Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | ИТ кариера
03 ное
2014
 
 

Роден проект в имунохистохимията отличен в европейски конкурс

Любомир Янчев е победител в категорията „Young Digital Talent” в европейското състезание „eSkills Awards 2014” с проекта си „Компютърен анализ на изображения от имунохистохимия”.

6160 прочитания

Преди броени дни младият български предприемач Любомир Янчев, студент в първи курс в специалност „Информационни технологии” в Нов български университет, беше обявен за победител в категорията „Young Digital Talent” в европейското състезание „eSkills Awards 2014” с проекта си „Компютърен анализ на изображения от имунохистохимия”. За разработката си Янчев твърди, че е породена от желанието му реално да помага на хората.

Резултатите от надпреварата бяха обявени на 30.10.2014 г. в Рим, Италия, в рамките на заключителната на централноевропейско ниво конференция по проекта на Digital Europe и EuropeanSchool.net „e-Skills for Jobs 2014”.

Наградата и грамотата на Любомир Янчев

Прочетете още: Ученик разработва изкуствен интелект

Наградата на Любомир Янчев e еднодневно посещение на Cisco live в Милано (януари 2015 г.), срещи лице в лице с VIP представители на компанията, покана от местния офис за срещи с мениджъри на високо ниво и техническа демонстрация. Тя беше връчена от Пьотр Плута, старши мениджър корпоративни дела в Cisco Europe, който заяви, че е изключително щастлив именно Cisco да награди толкова силен проект.

През май т.г. Любомир Янчев разказа за в. Computerworld повече за разработения от него иновативен алгоритъм, който вече се използва на практика:

Любомир Янчев. СНИМКА: Александър Главчев

- Разработката ми е в сферата на медицината, по-точно на биоинформатиката. Съществува метод за анализ на тъкани, наречен имунохистохимия. При взимане на тъканна проба, се прилагат различни химични вещества, като целта е да освети даден белтък, обект на медицинското изследване. Изследването ми се състои в алгоритъм, който анализира изображения от имунохистохимията.

- В изследванията, при които се прилага моята разработка, търсим белтъка TIMP-1 в проби, които са третирани с имунохистохимия на аортна стена. Този белтък беше много важен за научния екип от Хирошимския университет, част от българо-японската група, с която работех. Тя изследваше предпоставките за получаване на сериозни заболявания като аортна дисекация. След като изследваната тъкан е третирана със съответните вещества, ми се изпраща снимка, върху която се виждат различни обекти - клетки, ядра, съединителна тъкан и т.н., като ясно е оцветен белтъкът, който е важен за изследването. Разработеният от мен алгоритъм помага на докторите, като анализира белтъка и дава количествена оценка на експресията му.

- Разработеният от мен алгоритъм се използва и от българския Институт по имунология и биология на размножаването (ИБИР). Там той се използва, за да се разбере качеството на изследваните яйцеклетки на зайци. До момента оценката на резултатите от изследванията е правена на ръка по скала от нула до 4, като точността не е била достатъчно прецизна. След въвеждането на моя алгоритъм, скалата може да достигне от нула до произволно рационално число, което може да побере паметта на компютъра, като извеждам с абсолютна точност разликите между отделните изображения.

С този си проект Любомир участва и на най-голямото международно предуниверситетско състезание за наука и инженерство Intel International Science and Engineering Fair (ISEF) 2014 това лято в Лос Анджелис, САЩ, но за съжаление не беше отличен. Вестник Computerworld представи младият талантлив предприемач в юбилейния брой „ИТ Лидери“ през февруари тази година.

Проектът „Компютърен анализ на изображения от имунохистохимия” подпомага диагностиката и научните изследвания в сфери като кардио-хирургията, репродуктивната биология, онкология и др. По него Янчев работи с научния екип от Хирошимския университет, част от смесената българо-японска група. Неговите методи включват алгоритми от сферата на изкуствения интелект. Проектът на Любомир е мотивиран от нуждата от бърз и точен анализ на имунохистохимията (IHC) в медицината и биологията. Настоящото изследване представя иновативен подход за количествен анализ, в който няма субективен фактор. Разработената компютърна библиотека извършва локализация и клъстеризация на оцветени региони в IHC образи, които са следствие на свързване между антигени и антитела. Бързината и точността, с която се извършва анализът, се смятат за голямо преимущество от експерти. Резултатите от проекта биха могли да бъдат много полезни в медицинската диагностика.

Националните асоциации имаха право да подават кандидатури в 4 от общо 5 категории: Young Digital Talent, Digital Citizenship, Outstanding Use of ICT for teaching и Digital Entrepreneurship. За петата - „Most Active Job Seeker”, кандидатури се подаваха от Telecentre Europe.

Българската асоциация по информационни технологии направи номинациите си на база на най-добрите резултати от конкурса „Наградите на БАИТ“ за 2013 г. И четирите български номинации бяха много силни и сме изключително щастливи, че наш представител успя да вземе голямата награда в една от категориите. За 4-те категории бяха подадени 117 кандидатури от 30 държави, участващи в проекта“, разказа Весела Калъчева, изпълнителен директор на БАИТ и координатор по проекта „e-Skills for Jobs 2014” за България.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас