Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Киберсигурност
25 сеп
2014
 
 

България с координатор по киберотбраната и киберсигурността

Д-р Георги Шарков ще финализира националната стратегия и планът за действие за киберсигурност и киберотбрана.

7773 прочитания

„Практически във всички държави членки на НАТО, особено в онези с по-висок приоритет на информационните технологии, има национален координатор по въпросите на киберсигурността и киберотбраната, който е равно отдалечен от различните ведомства и работи тясно с индустрията и академичната общност и който представлява страната във всички формати – в ЕС, в НАТО, в ООН, и в други организации с отношение към този проблем. В тази връзка ние имаме решение на Съвета по сигурността да бъде установена такава позиция на национален координатор по въпросите на киберотбраната и киберсигурността. Докато този въпрос бъде финализиран, аз поех инициативата и назначих в Министерството на отбраната в моя кабинет Георги Шарков, който да започне работа по бързо финализиране на многото варианти на стратегия за киберсигурност, разработвани в различни институции и в индустрията и по план за действие на стратегията, да имаме яснота по системата от учения по проверка и развитие на способностите за киберотбрана, провеждани в различни институции, надявам се с участието на бизнеса и академичния сектор, включително по-активно участие не само като наблюдател, но и като участник в ученията на НАТО и ЕС, и да търсим по-тясно сътрудничество с индустрията за реализиране на тези възможности.“

Велизар Шаламанов, министър на отбраната на Република България в служебното правителство

Велизар Шаламанов, министър на отбраната на Република България в служебното правителство

Това заяви Велизар Шаламанов, министър на отбраната на Република България в служебното правителство на официалното откриване на 13-ото издание на международната конференция по информационна сигурност и съхранение на данните, организирана от ICT Media и ISACA Sofia-Chapter и със съдействието на Министерство на отбраната на Република България, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Държавна агенция "Национална сигурност". Събитието се провежда днес (25 септември) в столичния „София Хотел Балкан“.

Шарков ръководи Европейски Софтуерен Институт Център Източна Европа. Инструктор в сферата на SPI, управление на качеството и CMMI, акредитиран одитор по ITMark. Ръководи изследователски екип в областта на криптографията, киберсигурност и устойчив бизнес, участник в програмата за внедряване на CERT-RMM. Лектор е в Софийския университет, Пловдивския университет и Нов български университет, ръководи междууниверситетска програма за модернизация на обучението по управление на софтуерния и ИТ бизнес в партньорство с Carnegie Mellon University и 6 български университета. Експерт към Европейската комисия (CEN) по e-умения и е-компетентности. Той е и един от инициаторите за създаване на БАСКОМ и е сред учредителите на ИКТ Клъстер България.

Камен Спасов, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Камен Спасов, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Камен Спасов, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията заяви, че по данни на Националния център за действие при инциденти в информационната сигурност (GovCERT България) към Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи” (ИА ЕСМИС), през първите седем месеца на 2014 г. са обработени над 1300 сигнали за хакерски атаки в българското интернет пространство, които са получени от 32 732 Интернет адреси.

Заместник-министър Спасов посочи като конкретен пример вирусът Zeus Kins, който е опитал да засегне 54 държавни и общински администрации, 5 университети, 9 банки, компаниите ЧЕЗ, НЕК, ЕОН, БТК, голям брой Интернет доставчици и др.

Спасов съобщи още, че порталът на GovCERT България вече предоставя четири е-услуги за киберсигурност. Получаване на бюлетин, докладване за инцидент, поддържане на инсталационна база и предоставяне на информация относно уязвимости свързани с информационната сигурност, са четирите реализирани електронно административни услуги в надградения портал за конституенти на GovCERT България. Администрациите могат да получават автоматизирани бюлетини за заплахи за техните информационни системи, като информацията ще съдържа и съответни препоръки за противодействие. Потребителите на новите електронни услуги ще бъдат улеснени при уведомяването за инциденти в техните мрежи.

Заместник-министърът подчерта, че много администрации прикриват случили се инциденти с информационната сигурност и се опитват сами да се справят с възникналите проблеми вследствие на различни атаки. Спасов апелира институциите да докладват при инциденти на GovCERT България.

Владимир Писанчев, председател на Държавна агенция "Национална сигурност"

Владимир Писанчев, председател на Държавна агенция Национална сигурност

„Развитието на киберпрестъпността и формирането на опасната тенденция киберпрестъпление като услуга, силно разширяват потенциала за извършване на криминални действия от различни престъпни групи и организации. Готовността да се реагира адекватно на процесите в киберпространството е пряко обусловена от разбирането за съществуващите рискове и заплахи“, заяви Владимир Писанчев, председател на Държавна агенция „Национална сигурност“.

Ираван Хира, генерален директор на Hewlett-Packard Bulgaria

Ираван Хира, генерален директор на Hewlett-Packard Bulgaria

Ираван Хира, генерален директор на Hewlett-Packard Bulgaria, очерта четирите водещи тенденции в ИТ индустрията:

– мобилност – или възможността да бъдем гъвкави, и да получаваме и да работим с информацията навсякъде безпрепятствено;

– облачни технологии – възможността да се споделят и използват технологичнии човешки ресурси;

– нарастване на масивите от информация - големи данни;

– информационна сигурност.

По думите му, обществото и бизнесът все още обръщат сериозно внимание и инвестират в първите три области, но именно информационната сигурност остава на заден план. Огромното предимство е да разполагаме с информация, но недостатъкът е, че ако някой достъпи и използва тази информация неправомерно, проблемите стават колосални, подчерта Хира. Войната с киберпрестъпленията изисква коалиция не само между технологични решения, но и между различни практики, и това е начинът, по който може да се спечели.

Чавдар Николов, управляващ директор на ACT Sofia

Чавдар Николов, управляващ директор на ACT Sofia

“Това, което се променя в света на киберсигурността е нарастването на типовете заплахи и на мотивите, промяната на мотивите, преминаването от хактивизъм към кибервойни, заяви Чавдар Николов, управляващ директор на ACT Sofia. - Това, което познаваме ние и което обикновените ни системи защитават, са типовете атаки, които вече са известни и са анализирани. Промяната в тази сфера става изключително остра и все повече нови зловредни атаки, които не са ни познати, които са модифицирани, ни атакуват. Оттук произтича необходимостта да работим с подходи, с методи, които разпознават и емулират тези заплахи онлайн, за да разберем дали те застрашават нашите ресурси.“

Николов разкри, че вече се използват рекламни средства – т. нар. Malvertising (malicious advertising), за да се популяризира зловредният код, така че да достигне до всеки компютър и ресурс. “Тъмните сили“ стават все по-изобретателни, а мотивите им са стратегически атаки или са чисто финансови.


Ивелин Павлов, мениджър продажби и бизнес развитие, основател и управляващ партньор
на Akat Technologies

Ивелин Павлов, мениджър продажби и бизнес развитие, основател и управляващ партньор от 2010 г. на Akat Technologies

„Освен да се образовате и да мислите от гледната точка на атакуващите, макар че това е сложно, от изключителна важност е автоматизацията на всички процеси по информационна сигурност. Не мога да си представя как единствено с обмен на информация и развитие на способности сме в състояние да отговорим на съвременните атаки. Технологиите са тук, за да помагат. Разбирам, че за много от вас те струват пари. Но все пак, първата стъпка, която можете да предприемете, е да покажете на бизнеса, че този процес се нуждае от автоматизация. За нас като компания трябвада има синхрон между най-иновативните технологии за защита и познаването на заплахите“, разкри Ивелин Павлов, мениджър продажби и бизнес развитие, основател и управляващ партньор от 2010 г. на Akat Technologies.

Орлин Маринов, председател на ISACA Sofia Chapter

Орлин Маринов, председател на ISACA Sofia Chapter

„Бихме се радвали държавните служби като ДАНС, МВР, МО, които събират информация за инцидентите, свързани със сигурността, да я споделят повече с нас, защото в България страдаме от тотална липса на статистика за случващите се компютърни престъпления. Това пречи на организациите да правят реална оценка на рисковете, които стоят пред тях, и на практика, действат на сляпо“, коментира Орлин Маринов, председател на ISACA Sofia Chapter.

Изпълнителните директори отделят все повече внимание на сигурността, на необходимостта от съвременни мерки в тази област и тяхното финансиране, сочат резултатите от проучване на PricewaterhouseCoopers (PwC). Те вярват, че технологичната защита, процесите и стратегията трябва непрекъснато да се подобряват. Данните оповести Недялка Йоловска, управител на ICT Media. В същото време изследванията показват, че броят на откритите инциденти със сигурността е нарастнал с 25% в сравнение с предходната година, като средната финансова цена на инцидентите е със 17% по-висока, посочи Йоловска.

В програмата на конференцията като лектори участваха изключителни експерти в сектора като Карлос Солари, водещ консултант по ИТ сигурност в Whispering Bell, Добромир Тодоров, ръководител отдел „Архитектура на решения“ и главен архитект „Информационна сигурност“ за ЕМЕА в Amazon Web Services, и др.

Участниците в конференцията се запознаха с най-актуалните технологични решения в областта на информационната сигурност и съхранението на данните, предлагани от компаниите АСТ София / Check Point Software Technologies, AKAT Technologies, Hewlett - Packard Bulgaria, Index Bulgaria / Dell, Lirex.com, Escom Bulgaria / New Horizons Bulgaria, NDB / IBM, Qualys, ServiceCentrix, Apcom / Symantec, T-Soft / Acronis, TeleLink, TelePoint. Конференцията се организира и с партньорството на BNP Paribas, Chivas, Euroins и InterConsult Bulgaria.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас