Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
03 сеп
2014
 
 

90 г. изложението IFA в Германия е дебют за редица иновации

От радиото и Айнщайн през телетекста, DVD и MP3 до смарт часовниците, на IFA винаги е имало много иновативни продукти

3879 прочитания

Когато германските производители на радиоапарати се събрали през 1924 г., за да покажат своите продукти, само година след старта на редовните радиопредавания в страната, те вероятно не са си представяли, че полагат основите на най-мащабното изложение за потребителска електроника, получило по-късно името IFA.

Въпреки войната напредъкът на новите комуникационни технологии и отстъплението на европейските компании за битова електроника пред азиатските им конкуренти, годишното берлинско „funkausstellung“ (радио изложба на немски) се разрасна и стана най-голямото в света търговско шоу за битова електроника. Тазгодишното изложение започва на 5 септември в Берлин.

IFA 2014 вероятно ще е забележително заради многобройните смарт часовници, които ще дебютират. Те ще се присъединят към дългата серия от продукти, представяни на IFA от 20-те години на миналия век досега.

Телевизията "се вмъкна" на изложението през 1928 г., но то продължава да бъде доминирано от радиото. Една от първите снимки от IFA показва Алберт Айнщайн, който инспектира радиоапаратите на щандовете на изложението. Той е произнесъл и реч при откриването на т.нар. тогава „7-о Велико германско изложение за радио и фонография“.

Алберт Айнщайн инспектира радиоапаратите на берлинското „“funkausstellung“ през 1930 г.

Възходът на нацистката партия в Германия през 30-те години означава, че няколко години подред събитието е организирано от Министерството на държавната просвета и пропаганда, а след това шоуто временно е спряно през 1939 г. след 16-ото му издание, когато Европа е въвлечена във Втората световна война.

След края на войната и разделянето на Германия, изложението напуска Берлин и се провежда спорадично от 1950 г. първо в Дюселдорф, а след това във Франкфурт. Тези години са белязани от първата голяма експанзия на битовата електроника, като започва излъчването на УКВ радио, телевизията става масово разпространена, появява се транзисторно оборудване, идва ред и на изобретения като аудио касетите и дистанционното управление.

През 1967 г. впечатляващото събитие се връща в Западен Берлин и стана плацдарм за технология, която предизвика възхищение в тогавашните потребители – цветната телевизия. Кметът на Берлин Вили Бранд използва събитието, за да даде старта на ТВ радиоразпръскването в града, няколко години преди това да се случи и в Източна Германия.

Телекст в телевизорите и записващите плейъри, представени от GEC на IFA 1975

Телетекст в телевизорите и записващите плейъри, представени от GEC на IFA 1975

С бързото развитие на индустрията за битова електроника расте и броят на продуктите, представяни на IFA. Изложението бе дебют за телетекста (1977), за компакт диска (1979), за Radio Data System (1987), за широкоекранните телевизор (1989), за MiniDisc и MP3 (1991), за DVD (1997) и за цифровата телевизия (2003).

Видеостена от телевизори на щанда на ITT на IFA 1977, а преди там бяха плоските екрани

Един от първите VHS рекордери на Telefunken по време на IFA 1983 тежеше 1,9 кг

Един от първите VHS рекордери на Telefunken по време на IFA 1983 тежеше 1,9 кг

Sony представи MiniDisc на IFA 1991

Sony представи MiniDisc на IFA 1991

Клетъчният телефон 1011 на Nokia на IFA 1993

Клетъчният телефон 1011 на Nokia на IFA 1993

Едва през 1995 г. обаче организаторите обявиха IFA за наистина мултимедийно шоу, но за посетителите бъдещето на битовата електроника беше ясно – малко, цифрово и свързано.

Плоскоекранните телевизори предизвикваха любопитството на IFA 2001

Плоскоекранните телевизори предизвикваха любопитството на IFA 2001

Вълна след вълна от нови продукти започнаха да наводняват пазара и производителите не можеха вече да чакат двугодишния цикъл, затова организаторите на IFA взеха едно от най-важните решения – да провеждат изложбата всяка година.

Това решение през 2005 г. доведе до бягството през следващите години на няколко големи компании от CeBIT, най-голямото ИТ изложение, провеждано всяка година в Хановер през студения март, към доста по-топлия Берлин в началото на септември. Нещата за Cebit станаха още по-неприятни, след като производителите на телефони също се преместиха на Световния мобилен конгрес, провеждан ежегодно в Барселона през февруари.

Засега IFA остава едно от двете най-големи изложения за битова електроника в света. Другото е януарското CES в Лас Вегас, което обаче е доста „по-младо“. То започна да се провежда през 1967 г.

IDG News Service, Сан Франциско

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас