Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
20 окт
2014
 
 

IBM подписва сделка за $1,5 млрд. с GlobalFoundries

Очаква се днес компанията да обяви приключването на сделката по прехвърлянето на производството на чипове, като ще плати на GlobalFoundries милиард и половина долара.

2912 прочитания

Поставена под натиска да вдигне маржа на печалбата си, IBM каза, че ще направи „голямо бизнес изявление“ в понеделник сутрин, което вероятно е индикация, че е приключила сделката по прехвърлянето на операциите по производството на чипове към GlobalFoundries.

IBM обяви в неделя, че ще публикува тримесечните си финансови показатели рано сутринта в понеделник, 20 октомври, изпреварвайки по този начин предварителния график, планиран за часовете след затваряне на борсата. Отделно компанията ще направи и бизнес съобщение.

Шефът на IBM Джини Ромери търси начини да подобри маржовете на печалба при по-бавния растеж на приходите, като преминава към нови технологии и предложения за услуги. Един от начините е да се раздели с по-малко печелившите части от бизнеса. Производството на чипове на компанията в Ийст Фишкил е една от тях.

Прочетете още: IBM и SAP обявиха партньорство при облачните бизнес решения

Публикации от това лято твърдяха, че IBM работи върху сделка, с която да прехвърли на GlobalFoundries контрола върху фабриката. Сделката обаче се смяташе за провалена заради малката сума, която IBM би платила на GlobalFoundries да поеме губещото непрекъснато пари производствено предприятие. IBM бе предложила $1 млрд., а GlobalFoundries искала $2 млрд., пишеше в статия на Bloomberg.

В неделя вечер Bloomberg, цитирайки двама отделни източници, запознати с въпроса, обяви, че IBM и GlobalFoundries са се разбрали за сумата то $1,5 млрд. IBM отказа да коментира тази публикация.

IBM постоянно се разделя със свои хардуерни активи,като е близо до възприемане на лицензионния модел на ARM Holdings. По-рано този месец IBM приключи сделката по продажбата на своя бизнес с x86 сървъри на Lenovo за $2,1 млрд. Нейният хардуерен бизнес сега е концентриран върху архитектурата Power, известна от суперкомпютъра Watson.

От десетилетия IBM прави собствени Power сървъри, но сега работи с други хардуерни производители, които да ползват тази архитектура в повече сървъри. През миналата година IBM започна да лицензира архитектурата Power, така че трети страни да могат да разработват чипове, сървъри и компоненти. Тя създаде и фондацията OpenPower, в която привлече Samsung, Google, Tyan и Nvidia, за да стимулира разработката на софтуер и хардуер, базиран на Power.

Ако сделката с GlobalFoundries се осъществи, IBM вероятно ще прехвърли производството на своите чипове Power към базираната в Санта Клара, Калифорния, компания. GlobalFoundries има много фабрики в целия свят, включително една в Малта, Ню Йорк. IBM ще свие и размера на своята група „Системи и технологии“ (STG), която отговаря за хардуера.

През последните години бяха съкратени доста служители на STG, а наскоро някои бяха прехвърлени към Lenovo в резултат на сделката за x86 сървърите.

Приходите на IBM за второто фискално тримесечие са $24,4 млрд., спад с 2% в сравнение с реализираните през същия период на 2013 г. над $24,9 млрд. Въпреки застоя на приходите, компанията постигна увеличаване на печалбата, която скочи с 28% на годишна база до $ 4,1 милиарда. Голяма част от този скок се дължи на слабото тримесечие през 2013 г., което бе необичайно ниско заради милиардните разходи, отчетени от компанията при „ребалансиране на работната сила“.

По време на пресконференцията за приходите от второто тримесечие шефове на IBM я описаха като компанията в преход и предупредиха, че ръстът на приходите може да се забави, тъй като се преминава към нови технологии и услуги.

Ромери описа облака, Големите данни и анализа им, сигурността и мобилните технологии като ключови за ръста на компанията. Приходите от хардуерния сегмент на IBM STG за второто тримесечие бяха $3,3 млрд., спад с 11% спрямо второто тримесечие на 2013 г. Заводът в Ийст Фишкил работи в рамките на групата STG.

IDG News Service, Ню Йорк

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас