Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Съхранение на данни
01 окт
2014
 
 

SSD срещу HDD

Твърдотелните дискове имат своите предимства, но продължават да са назад по отношение на цената.

6827 прочитания
Страница 1 от 3

От няколко години различни анализатори и производители се надпреварват да погребват магнитните харддискове, чиято базова технология действително остава непроменена вече десетилетия. Флаш базираните, т.нар. твърдотелни дискове – SSD, предлагат подобрени показатели във почти всички аспекти спрямо обикновените HDD устройства – по-високи скорости на четене и запис, по-малко отделяна топлина, нечувствителност към вибрации и доста по-добра енергийна ефективност. Традиционните твърди дискове обаче продъжлават да водят безапелационно при цената за единица пространство – нещо, което е от особена важност при изгражане на решения за съхраняване на големи обеми с информация.

SSD-тата – все по-интересни за бизнеса

Флаш базираното съхранение на данни продължава пътя си в посока масово навлизане. Доскоро приемани за скъпи технологии, подходящи най-вече за нишови приложения и определени натоварвания, твърдотелните дискове се превръщат в апетитно решение за все повече ИТ мениджъри. Според анализатора IDC в основата на тази тенденция стои както понижаването на цените, така и все по-голямата запознатост с възможностите и предимствата на тези продукти.

За да научи повече за начина, по който компаниите възприемат тези решения, компанията е провела проучване сред над 1000 администратори на инсталации за съхранение на данни по целия свят. “Все още много потребители смятат, че нито сървърното им нароварване, нито бюджетният апетит са достатъчни за флаш базирани системи за съхранение – обяснява Наталия Йежкова, директор проучвания в областта на решенията за съхранение в IDC. – Въпреки това обаче ние очакваме увеличението на достъпността на флаш продуктите за най-различни приложения, в комбинация с подобряването на информацията от страна на вендорите и падането на цените на компонентите, да смекчат най-големите притеснения пред пълното разширяване на обхвата на тези решения.”

Скоростта на внедряване на твърдотелни продукти за съхранение на данни, подкрепяна от множеството оферти от страна на доставчиците, вариращи от стартиращи фирми, до топ играчи в областта на сториджа, е достатъчно показателна за огромния интерес в тази насока от страна на крайните потребители. Въпреки това все още голям брой компании засега се въздържат от придобиване на подобни решения, спирани най-вече от висока цена на флаш устройствата спрямо традиционните твърди дискове.

В някои случаи, когато сравнението на цените се свърже с ползите, които флаш продуктите носят за определени видове данни, подобни съображения са обосновани.

1 23
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас