Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
18 окт
2014
 
 

MasterCard с прототип на безконтакта карта с пръстов отпечатък

Следващото поколение карти ще бъде пуснато през 2015, но потребителите може би преди това ще преминат към услуги през мобилния телефон.

4049 прочитания

MasterCard тества безконтактна платежна карта с вграден сензор за пръстов отпечатък, която  може да оторизира плащания на висока стойност без да изисква от потребителя да въвежда PIN.

Следващото поколение карти ще бъде пуснато през 2015, но потребителите може би преди това ще преминат към услуги през мобилния телефон.

Компанията показа прототип на картата в Лондон заедно с норвежката фирма Zwipe, която разработва технология за разпознаване на пръстови отпечатъци.

Прочетете още: От 1.07.2018 всички MasterCard терминали у нас с NFC поддръжка

Компанията показа прототип на картата в Лондон заедно с норвежката фирма Zwipe, която разработва технология за разпознаване на пръстови отпечатъци.Картата за безконтактни плащания има интегриран дактилоскопичен сензор и защитно съхранение на данни, където се пазят биометричните данни на картодържателя. Те се пазят само на картата, а не във външна база данни, казаха от компаниите. 

Картата има и чип EMV, ползван в европейски платени карти вместо магнитната лента, повишавайки сигурността на плащанията, както и приложение на MasterCard, което осигурява безконтактните плащания.

Прототипът, показан в петък, е по-дебел от стандартните платежни карти, защото има батерия. Zwipe каза, че планира да премахне батерията, като чипът ще черпи енергия от безконтактните платежни терминали. Работи се и по нов модел, който ще бъде пуснат през 2015, той ще бъде с дебелината на стандартните карти.

Благодарение на дактилоскопичната автентификация  картата Zwipe няма ограничения при безконтактни плащания. Другите безконтактни карти могат да се ползват само за плащания около 20 до 25 евро, а за някои суми се изисква поставяне на картата в четец и въвеждане на PIN

Норвежката банка Sparebanken DIN вече тества картата Zwipe и планира да предложи биометрична автентификация и безконтактни комуникации във всички свои карти. 
MasterCard иска картодържателите да могат да се идентифицират без да ползват пароли или PIN.

Биометричната автентификация може да помогне, но все още е предизвикателство постигането на лесна употреба по защитен начин.

И друга фирма планира да въведе дактилоскопична автентификация за безконтактни плащания с MasterCard. Apple Pay започва да действа в САЩ от понеделник, давайки възможност на собствениците на новите iPhone 6 или 6 plus, както и на по-старите iPhone 5S, да свържат своите MasterCard, издадени от повечето щатски банки, към своя телефон и да правят с тях безконтактни плащания.

IDG News Service, Амстердам

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас