Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
06 окт
2014
 
 

HP отделя бизнесите си с компютри и принтери?

Подобна стъпка би била обратен завой за главния изпълнителен директор на компанията, която след встъпването си в длъжност през 2011 г. отмени подобно решение на своя предшественик.

2988 прочитания

Hewlett-Packard (HP) ще отдели бизнесите си с персонални компютри в нова публична компания, по данни на Wall Street Journal. Подобна стъпка би била обратен завой за главния изпълнителен директор на компанията, Мег Уитман, която след встъпването си в длъжност през 2011 г. отмени подобно решение на своя предшественик Лео Апотекер. Тогава Уитман описа PC бизнеса на компанията като ключов за дългосрочните й взаимоотношения с нейните клиенти.

Идеята за разделянето на HP две – пъргав доставчик на компютри и по-фокусирана върху корпоративните клиенти компания, не нещо ново, но осъщестяването й се забави. HP, без PC-та и принтери, би била основен съперник на IBM, която продаде първо отдела си с компютри, а после и този със сървъри на Lenovo.

Имайки предвид ръста, който отчете бизнесът с персонални компютри на HP през последото тримесечие, сега вероятно е добър момент за провеждане на подобна операция. Общо PC поделението, както и за това принтери на компанията, генерират половината от нетните й приходи от 27,6 млрд. долара.

Оборотът от бизнеса с компютри се е увеличил с 12% за спрямо миналата година. Въпреки спада в продажбите на притери, това е доходоносен бизнес, от който компанията спечели 1,03 млрд. долара през последното тримесечие. За сравнение печалбата от доставките на компютри е била 346 млн. долара. Продажбите във всички останали сегменти, повлияни от не толкова доброто представяне при софтуера и услугите, са намалели с 2%.

Според Wall Street Journal, цитирайки запознати източници, разделянето ще стане факт през следващата година.

Уитман ще е председател на борда на директорите на новата компания за компютри и принтери и главен изпълнителен директор на отделния доставчик на софруер и услуги, фокусиран върху корпоративния сегмент. Патриция Русо, бивш главен изпълнителен директор на Alcatel-Lucent, ще е председател на борда на корпоративната организация, а Дион Уайзлър, изпълнителен вицепрезидент на “Печатни и персонални системи” в HP, пък ще е главен изпълнителен директор на компанията за компютри и принтери.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас