“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | GIS
19 ное
2014
 
 

ѕърво свое събитие проведе √»— јлианс Ѕългари€

ќрганизаторите се над€ват фирмите от бранша да формират сво€ гилди€, чрез ко€то да защитават общи€ си интерес.

6957 прочитани€

јлександър √лавчев

”спешни проекти и добри практики в областта на пространствените цифрови данни б€ха представени в рамките на събитие посвеено на √еографските информационните технологии (√»—), проведено в —офи€. ќрганизатори на меропри€тието, проведено под надслов "—ветовен ден на √»— в Ѕългари€" б€ха фирмите “ехноЋогика, ƒатекс и ћапекс.

ќгн€н “ра€нов

ѕрочетете още: 5 водещи тенденции за бъдещето на √»—

ѕо думите на ќгн€н “ра€нов, изпълнителен директор на “ехноЋогика, сблъсъците на платформите вече са минало и в обединението √»— јлианс е налице палитра от компетенции, при ко€то всеки от участниците допълва останалите.

 ирил ¬ачов, генерален мениджър на ƒатекс √»— ÷ентър, изрази надежда проведеното събиране на фирми от бранша да се превърне в професионална гилди€, където участниците да могат да сподел€т своите успехи и опит и чрез ко€то да защитават сво€ общ интерес.

 ирил ¬ачов

Ќа откриването присъства и изпълнителни€т директор на ћапекс – јлександър јнгелов.

‘ирмените презентации б€ха изнесени от членове на обединението √»— јлианс Ѕългари€ (ћапекс, “ехноЋогика, ƒатекс, ƒейтамап, √јѕ  онсулт и Ѕитмап).

ћапекс представи участието си в проект за изграждане на Ќационална геобазирана информационна система, ко€то да отраз€ва  потенциала, производството и потреблението на енерги€ от възобнов€еми енергийни източници (¬≈»). ¬ рамките на изпълнението от компани€та са реализирали решение, позвол€ващо подаване на за€влени€ онлайн, както и възможност за визуализиране и идентифициране на различните ¬≈», както и геостатистическа информаци€ за т€х, върху картата на Ѕългари€.

јлександър јнгелов

“ехноЋогика представи проект за управление на пристанищната инфраструктура, базиран на √»—. ¬ него компани€та е участвала като водещ партньор в консорциум, наречен √еопорт. ÷елта на проекта е била създаване на пространствен модел на активите на държавното предпри€тие ѕристанищна инфраструктура и да повиши ефективността на неговата работа. –еализирана е била географска база данни с 140 сло€ обекти.

ƒатекс разказа за проект на ћинистерството на транспорта, информационните технологии и съобщени€та за подобр€ване на обслужването чрез развитие на електронно управление в областта на пространствените данни и услуги. ¬ рамките му са били разработени приложени€ за валидиране на метаданни за геоинформаци€та в държавната администраци€, за планиране и мониторинг на наличието и съответствието на услуги и др.

√јѕ  онсулт представи пред публиката участието си в проект за изграждане на  информационна система за управление на риска от климатични промени в –епублика ћалдиви. ƒържава е особено чувствителна дори към минимални промени в морското равнище, тъй като средната надморска височина на страната е 1,5 м (най-високата е 2,3 м).

—ъщо така, в рамките на събитието ƒейтамап показа новости в портфолиото на американската компани€ Pitney Bowes Software, разработваща решени€та MapInfo. Ѕитмап пък представи добри практики и при консултантски услуги в областта на √»—.

Ќа събитието свои презентации изнесоха представители на јгенци€та по гоедези€, картографи€ и кадастър, геодезическата фирма √»—-—офи€, ¬оенно-географската служба на ћинистерството на отбраната, √еодезически€т факултет на ”ј—√, както и Ѕългарската геоинформационна компани€.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т
Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

»зключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас