Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
12 сеп
2014
 
 

Yahoo щяла да плаща $250 хил/дневно, ако не дава данни на NSA

Разкритията на Yahoo се появяват насред публикуваните от съда нови документи.

3253 прочитания

Щатското правителство е заплашило Yahoo с глоба от $250 000 на ден, ако не съдейства на неговоите усилия за подслушване, обяви Yahoo в четвъртък.

Yahoo каза, че е била заплашена с тези глоби, след като е оспорила правата за наблюдение, дадени на правителството според закона Protect America Act of 2007. Информацията се появява именно сега, тъй като щатският Съд за наблюдение на чуждото разузнаване, който следи какви закони влизат в сила, се съгласи да бъдат разкрити документите по делото.

Yahoo каза, че „изключително рядко“ се случва този съд да направим публично достояние такива записи. Тя подчертава някои от коментарите в публикацията в блога си и казва, че скоро ще публикува онлайн 1500 страници от документи.

„Ние смятаме, че това е важна победа за прозрачността“, заяви генералният юрист консулт на Yahoo Ромн Бел в блога.

Yahoo добавя, че тя е отхвърлила искания за подслушване на базата на това, че те са били противоконституционни и твърде обширни. Но не успяла при този си опит и получила нареждане от съда да предаде данни за свои потребители.

Централата на Националната агенция по сигурност на САЩ (NSA)

Правителството на САЩ е искало да събира „чужда разузнавателна информация“ за „цели, за които е логично да се смята, че са разположени извън САЩ“, заявява на свой ред в своя блог Кабинетът на директора по национално разузнаване. Съдът е казал, че е приемливо за разузнаването да включва граждани на САЩ, ако те се намират извън страната.

Документите, изтекли миналата година от бившия сътрудник на Националната агенция по сигурност (NSA) Едуард Сноудън показват подробно комплексните методи за наблюдение, ползвани от щатското правителство за събиране на данни, обработвани от онлайн компании, включително Yahoo, Google и Microsoft. Една от програмите - PRISM, е давала възможност на NSA да влиза в сървърите на компании, според тези документи.

Високотехнологичните фирми обединиха усилията си в борбата срещу исканията за данни от страна на правителството, като отхвърлиха всякакви предположения, че са участвали доброволно в събирането на информацията.

IDG News Service, Сан Франциско

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас