Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD |
25 ное
2014
 
 

Autodesk пуска облачно базирана CAD/CAM система

От тази година Autodesk вече започва да предлага не само постоянни лицензи, а и временни такива.

4343 прочитания

Констанца Григорова

На 18 ноември в София BMG – оторизиран софтуерен дистрибутор за България на един от водещите производители на софтуер за триизмерно проектиране Autodesk, и CAD Point, златен партньор на Autodesk, организираха „Ден на AutoCAD специалиста“.

Инж. Юрий Николов, управител на CAD Point. СНИМКА: Констанца Григорова.

Прочетете още: Има нужда от национален стандарт за обмен на данни между ГИС и CAD софтуер

Инж. Юрий Николов, управител на CAD Point. СНИМКА: Констанца Григорова.

„В последните 5-6 години представяме повече продукти, които са силно специализирани, било то за сектора на машиностроенето, било то за архитектура и строителство, или пък за инфраструктурно строителство. Autodesk предлага голямо разнообразие от специализирани продукти, като някои са базирани на AutoCAD, други са самостоятелни. AutoCAD е първият популярен CAD продукт за персонални компютри и сред най-ползваните продукти за всякакъв тип проектиране, така че решихме, че може и да е грешка, че 5-6 години не сме обръщали достатъчно внимание на новостите около този софтуер. Към събитието беше отчетен много висок интерес, 100 души присъстваха на „Ден на AutoCAD специалиста“, коментира инж. Юрий Николов, управител на CAD Point.

Георги Харизанов, управител на BMG. СНИМКА: Констанца Григорова

Георги Харизанов, управител на BMG. СНИМКА: Констанца Григорова

Мероприятието е предназначено за всички потребители на AutoCAD в България с цел популяризиране на новите специализирани версии на продукта и ползите от тях за обикновения потребител на базов AutoCAD, обясни Георги Харизанов, управител на BMG.

„Autodesk е пионер и в „облачния“ сегмент с голям набор от продукти и услуги, сред които и първата облачно базирана CAD система – Fusion 360, а в кратко време е планирано към нея да се добави и CAM система. Облачно-базираните продукти ще се ползват на абонаментен принцип“, съобщи Юрий Николов.

“Стратегията на Autodesk е насочена към предлагане на цялостни пакети, структурирани така, че да покриват целия цикъл на концепция, проектиране, изпълнение/строителство на проекта, контрол върху изпълнение и експлоатация. За целта Autodesk интегрира в пакетите не само AutoCAD инструменти, а и други комплексни и авангардни продукти, предоставяйки възможности на инженерите и проектантите за ефективно концептуално проектиране, параметрично моделиране, симулиране, тестове, визуализации и фотореалистично представяне“, обяви Георги Харизанов.

Георги Харизанов заяви, че Autodesk все по-активно започва да предлага както постоянни лицензи, а така и временни лицензи – лицензи под наем – за три месеца или за 1 година. „Това дава възможност на клиентите да бъдат много гъвкави и да получават софтуерни продукти за определено време. Така клиентите могат да използват най-модерните софтуерни инструменти тогава, когато имат нужда от тях за изпълнение на определен конкретен проект за даден период.“, коментира Харизанов.

Николов изтъкна като нови тенденции в областта на софтуера за архитектура и строителство фактът, че доставчиците на CAD софтуер се стремят той да е базиран на т.нар. модел BIM (building information model). Той дава възможност след еднократно въвеждане на информация за проекта на сградата в компютърния модел, впоследствие тя да се използва на всички етапи при проектиране, строителство и експлоатация.

В областта на машиностроенето управителят на CAD Point определи развитието на CAD системите като еволюционно. „В продуктите на Autodesk има много нови функционалности за различни подиндустрии – проектиране на инструментална екипировка, анализ на процеса на производство на пластмасови детайли, и редица други“, посочи той.

Autodesk вече имат и много продукти и услуги за анализ и симулации, съвместна работа по проекти, CAM системи и др.

CAD Point има над 1000 клиента на продуктите на Autodesk.

От октомври почти всички софтуерни продукти на Autodesk са безплатни за студенти и учебни заведения, така че всички учащи и академични институции, преподаващи или изучаващи проектиране или триизмерна анимация и реклама, може да се възползват от това предложение.

За десетте месеца на 2014 г. спрямо същия период на предходната година CAD Point отчита над 20% ръст в оборота, благодарение на нови клиенти и лицензи. Почти всички стари клиенти също подновяват абонамента си за ползване на вече закупените лицензи на продукти на Autodesk, обясни Николов.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас