Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
08 сеп
2014
 
 

Безжично зареждане за компютри през 2015 г.

До няколко години безжичното зареждане ще е нещо нормално за лаптопите, споделят от Intel.

12793 прочитания

С възможности за безжично зареждане ще се сдобият персоналните компютри, като те ще могат да могат ще могат да се зареждат, когато бъдат поставени върху таблети и специални подложки, поддържащи тази функция. Това ще позволи на потребителите да не носят винаги със себе си адаптори, счита Кърк Скауген, старши вице президент и мениниджър в PC Client Group (отделът за решения за персонални компютри) на  Intel. Информацията бе споделена по време на уебкаст, в рамките на тазгодишното издание на изложението за потребителска елетроника IFA в Берлин.

До няколко години безжичното зареждане ще е нещо нормално за лаптопите, като Wi-Fi комуникациите днес, отбеляза Скауген допълвайки че потребителите ще могат да зареждат по няколко устройства едновременно. “През следвашите няколко години ще видите хиляди зарядни стации – обяснява още той. – Желанието на Intel е безжичното зареждане да еволюира от носимата електроника в посока смартфони, таблети и компютри.”

Технологията Rezence позволява зареждане на много усройства на едно място.

Intel подкрепя безжичната технологията, бидейки част от организация наречена A4WP (Alliance for Wireless Power), разработваща стандарти, както и технологията Rezence, която може да се вгражда в мебели, позволявайки обикновената маса да бъде превърната превърната в подложка за зареждане, дава възможнст за зареждане на много устройства едновременно и не се смущава от наличието на метални предмети.

Компанията работи върху схемите на зарядно, можещо да осигури между 20 и 50 вата елетроенергия. Очевидно, това няма да е достатъчно за мощна геймърска машина с голем екран, но според Intel ще стигне за по-обикновени масови компютри.

A4WP разполага с над 100 членове, като сред тях и имена като Asus, Dell, Fujitsu, Lenovo, Qualcomm, Samsung, Sony, Panasonic и др.

Безжичното зареждане е част от амбициозен план на Intel да освободи компютрите от кабелите. Компанията също така работи и върху елеминиране на жиците, свързващи периферни устройства като мишки, клаиатури, монитори и външни твърди дискове. През следващата година се очаква да бъде пусната в продажба докинг станция, базирана базирана на безжичната технология WiGig, която ще позволява стрийминг на 4K изобрежения десет пъти по-бързо от Wi-Fi 802.11n и три пъти по-бързо от 802.11ac, обяснява Скауген.

Технологията може да елиминира нуждата от свързване на HDMI или DisplayPort кабел към лаптопа. Докстанцията ще предоставя възможност за трансфер, съпоставим със скоростта предлагана от USB 3.0, до външни решения за съхранение на данни.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас