Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
06 окт
2014
 
 

Вече е официално: HP ще се раздели на две

Главният изпълнителен директор Мег Уитман ще оглави Hewlett-Packard Enterprise, а бизнесът с PC и принтери е поверен на Дион Уайзлър, който ще управлява HP Inc.

5309 прочитания
Страница 1 от 2

Hewlett-Packard потвърди статиите, че планира да се раздели на две отделни самостоятелно компании.

Едната, която включва корпоративния хардуер, софтуер и услуги на HP, ще бъде представена под името Hewlett-Packard Enterprise, заявиха от компанията в понеделник. Другата, която ще управлява бизнеса с персонални компютри и принтери, ще се нарича просто HP Inc., като тя ще запази логото на HP.

И двете нови компании ще имат акции на борсата, като на акционерите на HP ще получат акции и от двете фирми. HP очаква да приключи разделянето до края на своята фискална 2015 г., която завършва на 31 октомври следващата година.

Президентът и главен изпълнителен директор Мег Уитман, която се бореше да възстанови бизнеса на HP след години на грешни стъпки при предишни ръководства, ще запази тези си постове в Hewlett-Packard Enterprise. Дион Уайзлър, който управлява бизнеса на HP „Печатни и персонални системи“, ще бъде президент и CEO на HP Inc.

В изявлението си Уитман обрисува този ход като позитивен за цялата компания, въпреки че първоначално призоваваше HP да остане цяла.

„Решението за разделяне на два водещи на съответния пазар компании подчертава нашата ангажираност към плана за промяна“, каза тя.

„Това ще предостави на всяка от новите компании независимост, фокус, финансови ресурси и гъвкавост, от които се нуждаят, за да се адаптират бързо към пазарната и потребителската динамика, като генерират дългосрочна добавена стойност за акционерите“, добавя Уитман.

За потребителите на PC и принтери на HP това разделянето просто променя несигурността, пред която бяха изправени, коментира Ранжит Атуол, директор проучвания в Gartner. „Създаването отделна компания въвежда елемент на несигурност за нейното бъдеще, но то и досега имаше несигурност относно онова, което HP искаше да прави със своя бизнес с компютри и принтери“, добави той.

Едно от нещата, които ще бъдат следени внимателно, е дали това ще даде свобода на двете половини на HP да създават корпоративни решения с други доставчици, каза Атуол, независимо дали да разреши на Hewlett-Packard Enterprise да предложи PC-та и принтери на други производители, или да стимулира други интегратори да изберат моделите на HP.

В краткосрочен план HP каза, че финансовата перспектива не е розова. В понеделник тя ревизира надолу своята прогноза за цялата финансова година по отношение на чистата печалба на акция (EPS), съобразена с приетите счетоводни практики.

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас