Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Е-администрация
09 сеп
2014
 
 

Агенцията по лекарствата ще предлага онлайн услуги

С 398 хил. лв по ОПАК ИАЛ ще изгради система за предлагане на онлайн услуги за бизнеса и гражданите.

4880 прочитания

Със система за електронно управление и онлайн услуги ще се сдобие Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Проектът е стартиран в началото на февруари и срокът му на изпълнение на 18 месеца (до август 2015 г.). Общият размер на бюджета е 398 хил. лв като цялата сума е безвъзмездна помощ по Оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК).

Целта на проекта е въвеждане на комплексно електронно управление на административните и информационните услуги по разрешаването за употреба на лекарствени продукти в Република България. Електронната система, която трябва да бъде изградена в рамките изпълнението му, трябва да повиши капацитета на ИАЛ за качествено обслужване на гражданите и бизнеса, чрез надграждане на съществуващата информационна система в администрацията.

Соня Ангелова и Мария Стойнова, ИАЛ. | Снимка: Александър Главчев

Целевите групи на планираната система са три, обясни Соня Ангелова, ръководител на проекта, по време пресконференция посветена на неговото представяне пред обществеността. Това са: администрацията на ИАЛ, бизнесът (най-вече фармацевтичният) и гражданите.

Новата система ще осигури на Агенцията възможност за предлагане на онлайн услуги, което ще им осихури по-бърз и по-лесен достъп до тях. Според Ангелова те ще бъдат седем на брой и ще са първите за ИАЛ.

По думите на Мария Стойнова, координатор на проекта и началник отдел “Информационни технологии” към дикрекция “Административно и стопански облужване” в агенцията, новата система ще замести хартиения документооборот, който в момента е “в огромни размери”. Освен това електронната система ще сведе до минимум грешно подадените заявления към ИАЛ и ще осигури онлайн проследяемост на дейността й.

В рамките на проекта ще бъде извършен анализ на процесите по предоставяне на административни услуги по разрешаване за употреба на лекарствени продукти. Ще се обърне специално внимание върху обменяните документи и използвания в момента софтуер и ще бъдат изготвени препоръки за промени на вътрешните правила и процедури. Не на последно място е предвидено и обучение за служителите, тъй като новите функционалности ще изискват и нови знания и компетенции.

Предвижда се доставяне на два броя нови сървъри, тъй като настоящото оборудване не притежава необходими капацитет, във връзка с въвеждането на новите функционалности, обясняват от ИАЛ. Публикувани са и минимални технически параметри: “CPU 2x 6 Core Xeon 2 GHz 16 GB RAM 8x 300GB SAS HDD 8Port SAS RAID Controller или еквивалентни”.

Дейностите ще бъдат реализирани от външни изпълнители, избрани съгласно Закона за обществените поръчки (ЗОП).

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас