“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ERP, CRM, BI
02 окт
2014
 
 

SAP Forum 2014: »новации с Двнимание към детайлаУ

ѕлатформата SAP HANA, прехвърл€не в облака на всички продукти и подкрепа за стартиращите фирми във фокуса на тазгодишни€ форум на SAP Ѕългари€

9239 прочитани€

¬Ћјƒ»ћ»– ¬Ћјƒ ќ¬

ќпрост€ване на »“ средата или изпипване на всички детайли от технологичното внедр€ване с помощта чрез SAP HANA като платформа за иновации и ускор€ване на бизнес процесите, както и опрост€ване изжив€ването на крайни€ потребител чрез мобилен подход са най-силните послани€ на SAP, об€вени по време на традиционната конференци€ на SAP Ѕългари€ – SAP Forum 2014.

“Ќалага се да опростим технологиите заради настъпващата нова ера на невиждани промени във всички области, с над 5 милиарда човека средна класа“, каза –ум€на “ренчева, изпълнителен директор на SAP Ѕългари€. ƒо 2020 г. 75% от служителите ще са родени в цифровото хил€долетие, в света ще има 1,3 млрд. потребители на бизнес и социални мрежи. “ази ера дава властта в ръцете на потребител€, той управл€ва икономиката, изисква нови иновации и развитие.

–ум€на “ренчева, изпълнителен директор на SAP Ѕългари€, ѕатрик ван дер √риндт, глобален директор за SAP HANA в Atos International, и ћарлийз Ћудвих, SAP Alliance Manager за регион EMEA в HP

„Ќад 30 от нашите продукти са в облака, об€сни “ренчева. - ѕлановете са ц€лото ни портфолио да бъде в облака, да има т€сна интеграци€ между вътрешнофирмените и облачните решен舓, коментира т€ и добави, че това става именно чрез отворената платформа и хил€дите партньори, включително със стартиращи фирми, които да реализират собствени иновации. ѕо време на SAP Forum 2014 бе организирана и специална сеси€ за стартиращи фирми, които развиват своите идеи със SAP HANA. ¬ световен мащаб платформата HANA се ползва от над 1200 стартиращи компании, създали на нейна база над 3000 приложени€. „—тратеги€та на SAP е превръщане в облачна компани€, задвижвана от платформата SAP HANA“, коментира управител€т на SAP Ѕългари€.

Ћуц Ѕарш, главен технолог в SAP Cloud към SAP √ермани€, и –ум€на “ренчева, изпълнителен директор на SAP Ѕългари€

„ќблачните технологии са важни, защото предлагат повече иновации, нови функции вс€ко тримесечие. ѕростотата не означава по-малко функции, а по-лесно за ползване, по-бързо развитие на бизнеса. »“ отделите вече промен€т своите дейности от доставка и поддържане на хардуер към предостав€не на надеждни услуги, за€ви Ћуц Ѕарш, главен технолог в SAP Cloud към SAP √ермани€. - ѕредостав€ме съвършени решени€ във вс€ка област, стремим се да предложим интеграци€ „директно от кути€та“, базирано на една платформа - SAP HANA“, добави той. ќблачното портфолио на SAP включва, от една страна, „многопотребителски“ решени€ за публични облаци, но и частни управл€вани облаци, базирани на SAP HANA.

„HP вече 25 г. развива партньорството си със SAP. HP e инсталирала над 1500 свои устройства за SAP HANA в цели€ св€т“, допълни ћарлийз Ћудвих, SAP Alliance Manager за регион EMEA в HP. “€ даде за пример производител€ на газови уреди Vailant, един от първите, внедрили SAP HANA, както и доставчика на компресори Kaeser. —ензорите в компресорите на Kaeser изпращат информаци€ до SAP HANA, така че екипите по поддръжка да отстран€ват проблемите по-бързо. »“ услугите в самата HP също работ€т върху SAP HANA, включително за финансово планиране, счетоводство, бизнес анализи. „ѕредостав€йки всеобхватно софтуерно портфолио, ние не само си сътрудничим със SAP, а и имаме обща екосистема от риселъри и партньори, например Atos”, добави Ћудвих.

ѕатрик ван дер √риндт, глобален директор за SAP HANA в Atos International, посочи, че внедр€ването на SAP HANA не е толкова лесно и просто. „ѕродуктът е добър, но тр€бва да намериш как да го ползваш правилно в сво€та организац舓, каза той и добави, че българското поделение на Atos с 5,42 млн. евро оборот за 2013 г. и 84 служители вече има успешни проекти с решени€ на SAP във финансовата сфера, здравеопазването, транспорта, производството, услугите и търговските вериги.

„SAP HANA е приложна платформа, ко€то консолидира анализи и транзакции в една платформа в реално време.  ак обаче да се оправ€ със силозите от съществуващите отделни системи?, каза ¬ан дер √ринт. - SAP HANA може да ускори н€кои аналитични процеси и да върне резултатите в съществуващите ви системи. —м€там обаче, че след 5 г. н€ма да виждате SAP HANA в продуктови€ списък, тъй като всеки продукт ще € поддържа, платформата ще стане „масова стока“, добави той.

SAP HANA е едновременно иноваци€ и масова стока. “ова е относително ново решение, но вече има редица внедр€вани€ и добри практики, допълни ван дер √ринт.

„ акво ми дава по-високата скорост?“

„јко анализирате по-бързо, можете по-често да смен€те и да експериментирате с параметрите при различни сценарии. ћожете по-бързо да се договар€те с доставчиците, за да предложите в реално време нови услуги на потребителите“, об€сни специалистът от Atos. ¬ същото време със SAP HANA можеш да започнеш от малкото, да видиш какви ползи ти носи и след това да € ползваш в други области, добави той.

¬ същото време платформата дава възможност за създаване на повече добавена стойност за бизнеса, но от корпоративни€ потребител зависи да реши кое е ценното за него - повече приходи, по-гол€м пазарен д€л, по-гол€ма продуктивност - това са цели, които бизнес ръководството тр€бва да определи. ¬ажно за успешното внедр€ване е да се намери „килър“ приложение за платформата, така че с нейна помощ да можете да правите собствени иновации във вашата организаци€, макар че можете да разчитате и на добри практики и примери на подобни организации, каза още ван дер √ринт.

„¬сичко дотук обаче са ползи за бизнеса, предимства, но те не могат да бъдат постигнати, ако не са съобразени с бюджета. «атова накра€ с помощта на консултанти като Atos и HP се прави бизнес казус, така че с налични€ бюджет да се види какво да се направи – интеграци€ на н€колко системи в една HANA система, решаване на въпросите за интеграци€та, за отказоустойчивостта, за сигурността“, об€сни специалистът от Atos International.

”спешните примери

Ќа специална сеси€ за добрите практики б€ха представени успешни примери за внедр€вани€ на SAP решени€ у нас, включително за възвръщаемостта на инвестициите от внедреното от BTS решение Business Analytics в холдинга VM Finance Group. —ред добрите примери за “мобилност“ на процесите са SAP базираните решени€ на Sqilline, реализирани в Sopharma Trading, Euro Games Technology и —пециализираната болница за активно лечение по онкологи€ в —офи€.

¬ Sopharma Trading е внедрено мобилно приложение за iPad, осигур€ващо на търговските представители лесна и бърза проверка на имена и адреси на аптеки, срокове на годност, цени. “о дава възможност за продажба на промоции. „¬ъв фармаци€та конкуренци€та е гол€ма, така че за нас е важно да запазим лидерството си“, добави ћирослав —таменов, регионален мениджър „ѕродажби“ в компани€та.

Euro Games Technology от 2 г. ползва мобилно SAP приложение. „—танахме мобилни и в реално време следим складовите си наличности. ѕредизвикателствата при внедр€ването б€ха свързани най-вече с човешки€ фактор, като мобилните екипи тр€бваше да смен€т навиците си, да осъзна€т, че нос€т по-гол€ма материална отговорност за вложените материали, прецизно да отчитат по кои устройства работ€т. ќсвен това разполагахме с много устройства, монтирани доста преди внедр€ването на SAP ERP и в системата н€махме подробни данни за т€х. — мобилното приложение усп€хме да създадем сервизна книжка на тези издели€ и да ги обслужваме. –ъководителите на сервиза се сдобиха с точни данни в сервизните книжки, а ръководството оптимизира разходите и складовите наличности“, коментира ƒимитър ƒимитров, директор „“ехническа поддръжка“ в Euro Games Technology.

ћирослав —таменов, регионален мениджър „ѕродажби“ в Sopharma Trading, ƒимитър ƒимитров, директор „“ехническа поддръжка“ в Euro Games Technology. и ћладен √еоргиев, системен администратор в столичната онкологична болница.

ћобилно приложение за образна диагностика в —пециализираната болница за активно лечение по онкологи€ в —офи€ пък бе об€вено за победител в съвместни€ конкурс на SAP и Sqilline. “ћобилността дава достъп на дава достъп на всички лекари до пациентските изследвани€ от образната диагностика и пациентското досие навс€къде. “ова приложение ще е готово в началото на 2015 г. и очакваме да се ползва и от други болници“, за€ви ћладен √еоргиев, системен администратор в столичната онкологична болница.

ѕо време на специални€ Startup панел ƒимитър ƒимитров от SAP дискутира с колеги от Nestle Ѕългари€ и ƒженерали «астраховане, както и с фондовете за рискови инвестиции LAUNCHub, Eleven и Neveq иновациите и предприемачеството в Ѕългари€.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
—амо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени—амо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

»нтервю с ƒжен Ћупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференци€та DevReach 2018

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас