“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | Ѕизнес
17 окт
2014
 
 

—олитрон: Ѕъдещето е в »“ като услуга

4970 прочитани€

¬ладимир ¬ладков

ѕредостав€не на хардуер като услуга, на абонаментен принцип, разшир€ване на партньорството със софтуерни разработчици, активно участие в проекти, финансирани от оперативните програми на ≈—, са н€кои от мерките, които дилърите на »“ продукти (оборудване и софтуер) тр€бва да предприемат, не само да останат конкурентоспособни, а и да оцеле€т в услови€та на динамично промен€щ се пазар и клиентски потребности. ѕодобни са част от изводите от традиционната партньорска среща на —олитрон Ѕългари€, в ко€то се включиха над 100 дилъри и ключови доставчици на дистрибутора.

Ќа не€ своите най-нови продукти представиха IBM, Acer, HP, Lenovo, AMD и Microsoft, дискутирани б€ха и най-горещите новини в тази област като окончателното споразумение за изкупуване на бизнеса с x86 сървъри на IBM от Lenovo, решението за раздел€не на HP на две самосто€телни компании, навлизането на облачни услуги, включително ползването на Microsoft Office 365 и др. Lenovo представи първи€ таблет с вграден проектор Yoga Tablet 2 Pro, а Acer об€ви AcerPromise.com. ƒопълнително –адослав –изов, експерт "ѕроекти и програми" в Microsoft Ѕългари€, представи индикативните програми, финансирани от еврофондовете в насто€щи€ програмен период 2014 - 2020 г. »ндикативната програма за 2015 по ќѕ „ онкурентоспособност“ предвижда по приоритетна ос „ѕредприемачество и капацитет за растеж“ да бъдат отпуснати общо 293 млн. лв. за цели€ период до 2020 г., като за 2015 г. за вс€ка процедура таванът е 1 млн. лв., за микро предпри€ти€ таванът е по-нисък.

ѕрочетете още: —олитрон стана дистрибутор на Microsoft

„ѕо тези процедури е допустимо придобиването на дълготрайни материални и нематериални активи (ƒћј, ƒЌј), т.е. предпри€ти€та ще могат да купуват софтуерни разработки и продукти, за чието внедр€ване се налага да придоби€т и хардуер“, коментира –изов. ѕредстои да бъдат об€вени процедурите по приоритетна ос 1 „“ехнологично развитие и иновации“, чийто индикативен бюджет е 39,1 млн. лв. за цели€ срок с максимален праг от 500 хил. лв. на проект.

–алица  илиан, изпълнителен директор на —олитрон

√орещите новини

HP об€ви раздел€нето си точно на две половини, като вс€ка от новите компании има по около $60 млрд. оборот и $5 млрд. оперативна печалба, коментира актуалната новина от миналата седмица јсен √еоргиев, мениджър за Ѕългари€ на HP “ѕерсонални и печатни системи“ (PPS). „ѕреобразуването не е моментно решение, а част от 5-годишен план на компани€та, ко€то в момента покрива много широк диапазон от пазара, клиентите и технологиите. ÷елта на двете отделни компании е да сме по-гъвкави, повече да инвестираме“, добави той. HP ще продължи да осигур€ва финансиране при важни проекти. √еорги √еоргиев, отговар€щ за предпродажбената поддръжка в HP PPS, демонстрира новите виртуални работни станции, включително модела „всичко в едно“ Z1 второ поколение с процесори Intel Haswell и поддръжка на сензорни екрани. “€ разполага и с графика Nvidia, оптимизирана за редица водещи приложени€, включително на Autodesk, SolidWorks и Adobe.

„»маме все по-добро партньорство и с IBM, като показваме завидни резултати на регионално ниво“, каза –алица  илиан, изпълнителен директор на —олитрон. „—олитрон е много добър партньор, като метриките са съобразени с възможностите на български€ пазар, допълни  расимир –ашев, мениджър за STG партньорите в IBM Ѕългари€. - ѕрез последните месеци резултатите растат, но растежът е плод на взаимните усили€ - дилъри, дистрибутор и IBM. «а четвъртото тримесечие на миналата година —олитрон е на второ м€сто в ÷ентрална и »зточна ≈вропа по изпълнение на целите“, добави той.

–ашев коментира и продажбата на бизнеса с x86 сървъри на Lenovo. “–азвойната дейност за ц€лата гама сървъри продължава - от решени€ с големина 1U до големите модели. »ма споразумение ц€лата тази гама да премине в Lenovo.  онтролът остава в IBM, докато Lenovo не встъп€т във владение. ¬ момента всички сделки и текущи проекти се обсъждат с IBM. ѕри преминаване към Lenovo обещани€та, поети от дилърите на IBM към клиентите, ще се спазват. ќстава и 5-годишни€т сервиз, който поддържаме, като н€колко хил€ди човека от IBM ще преминат към Lenovo”, каза още –ашев.

“ой представи и програмата 10x4, ко€то действа в ÷»≈, като партньорите на Intel базирани решени€ сами могат да избират сво€та бизнес цел за тримесечието и при реализаци€та й, получават съответни€ рабат (целта обаче не може да е по-ниска от досега постигнати€ оборот). ќтделно търговците получават директна отстъпка от $1200 при покриване на сертификати.

 омпани€та е предвидила и нов начин да подпомага дилърите. STG Lab Services е нов отдел в IBM, който е независим от търговците. “ой представл€ва споделен ресурс от специалисти (скоро физически ще присъства и в Ѕългари€), който дилърите могат да наемат при изпълнение на важен проект с решени€ на IBM. ќтделът може да действа и като подизпълнител на дилъра при подписан договор. „STG може да направи първоначален одит на инфраструктурата, да даде препоръки за надграждане, да осигури профилирани обучени€ за клиентите. »ма редица начини да ползваме заедно със —олитрон този ресурс в полза на дилърите“, коментира –ашев.

ќтделно IBM има и финансови фондове, с които да плати изпълнението на даден проект. „Ќ€кои процедури продължават по н€колко месеца, като плащането пон€кога става накра€, а това е тежко финансово бреме за дилърите, което може да бъде поето от IBM”, за€ви –ашев. IBM Global Financing пък осигур€ва изц€ло безлихвено финансиране за 12, а пон€кога и за 24 месеца при покупката на PowerPC системи. IGF може да финансира и сделки без никакво участие на оборудване или услуги на IBM - разбира се, не на 0% лихва. »ма много полезни механизми през IGF, а IGF калкулатор стои в подписа на всеки IBM търговец от —олитрон“, добави той.

ѕартньорите на —олитрон показаха на дилърите най-новите си лаптопи, таблети и смартфони

¬асил ¬асилев, мениджър продажби за Ѕългари€ в Acer Europe, наред с новите модели лаптопи TravelMate и Extensa, показа и нови€ таблет Aspire Switch 10. “ова преобразуващо се устройство в алуминиев корпус разчита на иновативни панти, които му осигур€ват дълготрайна употреба независимо от завъртането на екрана. —коро на пазара ще се по€ви и по-големи€т модел Aspire Switch 11. —пециално за училищата Acer предлага софтуера Acer Classroom Manager v2.0, чието ползване е безплатно за вс€ко Acer устройство, регистрирано от образователна организаци€.

Ќовост е и AcerPromise.com (до една седмица ще е готова и българската верси€). јко клиент си купи продукт от определена сери€ и той се повреди в рамките на 1 г., Acer обещава да върне 50% от платената по фактура сума заедно с ремонтираната машина, об€сни ¬асилев.

ћихаил Ћамбов, мениджър продажби за SMB сегмента в Lenovo Ѕългари€, също коментира придобиването на x86 сървърите на IBM, като това засилва фокуса върху корпоративни€ и публични€ сектор. ¬ Ѕългари€ Lenovo e лидер с цели 28,4% пазарен д€л за предходното тримесечие.  омпани€та раздел€ пазара на три сегмента – потребителски (Consumer)бизнес (SMB) и корпоративен (Relationship)“¬ SMB сегмента предлагаме модели директно от склад, краткосрочни цени, промоции и бонуси, в този случай обикновено става дума за малки сделки от 1 до 50 бро€, коментира Ћамбов. - «а Relationship, или проектни€т и тръжен бизнес имаме специални модели, специални цени, рамкови споразумени€. “ова са обикновени големи сделки за над 50 бро€. ¬ този случай осигур€ваме и дългосрочни цени за 1 г. напред.

¬ потребителски€ сегмент Lenovo акцентира върху иновативните си модели във всички продуктови категории. ѕри преносимите компютри беше представен ултрабукът Yoga 3 Pro, снабден със свръхустойчива панта от ново поколение. ѕри таблетите от компани€та об€виха нови€ Yoga 2 Tablet с нов, четвърти режим на работа, и във версии с Android и Windows. »зненада предизвика моделът Yoga 2 Tablet Pro с размер 13,3 инчов дисплей, мощен 8-ватов стерео звук и вграден LED проектор.

ѕри мобилните телефони Lenovo показа пълното си портфолио от модели в сериите A (надеждни устройства в ценово ориентирани€ сегмент), S (смартфони от среден клас, с отлична функционалност и атрактивна цена) и флагманската сери€ с върховите модели Vibe, където най-попул€рни са моделите Vibe X2 и Vibe Z2 Pro. Vibe X2 e 5-инчов смартфон с уникален корпус в преливащи нюанси, а Vibe Z2 Pro е 6 инчов QuadHD фаблет с 3GB оперативна памет, и изключителна 16MP камера.

 

—офтуер под наем

—олитрон от септември т.г. е дистрибутор по програмите за „ќбемно лицензиране“ на Microsoft за Ѕългари€, като основни€т акцент ще бъде поставен върху облачните услуги на американската компани€ – Windows Azure и Office 365. »менно тези две облачни предложени€ б€ха представени от “ат€на ÷в€ткова от Microsoft Ѕългари€. „Office 365 не е само пакет за офис продуктивност, но ползван от облака, това е ц€лостна услуга за организиране на бизнеса както на големи, така и на малки фирми“, каза т€.

¬същност – Office е фамили€ услуги и продукти, обединени по различен начин в различни търговски пакети. Office 365 обедин€ва онлайн услуги, в които са поместени и функционалностите на познатите продукти от стандартни€ офис пакет.

ѕлатената верси€ на Office 365 включва и Exchange online с 50 GB пощенска кути€ и неограничено м€сто за архивите.  алендарите се синхронизират с вътрешните, с облачната услуга One Drive се осигур€ва сподел€не на файлове не само с вътрешни служители, а и с външни партньори, като се запазват всички версии на файловете, има възможност за едновременна работа върху един и същи файл и др. ѕлатената верси€ (Office 365 Business Premium) осигур€ва по 1 TB за вс€ко физическо лице в организаци€та, като администраторът налага допълнителни политики за сигурност. ¬ Office 365 вече е включена и услугата Lync за онлайн видеоконференции с усъвършенствана функционалност, включително поемане на контрола върху споделено приложение, част от отдалечени€ компютър или ц€лото PC и др. „ƒостъпна е еднократна идентификаци€ и синхронизаци€ с Active Directory“, коментира ÷в€ткова. —поред не€ »“ дилърите биха спечелили от преминаването към облачни€ модел, тъй като самата миграци€ от по-старите системи не е лесен процес и клиентите не искат сами да поемат риска от подобна трансформаци€.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т
Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

»зключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас