Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | ИТ кариера
19 окт
2014
 
 

Над 70 момичета преминаха обучение по програмиране

Инициативата се организира от BCWT и БАСКОМ в рамките на Европейската седмица на кодирането.

3807 прочитания

Над 70 момичета от столични средни и висши училища взеха участие в обучението „#codeEUgirl: От кухнята на програмирането”. Инициативата беше организирана от Българския център на жените в технологиите (BCWT) и Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) и се проведе в рамките на Европейската седмица на кодирането (EU Code Week), под патронажа на комисаря по информационните технологии и заместник-председател на ЕК Нели Крус.

Кадър от събитието, на фокус на преден план е Саша Безуханова.

Повече от 90% от днешните професии изискват базови компютърни знания. Уменията по програмиране са ключ за справяне с младежката безработица, смятат комисарите Нели Крус и Андрула Василиу в общата си позиция, изпратена до министрите на образованието в ЕС.  Европейската седмица на кодирането цели да популяризира дигиталните компетенции сред младите хора и да направи ИТ професиите привлекателни за тях. Тази година има и събития, специално насочени към момичетата и събуждане на техния интерес към ИТ сектора.

Прочетете още: Новите ИТ професии - UXD и SET

„Българският център на жените в технологиите вече две години работи за привличане и стимулиране на кариерното развитие на момичета и жени в сферата на технологиите, науката и предприемачеството. Мобилизирането на женския потенциал е ключов за повишаване конкурентоспособността на България и Европа. В момента сме свидетели на изключително високи нива на младежката безработица в ЕС, а през 2015 г. се очаква недостиг на 900 000 ИТ специалисти. В същото време, според изследване на ЕК, постигането на равнопоставеност на броя жени и мъже в дигиталната сфера ще донесе на Европа допълнителни 9 милиарда ръст на БВП. Убедена съм, че благодарение на обединените ни усилия с бизнеса, сродни организации, образователни и държавни институции, ние допринасяме за развитие на жените в инженерните професии, тяхната квалификация и научен принос в областта на ИКТ в страната”, каза Саша Безуханова, основател на BCWT по време на събитието.

Участие в „#codeEUgirl: От кухнята на програмирането”, взеха още Димитър Димитров, посланик на Европейската седмица на програмирането в България, Стамен Кочков, председател на БАСКОМ и Георги Брашнаров, управител на Nemetschek България - домакин на събитието.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас