Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
08 окт
2014
 
 

Български учен, работещ в Google, взе наградата Джон Атанасов

Носителят на отличието за 2014 г. д-р Слав Петров е ръководител на научно-изследователската група в Google от 2009 г. насам.

6934 прочитания

Д-р Слав Орлинов Петров, ръководител на научно-изследователската група в Google от 2009 г. насам е носител на наградата „Джон Атанасов“ за 2014 г. Наградата бе връчена в Гербовата зала на Президентството от държавния глава Росен Плевнелиев, който отличи постиженията на д-р Петров през последните 3 години. Сред тях са разработка на подобрен алгоритъм за граматичен анализ, позволяващ 200-кратно повишаване на скоростта на анализа.

Носителят на отличието за 2014 г. д-р Слав Петров е ръководител на научно-изследователската група в Google от 2009 г. насам

Публикуваните резултати са отличени като най-добра работа на международната конференция NAACL ‘11. Ученият е разработил и нов алгоритъм за граматичен анализ на нови езици без допълнителни познания при наличие на разработен анализ на друг език, като публикуваните резултати са отличени като най-добра работа на международната конференция ACL ’10.

Д-р Петров е организирал и нов курс по статистическа обработка на естествен език в Нюйоркския университет, а освен това е ръководител на научно-изследователска група, състояща се от 7 научни сътрудници, един от които е носител на наградата „Джон Атанасов“ за 2011 г. - д-р Кузман Ганчев. Не по-малко значимо е граматичното допълнение на системата „Google Translate”, разработено от д-р Петров, което е довело до много по-точно преводи на повече от 60 езика, включително и български.

Тази награда не е само за мен, а за всички информатици в България и по света, затова е важно да се поддържа традицията на доброто българско образование по информатика“, заяви д-р Слав Петров, след като получи отличието от държавния глава.

Грамоти „Джон Атанасов – за прилагане на научни постижения в практиката и за проекти с висока обществена значимост“ получиха Ставрос Ставру, автор на редица техники и практически упражнения (вкл. игри) в областта на гъвкавата разработка на софтуер, и д-р Пламен Иванов, който през последните 7 г. работи по актуални проблеми и иновативни разработки в областта на управление на ИТ услуги, включващи анализ на сложни ИТ проблеми с голям брой входни параметри и дефиниране на техния приоритет, анализа на риска при комплексни ИТ инфраструктурни промени.

Ставрос Ставру, носител на грамота „Джон Атанасов – за прилагане на научни постижения в практиката и за проекти с висока обществена значимост

Голяма част от практически упражнения, разработени от д-р Ставрос Ставру, са включени и в лекционния материал на курса “Софтуерни технологии за напреднали“ към магистърската програма по Софтуерни технологии към ФМИ на СУ „Св. Климент Охридски“. Научното постижение, което има най-голяма практическа значимост, е предложеният нов системен подход за внедряване на гъвкави методи и практики, основан на корпоративните ценности на организацията, наречен „Суперего подход за внедряване“. Той решава изключително актуален проблем, свързан с липсата на достатъчно систематични подходи, които да подпомогнат съвременните софтуерни организации в сложната инициатива по избирането, въвеждането, прилагането, оценяването и приемането на гъвкави методи и практики за разработка на софтуер.

Пламен Иванов, носител на грамота „Джон Атанасов – за прилагане на научни постижения в практиката и за проекти с висока обществена значимост“ за 2014 г.

Д-р Пламен Иванов разработва през последните години новаторски подходи, прилагащи размита логика и невронни мрежи за управлението на ИТ услуги, включващи анализа на комплексни ИТ проблеми и дефиниране на техния приоритет, анализа на комплексни ИТ инфраструктурни промени и дефиниране на техния риск, предоставят съществен принос за развитието на научната област изкуствен интелект чрез приложението на постигнатите изследователски научни резултати за оптимизиране на приложната област управление на ИТ услуги. Предложените от д-р Иванов подходи предоставят възможност за намаляване на броя инциденти и проблеми, свързани с неправилно дефиниран приоритет на проблемите и риск на изпълняваните промени. Вследствие се намаляват прекъсванията в операциите и услуги, пестят се разходи, оптимизирано се използват наличните ресурси и организацията се фокусира върху организационните приоритети.

Енчо Мишинев, с грамота Грамоти „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“ за 2014 г.

Кристиян Крумов,  носител на грамота Грамоти „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“ за 2014 г.

Грамоти „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“

получиха Енчо Мишинев и неговият преподавател Антон Шиков, както и Кристиян Крумов и неговите преподаватели Красимир Асенов и Стефчо Наков.

Енчо Мишинев спечели златен медал от Международната олимпиада по информатика в Тайван, има и множество други медали и отличия от български и международни състезания. Кристиян Крумов е носител на 7 поредни титли от ученическата конференция по математика и информатика, той е първенец и на националната олимпиада по информационни технологии.

Президентът определи носителите на отличията „Джон Атанасов“ като „забележителните млади българи, които работят на ръба на познатото и променят света, в който живеем“. „Българските изследователи имат капацитет да задават дневния ред в областта на информационните технологии в региона, а и в света“, заяви държавният глава. Президентът посочи, че с годините наградите „Джон Атанасов“ са се превърнали в притегателна точка за младите и успяващи българи, независимо къде те се реализират и живеят.

Перспективи пред българските учени

Държавният глава изтъкна възможностите пред младите учени, които дават механизмите на Европейския съюз, като Хоризонт 2020. „Специално обръщам внимание на стартиращата оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, която е за повече от 1 милиард лева. Това е вашата програма за образование, за наука, за иновации, за изследователска и развойна дейност. Благодарен съм, че българските институции най-после узряха и показаха, че образованието и иновациите са ясен приоритет и се надявам се, че оттук-нататък с тази специална програма през 2020 г. ще живеем в съвсем различна България“, посочи президентът.

„Убеден съм, че българският бизнес порасна, допълни Плевнелиев. - В началото на моя мандат преди 3 г. като икономически мислещ човек и представител на ръководствата на работодателски организации, като мениджър ми беше много трудно да обясня защо е важно бизнесът да разшири хоризонта си, да не гледа на държавата като извинение за липсата на кадри и на пари. Същевременно БАН, изследователските центрове, университетите трябваше да направят много по-силни връзки с индустрията. Видяното през последните 3 г. ме карат да съм оптимист. Случиха се много [позитивни] неща, често въпреки държавата. Радостното е, че понякога се случват и заради държавата. Искам да посоча първите иновационни екосистеми в България, механизмите на българската външна политика в подкрепа на вашите проекти, проекти и програми на НАТО, на ЕС, които могат и трябва да стигнат до български иновативни компании и центрове.“

Списъкът с български изобретения и бележити български изследователи е много много дълъг, заяви президентът. „Иска ми се повече да говорим за тях. И не само за Джон Атанасов. Георги Наджаков например е създателят на технологията, залегнала в копирните машини и лазерните принтери, които днес се използват във всеки офис, изтъкна Плевнелиев. - Днес имаме български софтуерни компании, с които се гордеем, тъй като са редом до първите в света. В периода 2000 – 200 3.г в България работеха около 9000 човека в ИКТ областта, а днес техният брой е 33 хиляди, а за следващата 2015 г. се планират над 40 000. 40 хиляди добре платени работни места само в сектора на информационните технологии в България.“
Той посочи и данните за българската софтуерна индустрия. През 2003 г. износът на тези фирми е представлявал 0,5% от техния оборот, а днес приходите от чужбина са над 50% от оборота им, добави държавният глава. „Това означава, че ние сме познати по света и светът иска да купува от нас. Това означава, че българските ИТ компании са конкурентни и глобален аспект. Убеден съм, че заедно можем да изградим модерна и иновативна България, в която талантът е важен и на него му се дава път“, добави Плевнелиев.

По време на церемонията държавният глава награди и победителката от конкурса за избор на лого на отличията „Джон Атанасов“ – Мария Цветкова.

По време на церемонията държавният глава награди и победителката от конкурса за избор на лого на отличията „Джон Атанасов“ – Мария Цветкова. Тя е преподавател по графичен дизайн в Университета на Лимож, и Висшето училище „Екран“ в Бордо, Франция. „Концепцията за логото й е изградена около един от основните приноси на Джон Атанасов за развитието на съвременния компютър – въвеждането на бинарния код“, посочи президентът.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас