Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Аутсорсинг
09 сеп
2014
 
 

Intel показа, че не е антична технологична компания

Intel показва електроника за носене, роботи и умна електроника, говори за чипове за мобилни устройства, PC-та и сървъри на своя форум IDF.

4216 прочитания

Intel може и да няма репутацията на Apple, но нейният форум за разработчици показва редица новости в областта на електрониката за носене, роботите и други иновативни електронни устройства, показващи пазарите, в които тя иска да пробие.

За целта Intel се обръща към своята общност за идеи, казва Натан Брукууд, главен анализатор в Insight 64.

„Те се опитват да покажат, че... това не е Intel от времената на дядо ви, който правеше само компютри и сървъри“, добави Брукууд.

Ентусиастите превръщат концепциите в практични продукти с развойните платки на Intel. Много устройства ще се провалят, но Intel иска да гарантира, че нейните чипове ще са сърцето на следващото „Голямо“ устройство. Точно както миналата година откриването на IDF на 9 септември съвпада със събитието на Apple, където се очаква обявяването на iPhone 6 и на устройство за носене.

64-битовият iPhone 5S бе сред горещите теми на дискусиите между посетителите на миналогодишната конференция IDF, които го обсъждаха повече от чипа Quark на Intel. Тази година Intel се надява да привлече посетителите с нови възможности в областта на намиращите се в ембрионален стадий пазари на електрониката за носене и Интернет на нещата (IoT). Новите електронни устройства за носене бяха показани по време на уводната реч на Intel, заедно с новости при мобилните чипове и PC процесорите.

Intel планира да обнови Edison, развойна платка с размер на SD карта, ползвана от производителите за разработка на електроника за носене и електронни джаджи, харчещи много малко енергия. Intel ще проучва и развойните възможности на Arduino, популярен хардуерен и софтуерен развоен пакет, на Galileo, развойна платка за роботи, дрони и домашни уреди. Galileo бе ползван от Microsoft за стимулиране на внедряването на Windows в повече IoT устройства.

Зоните за публични демонстрации на IDF ще покажат много интересни неща, включително PC-та за геймъри, ползващи течно охлаждане, което изпуска пара, създавайки забавни ефекти. Intel ще наблегне на мобилността, пазар, който все още се изплъзва на компанията, като нейните чипове се ползват в една шепа таблети и смартфони.

Intel ще сподели своята пътна карта за 2015 г. при таблетите и смартфоните. Sofia, първият смартфон чип на компанията с интегриран 3G модем, се очаква да бъде показан на една от сесиите. Първоначално слуховете се въртяха около Broxton, мобилен чип с изцяло нов дизайн, но Intel махна тази информация от материалите за тази сесия.

Компанията ще покаже и първите таблети, базирани на най-новия чип Atom с кодово име Cherry Trail, които се очаква да се появят на пазара до края на тази година. Cherry Trail ще наследи сегашните чипове Bay Trail.

Intel ще говори и за софтуерните разработки за 64-битовата ОС Android с кодово име L. Intel вече доставя 64-битови чипове за смартфони и таблети, разработва и x86 версия на Android L.

Персоналните компютри също няма да бъдат забравени на IDF. Компанията ще говори за петото поколение процесори Core с кодово име Broadwell, които ще стигнат до лаптопите и настолните компютри през първото тримесечие на 2015 г. Intel изненадващо обяви своя нов чип Core M, базиран на Broadwell, на изложението IFA в Берлин, само няколко дена преди IDF. Така че Intel може да готви изненада и да хвърли светлина върху чиповете, идващи след Broadwell.

Компанията посвети еднодневно събитие на ЦОД, ден преди откриването на IDF, на което показа своите нови сървърни чипове Xeon E5-2600 v3 с кодово име Grantley-EP, базирани на архитектурата Haswell. Grantley-EP ще замени успешно продаваните чипове E5-2600 v2 с кодово име Romley, които през последните тримесечия съставяха над 80% от продажбите на сървърни процесори на Intel.

На конференцията може да има интересни неща, несвързани с Intel. USB Implementers Forum ще покаже конектор USB Type C, който предизвика въодушевление заради идентичните си крайни конектори. Той би премахнал объркването при потребителите за посоката на включване, тъй като сегашните кабели имат различни конектори в двата си края.

IDG News Service, Ню Йорк

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас