтуерната индустрия в България, изготвен от независимата консултантска компания CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co. по поръчка на БАСКОМ.

Прочетете още: Стамен Кочков пое ръководството на БАСКОМ

Работни места, заплати и данъци

Средното възнаграждение в сектора е 4 пъти по-голямо от средното за страната, посочват от БАСКОМ. През 2014 г. се очаква средното брутно възнаграждение (заплати + бонуси) на месечна база да е 3 510 лв.  -  ръст от 5% на годишна база. През 2013 г. то е било 3 330 лв., или 10% по-висока  спрямо предходния период. Софтуерният бизнес е най-големият технологичен работодател у нас по общ размер на изплатените възнаграждения, изпреварвайки телекомуникационния бранш и центровете по отдалечена поддръжка, обясняват още от организацията.

През 2014 г. се очаква работните места в бранша да са около 17 хил., като броят им ежегодно нараства с 6 до 10%, а от началото на изследвания период от 2005 г. ръстът на заетите в сектора е 344%. ИТ специалистите са 80% от всички служители в бранша, като една трета тях са жени. Над 90% от работните места са заети от младежи под 35-годишна възраст.

Поради недостига на ИТ специалисти в компаниите от сектора почти непрекъснато има нови отворени позиции, като често за запълването на някои от тях - софтуерни архитекти, софтуерни разработчици и ИТ консултанти, на фирмите са необходими над 10 седмици.

През 2013 г. платените от софтуерната индустрия данъци към хазната възлизат на общо 205 млн. лв., като от тях 86 млн. лв. са ДДС, 15 млн. лв. са Данък печалба, 57 млн. лв. са в социални осигуровки, и 47 млн. лв. са от ДОД. По данни от проучването браншът има потенциал да удвои обема на платените данъци през следващите пет години и те да надминат половин милиард лева.

Поради спецификата на бранша и липсата на сив сектор събираемостта на данъците е на изключително високо ниво.

Не липсват обаче и проблеми

Най-големият проблем за софтуерните фирми в България, според БАСКОМ, продължава да бъде липсата на достатъчно кадри. Според асоциацията, в резултат на интензивното развитие на сектора капацитетът му през последните години започна значително да надвишава възможностите на образователната система в страната.

Сред мерките, които БАСКОМ предлага в тази насока, са опростяване на процедурата за издаване на т.нар. “сини карти“, което ще позволи привличането на квалифицирани специалисти от страни извън ЕС и намаляване на настоящия дефицит.

В дългосрочен план асоциацията активно работи за предприемането на дълбоки структурни реформи в образователната система, съобразени с изискванията на бизнеса. Асоциацията настоява за налагането и развитието на ИТ сектора като приоритет за националната политика.

Препоръчваме ви:
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас