Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
02 окт
2014
 
 

Alcatel-Lucent продава бизнеса с корпоративни мрежи на Huaxin

Шефът на поделението Alcatel-Lucent Enterprise има големи надежди относно бъдещето на комуникационните и SDN продукти на компанията.

3351 прочитания

Alcatel-Lucent приключи продажбата на своя бизнес с IP телефонно оборудван и Ethernet комутатори на китайската Huaxin. Поделението на компанията доста трудно се конкурира с фирми като Microsoft и Cisco Systems, като тепърва ще трябва да прави придобивания, за да си осигури растеж.

И двата продуктови сегмента са много конкурентни и в момента преминават през големи промени заради нарасналата популярност на смартфоните и технологии като софтуерни програмируеми мрежи и облачно базирани комуникационни услуги.

Alcatel-Lucent първо обяви продажбата на своето поделение за корпоративни продукти през февруари, когато каза, че е получила тръжна оферта от Huaxin, компания за индустриални инвестиции, фокусирана върху ИКТ.

Шефът на Alcatel-Lucent Enterprise Майкъл Емеляноф има големи надеждни за платформата на компанията OpenTouch. Тя включва модулите Conversation, даващи възможност на потребителите да започнат обаждане от офисния телефон, а след това да го прехвърлят към лаптоп, смартфон или таблет.

Alcatel-Lucent изпреварва конкуренцията по отношение внедряването на софтуерно програмируеми мрежи, заяви Емеляноф.
Централата на Alcatel-Lucent Enterprise ще е в Коломбс, близо до Париж, и ще разполага с около 2700 служители в целия свят.
Анализаторът от Gartner Стив Блууд е предпазлив оптимист за бъдещето на Alcatel-Lucent Enterprise. Оптимизмът идва от непресъхващото желание на Huaxin да инвестира, но успехът няма да дойде лесно в нито един от сегментите. „Няма нищо сбъркано при продуктите, но това е много конкурентен пазар и компаниите имат милиони други възможности“, заяви Блууд.

Растежът трябва да дойде от придобивания, каза той. Huaxin е готова да направи нужните инвестиции за придобивания, според Емеляноф.

Huaxin не е единствената китайска компания, която иска парче от пазара на корпоративни комуникации. Huawei и ZTE агресивно навлизат с огромни портфолиа. По-рано тази седмица и Lenovo обяви, че приключва придобиването на сървърния бизнес на IBM.

Тази експанзия е добра за потребителите, смята Блууд. Предизвикателствата за доставчиците са да превъзмогнат предубежденията към китайските производители. Именно с това се сблъсква Huawei например, добави той.

„Те ще имат проблеми в Северна Америка заради антикитайските настроения там… Но Европа е добра възможност, тъй като там няма такива притеснения“, каза още Блууд.
Продажбата на Alcatel-Lucent Enterprise е част от планът за промяна на Alcatel-Lucent, стартиран през юни 2013 г.

Alcatel-Lucent ще запази 15% миноритарен дял в Alcatel-Lucent Enterprise и ще получи €202 млн. кеш.

IDG News Service, Лондон

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас