Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Операционни системи
30 сеп
2014
 
 

Microsoft пропусна цифра и представи Windows 10

Новата ОС ще се появи официално през следващата година и ще работи на всички хардуерни устройства.

5121 прочитания

Новата операционна система на Microsoft ще се казва Windows 10 и ще е амалгама от нови и стари похвати. Тя ще е позната за потребителите на Windows 7, като ще бъдат запазени „плочките“ въведените от нейния наследник. Новата ОС ще се появи официално през следващата година и ще работи на всички хардуерни устройства – от смартфони до настолни компютри и ще предоставя на разработчиците възможност да предоставят приложения, покриващи широк спектър от платформи.

Логичното име за новата ОС беше „9“, но от компанията са решили да прескочат една цифра, за да покажат, че новата им разработка ще е нещо по-различно. „Тъй като не изграждаме просто следващия продукт, новото име ще е Windows 10“, сподели Тери Майерсън, изпълнителен вицепрезидент на поделението за операционни системи на Microsoft по време на събитие по повод представянето на операционната система в Сан Франсиско.

Windoes 10 ще поддържа работа с много десктопи

Мероприятието бе насочено към корпоративните потребители, които според компанията са били най-критични по отношение на промените в потребителския интерфейс, въведени с Windows 8. От там посочват, че нейният наследник ще е по-достъпен за потребители свикнали с по-стари поколения на операционната система, но все пак ще притежава аспекти от новия дизайн. Едва началото на следващата година се очаква информация за обикновените потребители, включително нови версии на приложения като Internet Explorer.

Десктоп версията ще притежава превърналия се класика Start бутон, като менюто извиквано от него ще е разделено на две – отляво ще бъдет изнесени приложения и инструменти, като интерфейсът ще наподобява Windows 7. Отдясно пък ще се разполагат интеркативни „плочки“, позволяващи на потребителя да използва модерните „metro“ приложения. Те ще могат да бъдат поставяни там с едно движение с мишката.

Start менюто на Windows 10

Освен това от Microsoft обещават да предоставят универсална платформа за разработчиците на приложения, така че техните приложения да работят на всякакви Windows-базирани устройства. Повече детайли се очакват на конференцията Build, която ще се проведе в началото на април.

„Ще е налице един начин за писане на универсални бизнес приложения, таргетирани за цялата продуктова фамилия“, обясни Джо Белфиоре, корпоративен вицепрезидент на отдела за операционни системи в компанията.

От там също така предвиждат и наличие на единен магазин за приложения от всякакъв вид, който бизнесите ще могат да персонализират за своите служители.

Microsoft обещава управляването на различните устройства да става по-лесно. „Windows 10 ще е съвместима с всички днешни системи за управление“, обясни Майерсън.

По отношение на сигурността в новата система ще подходено по „нов начин“, като по думите на Белфиоре бизнес информацията и личните данни ще бъдат разделени. Той не даде повече детайли в тази насока.

Новият task view бутон ще показва всички работещи приложения

Microsoft ще започне да разпраща предварителна техническа версия на версиите за лаптопи и десктопи на новата ОС още тази седмица, като на по-късен етап се предвижва разпространяване и на такава за таблети. Ранният код е предназначен за потребители, които се чувстват „комфорно, изполвайки предварителни версии на софтуерни продукти“.

Новата операционна система идва след пуснатата преди две години Windows 8, която в голяма степен не успя да постигне своята цел – да подобри позициите на Microsoft на пазара на таблети, запазвайки доминацията на компанията при персоналните компютри. Разработчикът предостави възможност за лесна работа на тъч устройства, както и алтернативен конвенционален десктоп. За мнозина потребители обаче той се оказа неудобен, особено при изпозлване на мишка и клавиатура.

Особено това си пролича при корпоративните клиенти, използващи Windows, като положението не се подобри особено и последвалите ревизии – Windows 8.1 и Windows 8.1 Update. Затова изобщо не е изненаващо, че на сегашното събитие фокусът пада именно върху тези потребители и върху притесненията и нуждите на ИТ директорите.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас