Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Съхранение на данни
25 ное
2014
 
 

Seagate взима на въоръжение лазерна технология

Чрез технологията HAMR обемът на един стандартен твърд диск теоретично може да бъде увеличен до 30 TB.

3567 прочитания

55 млн. долара е инвестирал производителят на твърди дискове Seagate в разработка на устройства на база на технологията HAMR (heat-assisted magnetic recording), която ще позволи техният обем да бъда увеличен пет пъти. Лазерната технология за термомагнитен запис позволява увеличаване на плътността на записа. В момента компанията предлага продукти с обем 6 TB. Чрез HAMR обемът на един стандартен твърд диск теоретично може да бъде увеличен до 30 TB.

През октомри местна информационна агенция в Северна Ирландия, Invest Northern Ireland, съобщи че подразделението на Seagate, разположено там, е инвестирало в разработката на HAMR около 55 млн. долара. Освен това с работа по технологията се занимава и група, базирана в Минесота, САЩ.

Маркетинговата кампания на Seagate върви под мотото “20 TB до 2020 г.”, но техническият директор на производителя, Марк Ри, в интрвю за американското издание на Computerworld споделя, това засега е само лозунг. Първите устройства, използващи HAMR, се очаква да видят бял свят през 2016 г.

Прочетете още: SSD срещу HDD

Сравнение между PMR и HAMR.

“Засега работим върху технологията – заявява Ри. – Все още не става дума за доставка на продукти.”

Освен HAMR, която е призвана да повиши плътността на записа върху диска, Seagate работи и върху т.нар. двумерен магнитен запис (two dimensional magnetic recording – TDMR), предполагаща монтиране на допълнителен четец върху магнитната глава.

“За разлика от технологията HAMR, целяща да усъвършенства процеса на запис, тук се стараем да оптимизираме четенето – обяснява Ри. – По този начин общата производителност на диска трябва да нарасне.”

Традиционната технология за запис на данни, известна като перпендикулярен магнитен запис (perpendicular magnetic recording – PMR) позволява разполагане информация върху въртящата се плоча с плътност 750 Gb/in2 (гигабита на квадратен инч). В момента компанията увеличава плътността чрез приближаване и застъпване на магнитните пътечки – като керемиди. Технологията се казва SMR (shingled magnetic recording) и позволява увеличаване на плътността с 25%, до около 1 Tb/in2 (терабит на квадратен инч).

“С помощтта на HAMR се надяваме да увеличим плътността на записа до 5 Tb/in2”, отбелязва Ри.

При сгъстявне на битовете върху плочата на диска при стандартната технология, техните магнитни полета започват да създават смущения, поради които нулата може да се превърна в единица и обратно. Благодарение на използвания полупроводников лазер в HAMR размерите на битовете могат да бъдат намалени и да се повиши тяхната устойчивост.

От Seagate планират първоначално да използват технологията в продукти за центрове за данни. Именно там, поради все по-широкото разпространение на облачни инфраструктури и Големите данни, нуждата от увеличена плътност е най-голяма. Според Ри е налице и пазар за потребителски устройства, които ще се вграждат в портативни и настолни компютри.

Използването на HAMR в потребителски продукти ще позволи на Seagate да намали себестойността на продукцията. Например един диск за ноутбуци, с обем 2 TB, е оборудван с две плочи и четири глави за четене и запис. Чрез термомагнитната технология една от тези плочи и две от главите могат да бъдат премахнати, което ще повлияе и на крайната цена на продукта.

“Увеличавайки плътността ще можем съществено да понижим цените”, пояснява Ри.

Също така Seagate работи и върху създаване на хибридни устройства за съхранение, които освен традиционния въртящ се дисков пакет разполагат и с флаш памет, играеща ролята на буфер. Планира се HAMR технологията да се използва и за увеличаване на капацитета и на тези продукти.

Computerworld, САЩ

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас