Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
20 окт
2014
 
 

БГ компании са сред най-бързо развиващите се според Делойт

Достъпът до качествени кадри е топ притеснение за компаниите в Централна и Източна Европа.

4366 прочитания

Две български компании попаднаха в класации на Делойт (Deloitte) за бързо развиващи се ИТ компании в Централна и Източна Европа  Technology Fast 50 за 2014 г. Мнемоника АД е на 48-мо място сред 50-те най-бързо растящи технологично компании в региона. Друга родна организация, гейм разработчикът Imperia Online, пък е на 4-то място в класацията Rising Star, в която Делойт са излъчили 10 компании с голям ръст, които обаче са прекалено млади, за да станат част от основния списък.

Под “млади компании” от Делойт разбират не тяхната възраст (както Мненмоника, така и Imperia Online са създадени през 2009 г.), а генерирания от тях оборот. Във основната класация минималният оборот е 50 хил. евро, а в Rising Star – 30 хил.

Прочетете още: Икономическото забавяне води до плавни приходи в ЦИЕ

Мнемоника влиза в класацията с 317% ръст между 2009 и 2014 г., а Imperia Online – с 498%. Средният ръст в първия списък е  698%, а във втория – 768%.

Традиционно, от Делойт са провели и анкета сред участниците във Fast 50. Висококачествените служители (20,5%) и развиването на сществуващ(и) продукт(и) (18,4%) са били най-честочо споделяните фактори, които според ръководителите на компаниите са в основата на техния ръст. От анализатора заключват, че посочването именно на тези фактори като основни подчертава постоянни стремеж на компаниите да се развиват скоково (т.нар. quantum leap strategy), нещо което се ограничава от достъпа до квалифициран персонал и непредсказуемата ефективност на процесите по иновиране. На трето място (с 8,9%) организациите поставят подобрените продажби и маркетинг.

Сред заплахите на първо място отново става дума за кадри. 28,2% от акнекираните са поставили на първо място по отиз показател достъпа до работна ръка с опит. От Делойт сравняват сегашните отговори с тези от аналогичната класация за 2011 и 2012 г. и заключват, че ограниченията по отношение на човешкия капитал не губят своята актуалност и важност. На втора позиция по заплахи компаниите са поставили общата икономическа ситуация (20,6%) и увелчаващата се конкуренция от развиващи се страни (10,6%).

Пълната класация е налична тук.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас