Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Съхранение на данни
28 ное
2014
 
 

Acronis се фокусира върху българския пазар

Компанията, доставчик на решения за резервно копиране и за мобилен достъп, ще разчита на дистрибутора T-Soft и системния интегратор Контракс.

5020 прочитания

Владимир Владков

Защитен достъп до корпоративни приложения и съдържание през всяко устройство, мобилен или настолен компютър, смартфон или таблет, защитено синхронизиране на съдържанието между всички устройства, защитено споделяне на съдържание с колеги, потребители и партньори предлага новото решение Acronis Access на едноименния производител на решения за защита на данни. Решенията и услугите на Acronis, чиито решения са внедрени в редица корпоративни организации в Германия, Япония и САЩ, сега навлизат постепенно и в Източна Европа, стана ясно на семинар на Acronis, организиран от официалния дистрибутор на компанията у нас T-Soft и партньора им Контракс. „Първо развихме пазара в Полша и Чехия, а сега ще обърнем по-сериозно внимание и на пазара в България. Имаме клиенти тук, но тепърва ще засилим фокуса си върху нуждите на българските организации, като ще инвестираме през 2015 г. повече ресурси и енергия за развитие на пазара, заяви Якуб Абрамчик, директор за Източна Европа в Acronis. - За дистрибутор избрахме през април T-Soft, която разполага с подготвени кадри за консултации на клиентите. Наш партньор е и системният интегратор Контракс, който разполага с над 300 служители и предоставя възможност за изграждане и поддържане цялостни ИТ системи, създадени с наши решения и решения на други ИТ производители“, допълни Абрамчик.

Якуб Абрамчик, директор за Източна Европа в Acronis

Прочетете още: Acronis показа нови решения за бекъп и възстановяване в облака

„Освен продукта True Image, популярен софтуер за архивиране сред крайните клиенти с Windows компютри, Acronis предлага и с редица решения за бизнес клиенти“, каза Пламен Тошев, технически директор на T-Soft. Освен дистрибутор на тези бизнес продукти на Acronis, компанията провежда обучение на партньори и клиенти, помага при инсталиране, конфигуриране и поддръжка на Acronis на български и английски език. Освен това T-Soft се занимава с автоматизирано и ръчно тестване на софтуер, провежда консултации при внедряване на софтуер, предлага техническа поддръжка, създаване на техническа документация и др.

Контракс, от своя страна, има персонал от над 300 човека, 30 клона в цяла България, всеки със собствена база, транспорт и складови наличности, поделения в Македония, Румъния и Косово, добави Светлин Ботев, продуктов мениджър в системния интегратор.

Сигурност на мобилните данни

До края на тази година ще има повече свързани към интернет устройства отколкото е населението на планетата. Служителите ползват все повече таблети и смартфони, като над 90% от тях си ги носят в работата, например 50% от собствениците на iPad таблети. „Това води до ситуацията, че днес крайните потребители контролират съдържанието и приложенията, коментира Абрамчик. - Решението Acronis Access връща контрола в ръцете на ИТ отдела. Според IDC 90% от ИТ инвестициите за периода от 2014 до 2020 г. ще са за технологии в областта на облачните услуги, мобилността, Големите данни и сигурността. Ние сме добре позиционирани да се възползваме от този ръст“, добави той. Компанията, чиято централа е в Швейцария, има над 700 служители, над половината от които са инженери в 18 офиса по целия свят, има глобална екосистема от партньори (30 000 фирми), над 5 млн. потребители и над 160 ОЕМ.

Acronis Access на практика представлява защитен вариант на публичните облачни услуги от типа на Google Drive и Dropbox, като дава възможност за споделяне на файлове и синхронизацията им, т.е. създаване на копия на тези файлове на различни места, вкл. офлайн.

„Как обаче това да става по защитен и сигурен начин? Мястото, където се намират вашите данни, трябва да е вътре във вашата компания, то трябва да бъде управлявано и защитавано от вас, а не в публичния облак“, категоричен бе Абрамчик, давайки за пример проблемите със сигурността на публичните облаци като изтеклите снимки на знаменитости от профилите им във Facebook или спирането на услугите на Dropbox за известен период от време. Същевременно анкета сред компаниите от Fortune 500 показва, че в 99% от тях не се разрешава на служителите да ползват публични облачни услуги. Същевременно след интервюта именно със служелите в тези корпорации се оказва, че над 50% от тях ги ползват без знанието на ИТ отдела. „Т.е. потребителят е най-слабото звено в сигурността и винаги ще намери начин да ползва облачни услуги, защото са удобни“, добавя Абрамчик.

„От една страна, в компаниите има внедрени защитни стени, MS Active Directory за управление на достъпа, разработени са политики за сигурност. От друга, служителите разполагат с таблети, Slideshare, Drobbox, фаблети. Ние свързваме тези два свята с Acronis Access”, обяснява директорът на Acronis за Източна Европа.

Решението се интегрира с Microsoft AD, предоставя всеобхватна защита и управление чрез технологията Acronis Policy Engine. Създаден като частен проект за Deutsche Bank, продуктът блокира изтичане на данни и подобрява продуктивността чрез интегриран мобилен Office Document Editor. Разполага и с интуитивен потребителски интерфейс.

Първият начин за достъп до данни е през уеб браузър (https връзка). Чрез него достигате до пространството за лично съхранение, което ви е „отпуснал“ системния администратор (например 5GB или 10GB). Софтуерът не ограничава този обем. Лицензи се плащат на потребител – около 100 – 120 евро годишно на потребител, зависи от големината на компанията. Не се плаща такса или лиценз за външен потребител, на когото се предоставя достъп до ограничен брой функции. Няма и такса за сървър. „Всички файлове се съхраняват вътре в компанията, а не в Google или Amazon”, добавя Абрамчик. Именно това представлява корпоративна защитена версия на Google Drive и Dropbox.

Втората част от Acronis Access е мобилността. На таблета се инсталира приложение Acronis Access, което чрез име и парола предоставя вход в системата, като всички транзакции към това защитено пространство са криптирани, добави той. „С помощта на SmartOffice мога да правя на таблета бързи промени в презентация, да пратя файла по e-поща, като администраторът има право да блокира изпращането на файла навън от защитеното пространство“, коментира Абрамчик.

На пазара е вече седма версия на продукта, като той се ползва най-много от банки, застрахователни компании, фармацевтични дружества, местни власти, училища. „На практика нямаме конкурент и едва ли ще имаме в следващите 12 до 15 месеца“, казва Абрамчик. Например в Стокхолм на общината са продадени няколко хиляди лиценза за Acronis Access, като всички служители ползват платформата за обмен на документи.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас