Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Съхранение на данни
20 окт
2014
 
 

Intel: Бъдещето на центровете за данни изисква трансформация на няколко нива

Аналитичен софтуер и оптимизиран силиций ще отговарят на все по-нарастващите нужди от производителност в сферата на дигиталните услуги

4259 прочитания

Мариян Славов, Лондон

Икономиката на дигиталните услуги продължава да реализира огромен ръст и да се движи по вертикално насочена спирала. Все повече свързани към мрежата устройства присъстват в ежедневието на хората и докато статистиките от миналата година прогнозираха приблизително 30 милиарда свързани устройства към 2020 година, сега тази цифра е 50 милиарда. Това, от своя страна, води до раждането на нови дигитални услуги, които да утилизират новите възможности, породени от съществуването на точно тези устройства. Резултатът е експоненциално нарастване на натоварването и изискванията към центровете за данни, които трябва да се справят с над един трилион заявки от мобилни свързани устройства на ден.

Прочетете още: Intel с ръст при продуктите за ноубуци и Интернет нa нещата

„Необходимо е да трансформираме визията си за центровете за данни и технологиите, които вграждаме в тях. Нарастващият брой на свързани устройства води до необходимост от повече приложения за тях с нови изисквания към възможностите на тези приложения“, сподели Шанън Полин, вицепрезидент Data Center Group в Intel по време на конференция, посветена на центровете за данни и Интернет на нещата в Лондон.

Чипове, оптимизирани според работното натоварване

Според Intel, основен фактор в производителността на центровете за данни е оптимизирането на хардуера в зависимост от натоварването. Новото поколение процесори на компанията от фамилията Xeon се насочва към програмируема логика, която позволява конфигуриране на хардуера спрямо специфични изисквания и задачи. През последните пет години Intel отделя ресурс за класифициране на основните типове работно натоварване в различните мрежи.

„В която и да е мрежа съществуват четири основни типа работен товар. На първо място – това са процесите за стартиране и управление на различни приложения. Следват процеси за управление на трафика. На трето място са процесите, които контролират качеството на трафика и специфичните изисквания към пакетите. На четвърто – управление на самия сигнал“, обобщи изводите на компанията Роуз Скулър, генерален мениджър и вицепрезидент Data Center Group в Intel.

Способността на силициевите чипове да бъдат оптимизирани спрямо всеки от тези четири работни товара в зависимост от нуждите, ще даде възможност за много по-гъвкави решения при проектирането и изграждането на центрове за данни, които също така ще са много по-ефективни.

Трансформация на инфраструктурата

Друг важен момент в повишаването на ефективността при центровете за данни е изнасянето на мрежовата инфраструктура от хардуерните компоненти към така наречената софтуерно дефинирана мрежа. Intel вярва, че това е пътя не само към по-добро използване на изчислителните ресурси в центровете за данни, но и по-добра услуга за крайния потребител. Традиционно инсталацията и конфигурирането на физически рутер в една мрежа например изисква усилия от различно естество – доставка на самото устройство, конфигурация, работа със специфична среда за управление на рутера – а всичко това води до загуба на време и ресурс. Подобна инсталация може да отнеме до няколко седмици – от желанието на клиента да интегрира даденото устройство в мрежата си до пускането му в реална експлоатация. Чрез софтуерно дефинираните мрежи и виртуализацията този период може да бъде сведен до едва няколко часа.

Софтуерно дефинираната инфраструктура дава също така възможност лесно да бъдат открити потенциалните ползи, които дадено приложение може да получи от платформата както на ниво софтуерна услуга, така и на ниво хардуер. При изграждане на виртуална мрежа, която да управлява онлайн покупки например, много лесно може да бъде отчетено, че тя ще има полза от услуга за криптиране, която от своя страна може да се инсталира на специфично оптимизиран за тази цел хардуер.

Софтуер за анализ и „тъмни данни“

Милиардите свързани устройства, които ежедневно достъпват мрежата и комуникират по между си, отправят заявки към сървърите и получават отговор, генерират огромен трафик. Различни проучвания показват, че 90% от информацията, която различни компании, услуги и приложения събират чрез свързани устройства, реално не се използва – това са така наречените тъмни данни. Софтуерът за анализ на данни е може би най-мощния инструмент, който може да позволи тази инфомация да бъде използвана по ефективен за компаниите начин.

Според Алън Прийстли, стратегически маркетинг директор за района на ЕМЕА в Intel, вграждането на софтуер за анализ в центровета за данни на ниво памет, може да повиши много бързодействието на системата, но от друга страна поставя нови предизвикателства към сигурността на процесите. При подобен сценарий зареждането на големи масиви данни и софтуер за анализ в паметта увеличава риска от загуба на информация и вдига нивото на критичност на цялата система.

Освен бързодействие и по-ефективно използване на информацията в масивите, генерирани от свързаните устройства, софтуерът за анализ на данни гарантира по-добро преживяване за крайния потребител. Залагане на такъв тип софтуер при услуги за стрийминг на видео например, може много лесно да оптимизира мрежовия трафик спрямо нуждите на специфичното устройство. Технологията Smart Cell на Intel дава възможност потребителите да получат адекватна за крайното си устройство услуга – смартфон, таблет или широкоекранен телевизор. Чрез подобна оптимизация на качеството на стрийминг услугата се постига не само задоволителен резултат за крайния потребител, но и капацитетът на канала в мрежата се използва максимално ефективно, което реализира икономии за самия доставчик.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас